Ο Μελισσοκόμος έχει κουραστεί πολύ, σωματικά ψυχικά και οικονομικά επί πολλούς μήνες για να καταφέρει να δημιουργήσει αυτά τα δυνατά μελίσσια που είναι ικανά να μαζέψουν τις ποσότητες εκείνες που θα μας γεμίσουν από υπερηφάνεια και αγαλλίαση!!!
Στον πρόλογο μου φρόντισα λίγο να δώσω μια νότα επιείκειας στον κουρασμένο μελισσοκόμο που διαβάζει αυτό το άρθρο και να μην μπω κατευθείαν στις εργασίες που χρειάζεται να κάνει ακόμα για να ολοκληρωθεί η δουλειά του...
Αυτές είναι το συρμάτωμα και το πέρασμα κεριών που επιβάλλεται να γίνει όσο τα μελίσσια εξακολουθούν να αναπτύσονται και να ζητάνε πλαίσια και πατώματα, καθώς και η συχνή επιθεώρηση μιας που η περίοδος της σμηνουργίας ακόμα καλά κρατεί.
Όπως έχουμε πει και σε χειρισμούς προηγούμενων μηνών πρέπει να δίνουμαι έγκαιρα πάτωμα πριν το μελίσσι συνωστιστεί πολύ και αρχίσει η τάση της σμηνουργίας.
Σε γενικές γραμμές όταν μιλάμε για πατώματα Μάιο μήνα εννοούμε κυρίως στις πρώιμες περιοχές της χώρας τα τρίτα που θα μπουν στα μελίσσια, καθώς μάλλον έχουν ήδη μπει δεύτερα από τον Απρίλιο.
Δεν διστάζουμε στιγμή να δώσουμε τρίτο πάτωμα αν το μελίσσι το έχει ανάγκη αφού αν η κίνηση μας αυτή γίνει σωστά θα πάρουμε αρκετά κιλά μέλι περισσότερο σε σχέση με τα διώροφα πάντα.
Πατώματα υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούμε να δώσουμε, δεύτερα ή και τρίτα σε δυνατά μελίσσια μέχρι και τον Ιούνιο στα έλατα.
Φυσικά τα μελίσσια χτίζουν και πολλά κεριά την ίδια περίοδο.
Επίσης τον μήνα Μάιο θα αρχίζει σιγά σιγά να κάνει την εμφάνιση της η βαρρόα, αφού και αυτή έχει ολοκληρώσει τώρα πλέον πολλές γέννες και έχει αυξηθεί αρκετά.
Εγώ έστω και μια αν δω πάνω σε μέλισσα πάντως προτιμώ να θυσιάσω την μέλισσα σκοτώνοντας την μαζί με την βαρρόα, παρά να την αφήσω να πολλαπλασιάζεται και να απομυζεί το μελίσσι μου ως τον Αύγουστο που θα κάνω το πρώτο ξαλάφρωμα.
Για να κλείσω το θέμα με την βαρρόα να πω ότι όσοι έχετε έντονο πρόβλημα με την βαρρόα την εποχή αυτή, θα πει ότι δεν κάνατε σωστή δουλειά τον χειμώνα και πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαχτείτε από δαύτη.
Η μόνη λύση που σας μένει είναι οι ταινίες κατά της βαρρόα, μόνο αν τα μελίσσια έχουν έντονο πρόβλημα, και είσοδο των ταινιών σε μελίσσια που θα κάνετε τρύγο το λιγότερο σε δυο μήνες!!!
Επίσης να πω ότι ο Μάιος είναι γνωστός στην μελισσοκομία και για ένα φαινόμενο που ονομάζεται <κακό του Μάη>.
Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από πείνα, που μπορεί να προκληθεί στα μελίσσια αν τα κλείσει παρατεταμένα ο βροχερός καιρός στις κυψέλες.
Τότε εύκολα το μελίσσι μπορεί να χαθεί επειδή ο πληθυσμός είναι μεγάλος και άρα και οι ανάγκες του για τροφή.
Πρέπει λοιπόν να έχουμε το νου μας σε περιπτώσεις που ο καιρός δεν πάει καλά γιατί πολλά μελίσσια έχουν χαθεί έτσι.
Από ανθοφορίες τον Μάιο εξακολουθεί να δουλεύει σε πολλά μέρη η πορτοκαλιά, και οι χορτονομές και φυσικά αυτό το μήνα ανθίζει το παλιούρι με τις αξιόλογες ποσότητες σε μέλι εφόσον δεν βραχεί.
Τέλος τον Μάιο ξεκινούν και τα πρώτα μελιτώματα, όπως το Πουρνάρι, η Αριά κ.α ενώ προς τα τέλη Μαΐου αρχίζει ο Βασιλιάς του μελιού που δεν είναι άλλος σε θέμα ποσότητας από τον Έλατο...
Πρώτα ο Θεός τον μήνα Μάιο οι τυχεροί μελισσοκόμοι κάνουν τον πρώτο τους τρύγο εκεί κοντά στην γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου, και μετά φορτώνουν και παίρνουν τα όρη...για έλατα!
Λίγο ή πολύ αυτοί είναι οι χειρισμοί που πρέπει να κάνουμε τον μήνα Μάιο συνάδελφοι.
Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι έχουμε ρίξει την ζαριά μας και περιμένουμε με λαχτάρα να δούμε εξάρες...
Αρκετοί δυστυχώς θες από δικά τους λάθη, θες λόγο καιρού αντί για εξάρες μπορεί να δουν ασσόδυο, αλλά δεν πειράζει αυτά έχει η ζωή και η μελισσοκομία, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και χειρότερα!!!
Τα λέμε τον Ιούνιο από τα έλατα και τα ψηλά βουνά...καλά μέλια φίλοι μου
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου