Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ο άνθρωπος που έβαλε τον Κάτω Δρυ στον παγκόσμιο χάρτη


Πώς ένας συνταξιούχος λυκειάρχης, νυν μελισσοκόμος, έβαλε τον Κάτω Δρυ στον παγκόσμιο χάρτη
Της ΜΙΡΑΝΤΑΣ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ
Η ορεινή περιοχή της Λάρνακας φημίζεται για το θυμαρίσιο μέλι της. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το μέλι Natura, το οποίο παράγεται στον Κάτω Δρυ, απέσπασε την περασμένη εβδομάδα όχι ένα αλλά δύο χρυσά βραβεία για τη χρονιά 2020 στον διεθνή διαγωνισμό «London Honey awards» στην κατηγορία ποιότητας.
Ο «Π» είχε ανακαλύψει εντελώς τυχαία πριν από μερικά χρόνια τους ανθρώπους και την ιστορία τους πίσω από το βραβευμένο μέλι… Σε μία διαδρομή στην ορεινή Λάρνακας μία ταμπέλα με την επιγραφή «Μουσείο της Μέλισσας» μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον…


Η πίτα με το μέλι
Είχαμε διασχίσει χωρίς άλλη σκέψη το μονοπατάκι ενός κήπου -το καλοκαίρι είναι ανθισμένο και μυρωδάτο-, κατεβήκαμε τα σκαλοπάτια και φτάσαμε στην εξωτερική πόρτα ενός σπιτιού. Το ξωπόρτι ήταν ανοικτό και εισήλθαμε στη δροσερή εσωτερική αυλή απρόσκλητοι. Η ιδιοκτήτρια του μουσείου Έλλη Κορνιώτη μάς υποδέχτηκε με χαμόγελο στην αυλή και μας μάγεψε με τα λεγόμενά της για την ιστορία του τόπου της αλλά και τον σεβασμό που τρέφει προς την παράδοση. Ίσως να μας “μάγεψε” κι η πίττα με μέλι (μέλι πάνω σε αυθεντική κηρύθρα) που μας φίλεψε, την οποία είχε τρυγήσει ο σύζυγός της Ιάκωβος Κορνιώτης τις τελευταίες ημέρες απ’ τα δικά του μελίσσια. Αρκετά χρόνια μετά συναντήσαμε ξανά αυτούς τους αυθεντικούς ανθρώπους, που αγαπούν και σέβονται τον τόπο τους, τη φύση και τον άνθρωπο, μέσα από τη βράβευση του μελιού τους.

Η επιστροφή στον Κάτω Δρυ

Το μουσείο άνοιξε της πύλες του το 2008. Το ζεύγος Ιάκωβου και Έλλης Κορνιώτη προετοίμαζε από καιρό την επιστροφή του στον Κάτω Δρυ. Η ανάγκη ήταν η επιστροφή στις ρίζες. Και οι δύο έφυγαν από παιδιά από την περιοχή -ο κ. Ιάκωβος κατάγεται απ’ τα Κάτω Λεύκαρα- και επέστρεψαν με την αφυπηρέτηση. Όλα ένας κύκλος… Μαθηματικός και λυκειάρχης ο Ιάκωβος, με τα κτηματικά, το νοικοκυριό και τα παιδιά η Έλλη, αλλά πάντα το μυαλό στο χωριό και στο πώς μπορεί να ανακάμψει μετά από μια μακρά περίοδο ερήμωσης λόγω αστυφιλίας. Έτσι αναστηλώθηκαν σιγά-σιγά τα σπίτια του παππού. “Μια αυλή σπίτια”, κατά την έκφραση της κ. Έλλης, δηλαδή μια αυλή και γύρω-γύρω τα δωμάτια, 300 χρονών πάνω-κάτω.
Το προζύμι
Η ενασχόληση με το μουσείο μόνο και με το αγροτουριστικό σπίτι (το Γκάρντεν Καμάρα) για έναν δραστήριο άνθρωπο όπως ο κ. Ιάκωβος δεν ήταν αρκετό. Ανέλαβε έτσι τα μελίσσια του πεθερού του και τα λίγα περιβόλια της οικογένειας, ένα αμπέλι και λίγες ελιές. Έτσι περνάει όμορφα, ευχάριστα και εποικοδομητικά η ζωή στον Κάτω Δρυ. Η κ. Έλλη μιλά ήρεμα, πειστικά και με τη φωνή της αλήθειας. Όπως τονίζει, το χωριό φθίνει και δεν αρκούν μια χούφτα συνταξιούχοι για να το αναζωογονήσουν. Χρειάζονται νέοι άνθρωποι να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν. “Εμείς βάζουμε το προζύμι, απ’ εκεί και πέρα είναι στο χέρι σας”.

Στο μουσείο μπορεί κανείς να δει τις παλιές κυψέλες των Κυπρίων και να ενημερωθεί για τις αειφόρες πρακτικές μελισσοκομίας. Είναι το πρώτο ενημερωτικό κέντρο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο με θεματικό επίκεντρο τη Μέλισσα και την Μελισσοκομία».
Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το Μουσείο του Κεντήματος μέσα από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια διαδρομή στη νεότερη ιστορία της περιοχής.

Βραβείο και αειφορία
Το βραβευμένο μέλι Natura σύμφωνα με την κ. Έλλη παράγεται με παραδοσιακές πρακτικές μελισσοκομίας με κύριο άξονα τη βιωσιμότητα αντί την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων.
«Η παραγωγή μελιού στην οικογένεια ξεκίνησε το 1965 σε πατροπαράδοτη γη, η οποία ανήκει στο οικολογικό δίκτυο «Natura 2000», που είναι ένα ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων. Το δίκτυο «Natura 2000» επιτρέπει τις δραστηριότητες εντός των ορίων του αφού διέπεται από τη φιλοσοφία ότι ο άνθρωπος πρέπει να συνυπάρχει με τη φύση εφόσον οι δραστηριότητες δεν επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στα σπάνια είδη και τους οικοτόπους».
Η οικογένεια, σημειώνει, «μετά από παροτρύνσεις αρκετών επισκεπτών του Μουσείου, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό ποιότητας μελιού που διεξάγεται στο Λονδίνο «London Honey Awards” λαμβάνοντας χρυσό για το μέλι ποικίλης ανθοφορίας και για το μέλι θυμαριού. Στον παγκόσμιο αυτό θεσμό αυτό συμμετέχουν γευσιγνώστες διαφόρων εθνοτήτων».
Η επιτυχία ποιότητας του μελιού  Natura αποδίδεται από την οικογένεια στη πλούσια βιοποικιλότητα του δικτύου «Natura 2000» σε συνδυασμό με τη πολύχρονη εμπειρία στην υποστήριξη της μέλισσας στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί.
ΠΗΓΗ
https://politis.com.cy/
Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...