Φίλες και φίλοι από χτες το μεσημέρι οι μελισσοκόμοι άρχισαν να βλέπουν στους λογαριασμούς τους χρήματα.
Πρώτα αυτοί της τράπεζας Πειραιώς και θα τα δουν σύντομα και όσοι έχουν λογαριασμούς στις υπόλοιπες τράπεζες.
Είναι το γνωστό 8 ευρώ το οποίο μας το έβγαλαν από την μύτη, αφού το διεκδικούσαμε από τον Δεκέμβριο για να το πάρουμε μια δυο ημέρες πριν από τις εκλογές, ως ρουσφέτι.
Δεν θέλω να κρυφτώ και ας ενοχλούνται κάποιοι ότι είναι άσχημο να σου ρίχνουν τα χρήματα λίγο πριν τις εκλογές.
Ξέρετε, πολλοί χλεύασαν τον Ερντογάν που μοίραζε πουρπουάρ προεκλογικά σε εξαθλιωμένους πολίτες και σε παιδιά.Τελικά είμαστε μια από τα ίδια, αυτό ένιωσα ως πολίτης αυτής της χώρας χτες και δεν μου άρεσε καθόλου.
Κοιτάξτε τους λογαριασμούς σας λοιπόν, όσοι έχετε Πειραιώς θα μπήκαν λογικά ενώ για τις άλλες τράπεζες θα τα δείτε ως την Δευτέρα.
Να πω ότι υπήρξαν περιπτώσεις μελισσοκόμων που ενώ είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΕ και θα έπρεπε να τους δοθούν 8 ευρώ, τελικά τους δόθηκαν 4 ευρώ.
Όσοι λοιπόν είστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και εγγεγραμμένοι στο ΜΑΕ αλλά πήρατε 4 αντι για 8 ευρώ, ψάξτε το λίγο στα κέντρα μελισσοκομίας της περιοχής σας φαντάζομαι θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης.
Αυτά ως προς τα 8 εύρω.
Σήμερα θα κάνω μια αποκάλυψη που ως τώρα μόνο με μισόλογα ακούγονταν και σίγουρα πολλοί δεν το γνωρίζετε και τελικά από άγνοια μπορεί να χάσετε στο τέλος χρήματα.
Είναι πιθανόν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ για τα έτη 2023-2027 να υπάρξει ετήσια αποζημίωση για τα μελίσσια.
Συγκεκριμένα.
Βάση εφαρμοστικών αποφάσεων της νέας ΚΑΠ κάθε χρόνο θα διατίθενται για την Ελλάδα 1.9 δις ευρώ ευρωπαικά κονδύλια για την κάλυψη των άμεσων ενισχύσεων των αγροτοκτηνοτρόφων.
Από αυτά τα 1.9 δις ευρώ, το 25% του ποσού δηλαδή 475 εκατομμύρια ευρώ θα αφορά οικολογικά σχήματα, το λεγόμενο πρασίνισμα δηλαδή.
Επιθυμία της Κομισιόν είναι και η μελισσοκομία να ενταχτεί σε αυτά τα οικολογικά σχήματα.
Με λίγα λόγια, όπως ένας αγρότης επιδοτείτε για να σπείρει ψυχανθή επειδή αυτά βοηθούν το έδαφος κτλ, έτσι και ο μελισσοκόμος να επιδοτείται επειδή οι μέλισσες του βοηθούν στην επικονίαση.
Αυτή ξαναλέω είναι επιθυμία της Κομισιόν και το μαρούλι που λέει και ο φίλος μας ο γέρος είναι δυνατό ετήσιο τεμήνιους.
Ακούστε, σοβαρά τώρα.
Υπάρχει αυτή η δυνατότητα αν ως χώρα παίξουμε το χαρτί μας καλά.
Αυτό που θέλω εγώ είναι να το γνωρίζουν οι πάντες, και όχι να τα πάρουν οι λίγοι παροικούντες την Ιερουσαλήμ...
Για εμένα είναι σημαντικό αυτό γιατί στο παρελθόν θυμάμαι κάποιοι αγρότες αγόραζαν άδειες καπνών, και μετά είδαμε να δίνονται δικαιώματα σε αυτές και οι πολλοί μείναμε στην απέξω, ενώ οι λίγοι που είχαν την πληροφορία έκαναν ότι έπρεπε και κονόμησαν χρήμα πολύ.
Με ενοχλεί λοιπόν που γνωρίζουν λίγοι και τρέχουν να αυξήσουν για να έχουν μεγαλύτερο σακούλι αν τελεσφορήσει αυτή η υπόθεση.
Να ξέρετε ότι δεν μου λένε πολλά.
Εδώ κάποιοι δεν μου λένε ότι έχουν ζυγαριές στο βουνό μη τυχόν το μάθω και γράψω το βουνό και ανέβουν και άλλοι να φάνε ψωμί.
Θα σας πω ότι ξέρω λοιπόν από λίγους φίλους που μου μίλησαν.
Να δείξετε κατανόηση αν κάπου κάνω λάθος, και να θυμάστε ότι προσπαθώ να ανοίξω τα μάτια όλων αλλά λίγοι μου μιλάνε.
Πρέπει όλοι να δηλώσετε τα μελίσσια σας στον ΟΣΔΕ.
Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ μόλις άρχισαν.
Αφού δηλωθούν τα μελίσσια, θα πληρώσετε και τον ΕΛΓΑ περίπου 50 λεπτά το μελίσσι είναι και θα είστε καλυμμένοι από φωτιά και πλημμύρα για έναν χρόνο και νόμιμοι.
Επίσης πρέπει όλοι να κάνετε την δήλωση διαχείμασης κάθε φθινόπωρο.
Το ποσό που ακούγετε είναι για 42 ευρώ ανα μελίσσι αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2023 εως και το φθινόπωρο του 2027.
Δεν γνωρίζω αν αυτά τα 42 ευρώ θα είναι για κάθε χρόνο ή θα είναι συνολικά και για τα 5 χρόνια από 8.4 ευρώ τον χρόνο.
Θεωρώ δύσκολο να είναι ετήσιο καθώς θα παίρναμε 60 εκατομμύρια τον χρόνο μόνο οι μελισσοκόμοι από τα 475 περίπου που είναι για τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους Αλιείς.
Επίσης δεν γνωρίζω αν θα είναι δικαιούχοι οι επαγγελματίες ή και οι ετεροεπαγγελματίες, όπως ανέφερα δεν μου λένε πολλά.
Θα είναι χρήματα για την επικονίαση όμως απο την Ε.Ε.
Είναι πιθανόν να πρέπει να δηλώνουμε ότι πηγαίνουμε τα μελίσσια σε καλλιέργειες που χρειάζονται επικονίαση όπως γίνεται στις ΗΠΑ, πχ εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, πυρηνόκαρπα κ.α, ή και να αποδείξουμε ότι όντως τα πηγαίνουμε εκεί με GPS, δορυφορικά συστήματα, κάμερες και επιτόπιους ελέγχους.
Αυτά είναι τα νέα, και αυτά κατάφερα να μάθω προς το παρόν.
Έχω βάλει τους ανθρώπους μου να το σκαλίσουν το θέμα αλλά θέλει λίγο χρόνο το πράγμα.
Όποιος γνωρίζει περισσότερα μπορεί να μου μιλήσει και εγώ σε επόμενο άρθρο θα συμπληρώσω ότι πρέπει.