Περιμένοντας την ανθοφορία της πορτοκαλιάς
Όπως καταλαβαίνετε είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος.
Από τις καλές καιρικές συνθήκες αυτών των ημερών θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε μια δυνατή ανθοφορία σε λίγες ημέρες από σήμερα.
Αν ο καιρός είναι υγρός και ζεστός τα δέντρα θα γεννήσουν πολλά μπουμπούκια, ενώ αν είναι κρύος και ξηρός τα άνθη θα είναι λιγοστά.
Εδώ πρέπει να πω ότι μια περιοχή ακόμα κι αν έχει χιλιάδες στρέμματα με δέντρα πορτοκαλιάς είναι αδύνατον να δώσει μέλι αν τα δέντρα δεν έχουν δυνατή ανθοφορία.
Θέλω να πω ότι ίσως κάποια στιγμή πείτε ότι δεν πειράζει που δεν έχουν πολλά άνθη τα δέντρα, αφού υπάρχουν εκατομμύρια δέντρα οι μέλισσες θα βρουν λουλούδια να μαζέψουν μέλι.
Δεν πάει έτσι όμως.
Το δέντρο της πορτοκαλιάς για να δώσει μέλι πρέπει τα κλαδιά του να λυγίζουν κυριολεκτικά από τα πολλά άνθη, αλλά και ο καιρός να είναι νοτιάς υγρός και καλός κατά την περίοδο της ανθοφορίας.
Αυτό το λέω γιατί διαβάζω διάφορα περί μυστικών και μεθόδων για να πάρει κανείς μέλι πορτοκαλιάς.
Από εμένα να το ξέρετε πως αν σας πει κάποιος ότι έχει μυστικό που θα σας κάνει να πάρετε μέλι πορτοκαλιάς τότε, ή είναι ψεύτης, ή άσχετος ή ηλίθιος.
Η πορτοκαλιά μπορεί να κάνει και 5 και 6 χρόνια χωρίς να δώσει μέλι, και για αυτό δεν θα φταίει ούτε ο μελισσοκόμος ούτε τα μελίσσια του.
Αντιθέτως ο αγρότης και η αυξημένη φροντίδα που θα κάνει στα περιβόλια μπορεί να συμβάλει για μια πιο δυνατή ανθοφορία και αρα πιθανώς καλύτερη νεκταροέκκριση.
Ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα όμως.
Για να καταλάβει κάποιος πως λειτουργούν και πως συμπεριφέρονται τα δέντρα πρέπει να είναι αγρότης.
Με την ιδιότητα του αγρότη λοιπόν σας λέω ότι διαμορφώνονται συνθήκες τέτοιες που μπορεί να μας δώσουν μια καλή ανθοφορία φέτος στην πορτοκαλιά.
Όμως για νεκταροέκκριση πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει καθώς αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ώρα που θα ανοίξουν τα άνθη.
Πρέπει να πω ακόμα ότι περιοχές που επλήγησαν πολύ από τον παγετό του χειμώνα και τα δέντρα έπαθαν ζημιά δεν θα έχουν καλή ανθοφορία.
Τα λεμόνια και τα μανταρίνια ως πιο ευάλωτα στον παγετό λογικά φέτος θα έχουν λιγότερα άνθη σε σχέση με τις πορτοκαλιές.
Ο μελισσοκόμος που θα μπει από την αρχή της ανθοφορίας στην πορτοκαλιά, αν αυτή δουλέψει θα έχει μεγάλο πρόβλημα σμηνουργίας.
Μια λύση είναι να μπει 2-3 ημέρες αφού ξεκινήσει η νομή.
Τότε τα μελίσσια μπλοκάρουν κατευθείαν και δεν προλαβαίνουν να εκδηλώσουν τάση σμηνουργίας.
Με το πέρας της ανθοφορίας της πορτοκαλιάς λήγει και η περίοδος σμηνουργίας.
Μια βροχή, ή ένας καύσωνας στις αρχές Μαΐου όπου ανθίζει η πορτοκαλιά είναι αρκετά για να καταστρέψουν την ανθοφορία.
Τέλος να πω ότι μετά την πορτοκαλιά τα μελίσσια πρέπει να μεταφερθούν σε κοντινές αποστάσεις με άλλες ανθοφορίες όπως το παλιούρι για να ολοκληρωθεί η δουλειά της συλλογής και να σφραγιστούν τα μέλια.
Οι βασίλισσες που θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο της ανθοφορίας της πορτοκαλιάς κατά την γνώμη μου είναι οι ανώτερες όλων.
Αυτά τα λίγα είχα να πω σχετικά με την ανθοφορία της πορτοκαλιάς.
Καλή τύχη εύχομαι σε όσους έχετε σκοπό να μπείτε στην πρώτη κύρια ανθοφορία της νέας χρονιάς.
Melissocosmos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου