Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ευερέθιστο έντερο. Φροντίστε τον πεπτικό σας εγκέφαλο


Ευερέθιστο έντερο. Φροντίστε τον πεπτικό σας εγκέφαλο.

Ευερέθιστο έντερο

Προσβάλει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.Σαν συνοδό εκδήλωση ανιχνεύτηκαν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στα έντερα κάτι σαν ψυχασθένεια του εντέρου.
Άμεση σύνδεση λοιπόν με τον εγκέφαλο. Συχνές δυσλειτουργίες χωρίς δομικές αλλαγές στα έντερα είναι το ποιο διαδεδομένο πρόβλημα που βλέπουν οι γαστρεντερολόγοι. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει διαταραχή της εντερικής χλωρίδας με ή χωρίς εμφανείς εκδηλώσεις. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου παρουσιάζεται συνήθως στις γυναίκες.

Τρία είδη ευερέθιστου εντέρου:
Η σπαστική κολίτιδα με πόνο και δυσκοιλιότητα περίπου 34%. Θυμός = σπασμός. Χρόνια σύνδρομα διάρροιας με βλέννα γύρω στο 27%.
Διάρροια = άγχος. Διαταραγμένες κενώσεις, πόνος στη κοιλιά που εναλλάσσεται με διάρροια και δυσκοιλιότητα περίπου 39%. Το έντερο επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο: αργή πέψη = αργή σκέψη. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης εμπλέκονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, «θεραπεύοντας» έτσι την κατάθλιψη. Σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης βρίσκονται στον εγκέφαλο. Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι το LSD το οποίο προκαλεί παραισθήσεις, τα SSRIS [αντικαταθλιπτικά] και το Ecstacy που καταστρέφει τις λεπτές απολήξεις της σεροτονίνης.

Το έντερο με μήκος εννέα μέτρα περίπου με εκατό εκατομμύρια νευρώνες επηρεάζει άμεσα την ψυχική και νοητική ισορροπία.
Κατάθλιψη = δυσκοιλιότητα. Το 95% της σεροτονίνης [ψυχιατρικές αγωγές] παράγεται στο έντερο Κάθε σημείο του εντέρου αντιστοιχεί σε ένα όργανο Ο ερευνητικός κλάδος της Νευρογαστρεντερολογίας κατέληξε ότι το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος . Απαρτίζεται από περίπου εκατό εκατομμύρια νευρικά κύτταρα, περισσότερα από τον νωτιαίο μυελό. Δικαίως το ονομάζουμε «πεπτικό εγκέφαλο», εφόσον έχει νευροδιαβιβαστές που λειτουργούν παρόμοια με αυτούς του εγκεφάλου. Φάρμακα που δρουν στο πεπτικό σύστημα, όπως τα αντιεμετικά, έχουν επίδραση στη διάθεση, μειώνουν την κατάθλιψη, καθώς μέσω του εντέρου δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα κατασταλτικά.

Το έντερο έχει στενή επικοινωνία με τον εγκέφαλο και την ψυχή. Τα νευροδιαβιβαστικά σήματα που στέλνει στον εγκέφαλο είναι περισσότερα από αυτά που λαμβάνει. Με τις δραστικές του ουσίες, τους νευροδιαβιβαστές και τους υποδοχείς, το έντερο έχει αυτόνομη νευρική λειτουργία που το κάνει, να σκέφτεται, να αντιδρά, να μνημονεύει, να ασθενεί και να αφυπνεί τη ψυχή όταν αισθάνεται ότι οι εσωτερικές ισορροπίες του οργανισμού έχουν διαταραχθεί, είτε σωματικές, είτε ψυχικές.

Το έντερο φροντίζει την πέψη. Φροντίζει για τον μεταβολισμό και τη διαχείριση των συναισθημάτων μας. Παράγει ψυχοενεργές ουσίες: ντοπαμίνη, σεροτονίνη, βενζοδιαζεπίνες που συνδέονται με την ψυχική μας διάθεση και που χρησιμοποιούνται στη φαρμακολογία για την παραγωγή ψυχοτρόπων σκευασμάτων, αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και υπναγωγών. Η σεροτονίνη, της οποίας τα υψηλά επίπεδα στον οργανισμό ευθύνονται για την αίσθηση ευφορίας, παράγεται στο έντερο και από εκεί δρα προς τον εγκέφαλο αλλάζοντας τη ψυχική μας διάθεση. Aurum, Hypericum, Kali-phos, Phos-ac Phos, Nat-sulph, Ωμέγα-3, Φιλικό οξύ 5-HTP υδροξυ-τρυπτοφάνη Δίαιτα άσκηση-Διαλογισμός Β-6, Μαγνήσιο, Bacopa-m

Γιάννης Ψύλλος Καθηγητής Ομοιοπαθητικής

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...