Όλοι έχουμε δει πεύκα με Βαμβακίαση, τα τελευταία χρόνια πολίτες και ερευνητές διασταυρώνουν τα ξίφη τους με μελισσοκόμους και ερευνητές της μελισσοκομίας για το κατά πόσο οι μελισσοκόμοι ευθύνονται για την Βαμβακίαση των πεύκων, και το κατά πόσο η δεύτερη ευθύνεται για το θάνατο πολλών πεύκων.
Η Βαμβακίαση των πεύκων δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικροσκοπικό ζουζούνι με το όνομα Marchalina hellenica.
Η Marchalina hellenica ζει κάτω από τον φλοιό του πεύκου και τρέφεται με τους χυμούς του.
Οι μελισσοκόμοι έχουν άμεσο όφελος από αυτό το ζουζούνι γιατί αυτό εκκρίνει ένα ζαχαρώδες υγρό το οποίο το μαζεύουν σε αφθονία οι μέλισσες που με την κατάλληλη επεξεργασία το μετατρέπουν στο περίφημο Ελληνικό πευκόμελο.
Όσο λοιπόν περισσότερα από αυτά τα ζουζούνια υπάρχουν σε ένα πεύκο τόσο περισσότερο μελάκι θα βγει από αυτό.
Γι αυτό και οι κυβερνήσεις της χώρας μας κατά την δεκαετία του 1980 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 επιδοτούσαν συνεργεία μελισσοκόμων να εμβολιάζουν με αυτό το έντομο τα πευκοδάση της χώρας μας προκειμένου να αυξηθεί έτσι και η ελληνική παράγωγη μελιού.
Έτσι κι έγινε λοιπόν, και σύντομα η Ελλάδα έγινε μια πολύ μεγάλη δύναμη μελιού στην Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και στον κόσμο.
Για την ακρίβεια είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη σε παραγωγή μελιού, ενώ το πευκόμελο αποτελεί το 60% της παραγωγής μελιού της χώρας μας.
Τα πράγματα άλλαξαν όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν παρατηρήθηκε ότι πέθαιναν πολλά πεύκα, και για την αιτία αυτή δεν άργησε να κατηγορηθεί ως υπεύθυνο το έντομο αυτό, η Marchalina hellenica δηλαδή.
Οι υποστηρικτές της έλεγαν και λένε ότι δεν ευθύνεται το έντομο για το θάνατο των πεύκων, ενώ οι κατακριτές της έλεγαν και λένε ότι ευθύνεται το έντομο αλλά και οι μελισσοκόμοι που εισήγαγαν το έντομο αυτό από το εξωτερικό και έκαναν υπερβολικούς εμβολιασμούς με αποτέλεσμα τα πεύκα να μην αντέχουν τόσο πολύ μεγάλο αριθμό εντόμων να τα απομυζούν.
Μάταια οι μελισσοκόμοι προσπαθούσαν να τους πουν ότι το έντομο αυτό υπήρχε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ακόμα χωρίς να προκαλούν καμία ζημιά στα πεύκα.
Μάλιστα κι εμείς σαν Blog δεχτήκαμε επίθεση από αναγνώστη που θεωρούσε τους μελισσοκόμους υπεύθυνους για τον θάνατο των πεύκων.
Ξεκαθαρίζουμε ωστόσο ότι κρατάμε στάση ουδέτερη για το θέμα μιας και δεν δηλώνουμε ειδικοί, και οπωσδήποτε πιστεύουμε ότι για το θέμα οι ειδικοί πρέπει να βγάλουν το συμπέρασμα.
Πάντως εδώ και 17 περίπου χρόνια οι εμβολιασμοί των πεύκων με το έντομο έχουν απαγορευτεί, και γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός του, και φυσικά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ η παραγωγή πευκόμελου στην Ελλάδα με ότι συνεπάγεται αυτό για την εθνική μας οικονομία.
Ωστόσο βρήκαμε ένα βίντεο από μια ταινία του Θανάση Βέγγου με τίτλο (Τύφλα να έχει ο Μάρλον Μπράντο).
Πρόκειται για μια κωμωδία παραγωγής του 1963 γυρισμένη στον Πόρο.
Σε μια σκηνή λοιπόν φαίνεται καθαρά ότι το πεύκο είναι γεμάτο βαμβακάδα από το έντομο marchalina hellenica.
Δείτε το βίντεο
Έχουμε να πούμε λοιπόν, ότι το 1963 οπότε και τα πλάνα αυτά, η μελισσοκομία στην Ελλάδα ήταν ακόμα στα σπάργανα, δεν υπήρχε νομαδική μελισσοκομία, δηλαδή οι μελισσοκόμοι δεν μετέφεραν τις κυψέλες τους, αλλά υπήρχαν μόνο σταθερά μελισσοκομεία, και μάλιστα ήταν ακόμα σε κοφίνια αφού οι σύγχρονες κυψέλες τότε εμφανίζονταν δειλά δειλά, ενώ οι μελισσοκόμοι της εποχής δεν ασχολούνταν και πολύ με τα μελίσσια και δεν έβγαζαν μεγάλες ποσότητες μελιού όπως σήμερα.
Φυσικά τότε δεν γίνονταν εμβολιασμός στα πεύκα από μελισσοκόμους.
Στο βίντεο φαίνετε καθαρά ότι το πεύκο έχει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό εντόμων, κάτι που μαρτυράει ότι τα ζουζούνια στην περιοχή αυτή είχαν πάρα πολλά χρόνια.
Εμείς αναρωτιόμαστε τώρα.
Αν λοιπόν τα πεύκα στον Πόρο μπόρεσαν και ζούσαν τουλάχιστον εδώ κι 60 χρόνια παρ όλο τον μεγάλο αριθμό εντόμων που τα απομυζούσαν, τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και τα πεύκα πεθαίνουν;
Μήπως τελικά δεν ευθύνεται το έντομο για τον θάνατο των πεύκων;
Μήπως είναι άλλη η αιτία, κι όλοι τα έχουν βάλει άδικα με το έντομο αυτό στερώντας τη χώρα μας από παραγωγή μελιού και έσοδα;
Μήπως τελικά χάνουμε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να σκοτώσουμε την marchalina hellenica ως υπεύθυνης για το θάνατο των πεύκων ενώ η αιτία είναι άλλη;
Τα συμπεράσματα δικά σας
Πιστεύουμε όμως ότι το βίντεο αυτό μπορεί να βοηθήσει τα επιχειρήματα των μελισσοκόμων, ότι το έντομο αυτό δεν κάνει κακό και δεν σκοτώνει τα πεύκα, και ότι δεν εισήχθη στην Ελλάδα αλλά προϋπήρχε από την αρχαιότητα αφού ήδη το αναφέρουν και διάφορα αρχαία κείμενα.