Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ο Ηλίανθος και το μέλι του



Συνάδελφοι το Ηλιοτρόπιο ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας φυτό Ήλιος ανήκει στην οικογένεια Aster, και η λατινική του ονομασία είναι Helianthus anuus. 
Το μεγάλο κεφάλι του λουλουδιού του είναι στην πραγματικότητα μια ταξιανθία, δηλαδή σύνθετα λουλούδια , που αποτελούνται από δύο είδη μικροσκοπικών πετάλων. Τα άνθη του δίσκου βρίσκονται στο κέντρο του λουλουδιού, και τα άνθη των ακτίνων φέρουν τον εξωτερικό δακτύλιο του, κάνοντας το φυτό να μοιάζει με τον Ήλιο από τον οποίο πήρε και το όνομα του.
Το ωραίο με αυτό το φυτό είναι ότι η κορφάδα του ακολουθεί την κίνηση του Ήλιου.
Ξεκινάει δηλαδή το πρωί και κοιτάζει προς την ανατολή και ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου φτάνει το βράδυ να κοιτάζει προς την δύση, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας στρίβει ξανά προς την ανατολή.
Όταν πια το κεφάλι του μεγαλώσει βαρύνει και δεν μπορεί να ακολουθήσει τον Ήλιο στέκεται ακίνητο συνήθως προς την ανατολή. 

Το φυτό αυτό, γονιμοποιείται και μέσω του αέρα αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τις μέλισσες, κι έτσι κατά την ανθοφορία του η μεταφορά μελισσιών στην περιοχή με ηλιοτρόπια είναι μάλλον καλοδεχούμενη, ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να είναι. 

Για τις μέλισσες αποτελεί μια πλούσια πηγή από νέκταρ και γύρη στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν νεκταροεκκρίσεις τότε η παρουσία εκτάσεων με ηλιοτρόπια φαντάζουν ως μάνα εξ ουρανού και για τους μελισσοκόμους και για τις μέλισσες φυσικά.

Η ανάπτυξη των μελισσιών είναι καλή, και μεγάλες είναι και οι παραγωγές μελιού από αυτό το θαυμάσιο φυτό.
Παρόλα αυτά όμως η κούραση των μελισσών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού από την συλλογή στους Ήλιους είναι έντονη, οι συλλέκτριες μέλισσες, μαυρίζουν, χάνουν το τρίχωμα τους και πεθαίνουν νωρίς εξουθενωμένες, παθαίνουν μελανίαση δηλαδή.
Γι αυτό οι μελισσοκόμοι δεν αφήνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μελίσσια τους στα Ηλιοτρόπια.

Στην χώρα μας κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη και Έβρο συναντούμε μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργεια Ήλιων.
Μέχρι τις μέρες μας μελισσοκόμοι που πηγαίνουν τα μελίσσια τους στις ανθοφορίες ηλιοτροπίων μένουν απολύτως ευχαριστημένοι, αν και υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον αφού οι νέοι μεταλλαγμένοι σπόροι που απειλούν να αντικαταστήσουν τους παλιούς ίσως αποτελέσουν πρόβλημα για τις μέλισσες αλλά και την παραγωγή μελιού.

Αυτό είναι ένα ακόμα θέμα που πρέπει να παλέψουμε εμείς οι μελισσοκόμοι προκειμένου να αποφύγουμε αυτή την πιθανότητα.



Ο Ήλιος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις αφού από αυτόν παράγεται το Ηλιέλαιο, αλλά χρησιμοποιείται και για κτηνοτροφές, όπως και σε μικρότερη κλίμακα για ξηρούς καρπούς προς ανθρώπινη βρώση.
Το μέλι που παράγεται από τα ηλιοτρόπια έχει ανοιχτό υποκίτρινο χρώμα, με έντονη γεμάτη γεύση, αλλά είναι αρκετά ρευστό, αραιό μέλι.
Η εμπορική του αξία ωστόσο είναι πολύ χαμηλή, οφείλω να πω ότι το εμπόριο μάλλον δεν προτιμά το μέλι αυτό. 
Αποτελεί ωστόσο μια σίγουρη εναλλακτική λύση για τους μελισσοκόμους που θέλουν να πάρουν μέλι.


Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε συναδέλφους από το εξωτερικό να επιθεωρούν μελίσσια που έχουν στον ηλίανθο.




Και εδώ μέλισσες σε ηλίανθους...




MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...