Βράσιμο ή βαφή κυψελών σε λινέλαιο
Εξάγεται δηλαδή από τους ωριμασμένους και αποξηραμένους σπόρους του φυτού του λιναριού (Linum usitatissimum). Το λινέλαιο αποκτάται με συμπίεση των σπόρων, που ακολουθείται μερικές φορές και από διάλυση σε κάποιο διαλύτη σύμφωνα με το wikipedia.
Όσοι εκτρέφουν καναρίνια και αγριοπούλια γνωρίζουν καλά αυτόν τον σπόρο |
Το λινέλαιο ανήκει στα λεγόμενα «αποξηραινόμενα έλαια», δηλαδή μπορεί να πολυμερίζεται σε στερεά ουσία. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητάς του, το λινέλαιο χρησιμοποιείται, μόνο του ή αναμεμιγμένο με άλλα έλαια, ρητίνες και Διαλύτες, ως βερνίκι (σε φινίρισμα ξύλου), στα χρώματα της ζωγραφικής (ελαιογραφία), ως πλαστικοποιητής και σκληρυντικό στον στόκο και αλλού.
Οι μελισσοκόμοι γνωρίζουν τα οφέλη που έχει το λινέλαιο στην προστασία του ξύλου, γι αυτό πολλοί είτε βάφουν είτε βράζουν τις κυψέλες τους σε αυτό.
Υπάρχουν ωστόσο μερικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε.
Το λινέλαιο δεν στεγνώνει εύκολα, και μετά την βαφή οι κυψέλες πρέπει να παραμείνουν σε αποθήκη ή υπόστεγο που αερίζεται ίσως πάνω από 20 ημέρες μέχρι να στεγνώσουν για να μπορέσουν να δεχτούν μπογιά από πάνω.
Αν είμαστε πολύ βιαστικοί, μπορούμε να ζητήσουμε προσθήκη στεγνωτικού που θα μπει μέσα στο λινέλαιο και αυτό τότε θα στεγνώσει μέσα σε 24 ώρες.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι να στεγνώσει το λινέλαιο, αλλά να το απορροφήσει το ξύλο ώστε να δράσει προστατευτικά.
Άρα λοιπόν η καλή δουλειά αργεί να γίνει, αν θέλουμε καλό αποτέλεσμα πρέπει να περιμένουμε.
Ένα άλλο μυστικό είναι να βάψουμε τις κυψέλες με καυτό λινέλαιο ή ακόμα καλύτερα αν η τσέπη μας αντέχει το κόστος να βράσουμε τις κυψέλες μέσα σε λινέλαιο.
Τότε επιτυγχάνουμε καλύτερο αποτέλεσμα επειδή με την ζέστη ανοίγουν οι πόροι του ξύλου και επιτυγχάνεται μέγιστη προστασία.
Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες άλλωστε που έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν βάφουμε κυψέλες καλοκαίρι.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως βράζονται οι κυψέλες στο λινέλαιο...
ΠΗΓΗ VIDEO
toadstul75