Πως κάνουμε παραφυάδες μελισσιών από κοφίνια
Εκεί χρησιμοποιούν έναν τύπο παραδοσιακής κυψέλης που μοιάζει πολύ με τα κοφίνια της Χαλκιδικής, απλά είναι λίγο μεγαλύτερα.
Παρακολουθούμε έναν πατέρα με τον γιό του να δημιουργούν μια παραφυάδα από ένα κοφίνι γεμάτο με πληθυσμό σε ένα νέο και άδειο.
Γυρίζουν ανάποδα το μητρικό κοφίνι και με ρυθμικά χτυπήματα οδηγούν τον πληθυσμό να βγει και να μπει στο νέο.
Δεν σταματούν τα χτυπήματα καθώς τότε ο πληθυσμός σταματάει και επιστρέφει πίσω.
Παρατηρούν προσεκτικά για να δουν την βασίλισσα να μπαίνει στο νέο κοφίνι, τότε σταματούν και μεταφέρουν την νέα παραφυάδα σε άλλη θέση χωρίς να επισημαίνουν την απόσταση.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να δουν την βασίλισσα να περνάει από το ένα κοφίνι στο άλλο;
Σε αυτή την περίπτωση περιμένουν να περάσει μισή ώρα, και τότε στρώνουν ένα μαύρο πανί κάτω.
Τοποθετούν το νέο κοφίνι πάνω από το μαύρο πανί και με μικρά χτυπήματα προσπαθούν να δουν αν έπεσαν αυγά πάνω στο μαύρο πανί.
Αυτή η δουλειά γίνεται μετά το τέλος Μαρτίου σε αυτή την περιοχή και τότε οι βασίλισσες γεννάνε συνέχεια αυγά όλο το 24ωρο.
Αυτή την διαδικασία δεν είναι σε θέση να την διακόψουν από την μια στιγμή στην άλλη και έτσι όταν μπουν στο νέο κοφίνι ακόμα και αν δεν υπάρχουν κηρήθρες θα φεύγουν αρκετά αυγά από την βασίλισσα στο κενό.
Έτσι αν οι μελισσοκόμοι δουν αυγά πάνω στο μαύρο πανί είναι σίγουροι ότι η νέα παραφυάδα έχει βασίλισσα.
Υποθέτω ότι η νέα παραφυάδα πηγαίνει 10-20 μέτρα ποιο πέρα σε νέα θέση.
Από αυτήν ο μισός πληθυσμός με μέλισσες κυρίως μεγάλης ηλικίας που θυμούνται την παλιά θέση επιστρέφει στην μητρική κυψέλη, βγάζει νέα βασίλισσα από τον γόνο που υπάρχει εκεί και προχωράει η διαδικασία.
Οι άλλες μισές μέλισσες νεαρής κυρίως ηλικίας παραμένουν με την βασίλισσα στην νέα παραφυάδα, χτίζουν λευκές κηρήθρες και έτσι έχουμε πλέον επιτυχία και δυο μελίσσια.
Το βίντεο έχει Ισπανικούς υπότιτλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου