Γνωρίζεις ότι: Το μεγαλύτερο ελατοδάσος της Ελλάδας βρίσκεται στην Δράμα και είναι 700.000 στρέμματα;
Σε ότι αφορά την ύπαρξη μελιού σε αυτό το δάσος πρέπει να πω το εξής.
Το σίγουρο είναι πως όπου υπάρχει δάσος, υπάρχει και μέλι του δάσους.
Ίσως όχι στην μορφή του μελιού Ελάτου όπως το γνωρίζουμε στην οροσειρά της Πίνδου και στην Πελοπόννησο αλλά υπό την μορφή μελιού αφίδων κυρίως.
Δεν είναι γνωστό αν στο δάσος της Δράμας υπάρχει ο κόμπος του ελάτου που δίνει το γνωστό μέλι ελάτου.
Αυτό οπωσδήποτε δεν θα μας το πουν μελισσοκόμοι, όπως καταλαβαίνουμε όλοι και δεν θέλω να επεκταθώ παρακάτω...
Αφίδες όμως, μελίγκρες και κοριός είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και δίνουν μέλι εκεί.
Πιστεύω ότι από τέλους Μάϊου έως τα μέσα Ιουλίου ότι αυτό το μέρος δύναται να δώσει αξιόλογες ποσότητες δασόμελου.
Λίγα μελίσσια με μια ζυγαριά για δοκιμή θα μπορούσε να μας λύσει τον γρίφο.
Διαβαστε σχετικα με το μεγαλύτερο ελατοδάσος της Ελλάδας στην Δράμα
Η Ελατιά ή Καράντερε είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος).
Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Εκτός από τον Τσάκαλο (υψόμ. 1826μ.), άλλες κορυφές είναι: οι Οξιές (υψόμ. 1811μ.), η Ελατιά (υψόμ. 1647μ.), η Μπουζάλα (υψόμ. 1631μ.), η Πυραμίδα Κούτρα (υψόμ. 1628μ.), το Ζερβό (υψόμ. 1578μ.). τα Καλύβια Γραβάνη (υψόμ. 1556μ.) κ.α.
Το δασος Καράντερε εχει χαρακτηριστεί από την UNESCO διατηρητέο μνημείο της φύσης λόγω της βιοποικιλότητάς του: έχουν καταγραφεί περίπου 1.800 είδη χλωρίδας, 40 είδη θηλαστικών και 130 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος αγριόκουρκος, εκεί μόνο θα βρει κανείς και την περίφημη ερυθρελάτη.Πρόκειται για τα ψηλότερα δέντρα που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα, το ύψος τους ξεπερνά τα 50 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 60 ή και τα 65 μέτρα! Δεν είναι όμως μόνον η ερυθρελάτη που κάνει το δάσος του Καρά Ντερέ μοναδικό.
Είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με σημύδες, είναι οι οξιές, είναι οι βελανιδιές, είναι τα μαυρόπευκα, είναι οι καστανιές, είναι τα σφενδάμια, είναι οι κέδροι, είναι οι φράξοι, είναι τα σκλήθρα, είναι τα μύρτιλλα κ.ο.κ..
Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το δάσος Σημύδας, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Γενικά η χλωρίδα της Ελατιάς είναι πλούσια σε είδη (πάνω από 700), με πολλά ενδημικά (τοπικά) της βαλκανικής περιοχής, καθώς και με πολλά σπάνια για τη χώρα μας. Επίσης, συναντάται ποικιλία μανιταριών με πολλά εδώδιμα (βωλίτες, κοπρίνοι, αμανίτης καίσαρος κ.ά.).
Η πανίδα της περιοχής είναι και αυτή πλούσια, με είδη όπως την καφετιά αρκούδα, αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι, λαγό, λύκο, αγριόγατο, φάσσα, αετούς, γεράκια, δρυοκολάπτες κ.ά.
Στη περιοχή όπως αναφέρεται και πιο πάνω συναντάμε και εξαιρετικό όψιμο δάσος καστανιάς που ανοίγει λίγο πριν τα βαμβάκια, και οι μελισσοκόμοι κυνηγούν πολύ αυτήν την περιοχή.
Σε ότι αφορά το έλατο.
Δείγματα που έχουν σταλεί προς ερεύνηση δείχνουν ότι εδώ και 4-5 χρόνια υπάρχουν όλα εκείνα τα έντομα που δίνουν μέλι ελάτου.
Κάποιοι μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ήδη ότι άρχισαν να παίρνουν μέλι το οποίο είναι περλέ, δηλαδή σαν την βανίλια ελάτου.
Φέτος θα τοποθετηθούν δείκτες με ζυγαριές σε όλο το βουνό ώστε να διαπιστωθεί με βεβαιότητα τι μέλι γενέσθαι...
Με πληροφορίες από το http://drama.e-citymap.gr/ και http://partetavouna.blogspot.gr/
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών