Χαρουπιά: Το δένδρο πυροσβέστης με τον χρυσό καρπό
Η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Κρήτης. Για τον Κρητικό το χαρούπι στα δύσκολα χρόνια αποτέλεσε τροφή. Ήταν η σοκολάτα του φτωχού. Στην συνέχεια, υποβαθμίστηκε σε ζωοτροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τα αιγοπρόβατα του νησιού. Επιπλέον, τον 21ου αιώνα κινδύνεψε με αφανισμό σε πολλές περιοχές, αφού χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σαν ξύλο καύσης πολύ καλής θερμιδικής απόδοσης.
Αυτό που δεν ξέρουνε όμως πολλοί, είναι ότι η χαρούπια αποτελεί έναν πολύ καλό σύμμαχο για τον πυροσβέστη.
Επηρεασμένος και εγώ από τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην πατρίδα, σκέφτομαι τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος. Τι καλύτερο από ένα φυσικό πυροσβέστη που την τελευταία δεκαετία αναδεικνύεται από καυσόξυλο σε υπερτροφή (superfood) για τον άνθρωπο.
Πώς αλλάζουν οι καιροί και καταλύουνται οι χρόνοι! Από εκεί που το χαρούπι προοριζόταν αποκλειστικά για ζωοτροφή ή το δέντρο για καυσόξυλα, θα αποτελέσει έναν νέο, αστάθμητο, οικονομικό παράγοντα για τον Κρητικό αγρότη, ικανό να προσπεράσει σε οικονομικά οφέλη, την ναυαρχίδα του πρωτόγεννη τομέα στην Κρήτη, την ελιά.π
Σίγουρα η χαρούπια δεν ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές του νησιού το ίδιο. Είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να υπάρχει στην Κρήτη από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά στις μέρες μας έχει χαθεί η τεχνογνωσία στην καλλιέργειά της. Έχει ξεχαστεί, έχει παραιτηθεί το δέντρο, έχει περιθωριοποιηθεί από τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Σήμερα, μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία με τεράστια οικονομικά οφέλη σε όσους επενδύσουν στο χαρούπι και στην ανάδειξή του. Οι παππούδες μας, οι προπαππούδες μας το έτρωγαν απευθείας από το δέντρο σαν σοκολάτα του φτωχού ενώ εμείς έχουμε την δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφική μας αλυσίδα σαν κανονική σοκολάτα σε περιτύλιγμα.
Την τελευταία δεκαετία, η Κρήτη και κατά κύριο λόγο ο Νομός Χανίων, ζουν την επανάσταση του αβοκάντο. Όπως και το χαρούπι, έτσι και το αβοκάντο θέλει τον τόπο του. Στο χέρι μας είναι να ξεκινήσουμε την επανάσταση του χαρουπιού, μιας καλλιέργειας που είναι η λιγότερο απαιτητική και σε θέμα εργατοωρών και σε θέμα νερού εν αντιθέσει με άλλες καλλιέργειες.
Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο. Τα οικονομικά ωφέλη σε συνδυασμό με την πυροπροστασία που προσφέρει το δέντρο, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για να επαναφέρουμε το χαρούπι στο προσκήνιο.
Κρασάκης Ιωάννης
Μελετητής-Βιοπαραγωγός Χαρουπιού
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου