Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Amitraz: Πως καταπολεμά την βαρρόα

amitraz-pos-katapolema-tin-varroa

Amitraz: Πως καταπολεμά την βαρρόα


Η βαρρόα μπήκε στην μελισσοκομική μας ζωή στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, αλλά σιγά σιγά βρέθηκαν θεραπείες και σκευάσματα που σχεδόν έλυσαν το πρόβλημα.
Στις μέρες μας η θεραπεία της βαρρόα δεν λογαριάζεται τόσο με την αποτελεσματικότητα ενός σκευάσματος καθώς αυτή θεωρείται δεδομένη, όσο με την ευκολία χρήσης αυτού.
Ο μελισσοκόμος ψάχνει εύκολες και αποδοτικές χρήσεις.
Θα δούμε μέσα από μερικές αναρτήσεις του Melissocosmos τις περισσότερες δραστικές ουσίες χημικές ή οργανικές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και θα μάθουμε πως δρουν αυτές προκειμένου να τις χρησιμοποιούμε σωστά και με μέτρο.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την δραστική ουσία Amitraz.

Αυτή η δραστική ουσία κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελλάδα από το σκεύασμα Apitraz.

amitraz-varroa

Ταινίες Apitraz με δραστική ουσία την Amitraz και κόστος αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 35 ευρώ το πακέτο των 10 ταινιών.

Πρέπει να μπουν 2-3 ταινίες σε κάθε μελίσσι.

Είναι η ουσία που έγινε πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια.
Πριν μόλις 10 χρόνια δεν χρησιμοποιούνταν τόσο πολύ.
Με το που άρχισαν να μην δουλεύουν οι άλλες δραστικές ουσίες όλοι έπεσαν με τα μούτρα στην Αμιτράζ, κουτσοί στραβοί, χωρίς να κρατούν τα προσχήματα.
Βρέθηκε να πουλιέται με το κιλό αυτή η δραστική ουσία πολλές φορές νοθευμένη, και φερόμενη από την Κίνα.
Σήμερα είναι κοινό μυστικό ότι έπαψε να δουλεύει όπως παλιά.
Ούτε η Amitraz ούτε κανένα σκεύασμα δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει εσαεί όταν γίνεται τέτοιας κλίμακας κατάχρηση.

Ας δούμε τον τρόπο που καταπολεμά την βαρρόα όμως.

Η συνθετική χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ακάρεων varroa είναι το παρασιτοκτόνο επαφής amitraz.


Οι ενδείξεις του τρόπου δράσης του amitraz στα ακάρεα varroa προέρχονται από έντομα και άλλα ακάρεα και επισημαίνουν επιδράσεις στους υποδοχείς της οκτοπαμίνης. Ο ρόλος της οκτοπαμίνης στα έντομα και στα ακάρεα είναι παρόμοιος με τον ρόλο της νοραδρεναλίνης στους ανθρώπους.

Μια αντίδραση στρες εμφανίζεται στα έντομα και τα ακάρεα όταν απελευθερώνεται η οκτοπαμίνη, η οποία δεσμεύεται στους υποδοχείς της οκτοπαμίνης. Το Amitraz φαίνεται να δρα δεσμεύοντας τον υποδοχέα της οκτοπαμίνης, γεγονός που οδηγεί σε μια οξεία αντίδραση στρες με διαφορετικά αποτελέσματα σε έντομα και ακάρεα.

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν παρατηρήσει ότι το amitraz είναι πιο αργό στη θανάτωση ακάρεων από ό, τι η φλουμεθρίνη, για παράδειγμα. Ο λόγος για αυτό φαίνεται να είναι ότι προκαλώντας αυτή την αντίδραση στρες, το ακάρεα δεν πεθαίνει αμέσως αλλά η συμπεριφορά του είναι εντελώς αλλοιωμένη, γεγονός που οδηγεί σε θάνατο αργότερα. Το Amitraz λέγεται ότι δρα με υποβλαπτικά αποτελέσματα και όχι με θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι, και μάλιστα όλα τα σπονδυλωτά, δεν έχουν υποδοχείς οκτοπαμίνης, γι 'αυτό το λόγο το amitraz είναι σχετικά ασφαλές για τον άνθρωπο.

Παρά την μικρότερη ανθεκτικότητα της βαρρόα στην amitraz, σε σχέση με άλλες δραστικές ουσίες η εναλλαγή της με άλλες θεραπείες είναι ακόμα απαραίτητη.

melissocosmos

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...