Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Σμηνουργία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου: Κι όμως γίνεται!!!


Σμηνουργία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου

Στις 18 Ιουνίου 2018 το απόγευμα θελήσαμε με την Φρόσω να πάμε σε ένα μαγαζί να αγοράσουμε κάτι.
Πάμε είπαμε κι αν το βρούμε κλειστό φεύγουμε και πάμε στα μελισσάκια που έχουμε στον κάμπο να τα δούμε.
Έχουμε αφήσει μπόλικα μελίσσια στον κάμπο.
Εκεί δίπλα είναι βουνό που έχει Αριά και θυμάρι, ενώ ο κάμπος έχει μπόλικη λυγαριά.

Τα μελίσσια δηλαδή θα τραβήξουν προς το βουνό να συλλέξουν μέλι, και όταν τελειώσει το βουνό θα στραφούν προς τον κάμπο για να συλλέξουν λυγαριά, και γύρη από καλαμπόκια και τριφύλλια, χωρίς μεταφορά, από την θέση τους τα φτάνουν όλα αυτά, και θα τρυγήσουμε τον Ιούλιο ένα κόκκινο μέλι σαν του ελάτου που δεν θα παγώνει τον χειμώνα επειδή είναι μελίτωμα και θα έχει έντονο το άρωμα του θυμαριού.

Τα μελίσσια αυτά και μέλι θα βάλουν, και πολύ δυνατά θα παραμείνουν για να μπορέσουν μετά να μπουν στο πεύκο τον Αύγουστο με καλούς πληθυσμούς.
Πήγαμε λοιπόν και κοιτάξαμε μερικά.
Και ενώ ο ήλιος σχεδόν έδυε, λέω στην Φρόσω οκ αρκετά είμαστε μια χαρά, πήγαινε στο αμάξι εσύ, κι εγώ πάω πέρα στην άκρη να δω κάνα δυο μελισσάκια που θέλω και έρχομαι να φύγουμε.
Πράγμα που έγινε.

Πήγα στα ακρινά μελίσσια και αντίκρισα αυτή την εικόνα...


Τότε φώναξα στην Φρόσω να φέρει το βουρτσάκι από το αμάξι, ενώ εγώ πήγα και πήρα ένα πενταράκι φελιζόλ, όπου πάντα φροντίζω να υπάρχει διαθέσιμο κοντά στα μελισσοκομείο μου.


Η Φροσω ψιλιάστηκε ότι για να ζητάω βουρτσάκι βραδιάτικα κάτι έγινε, και ερχόταν γρήγορα.
- Τι το θες του βουρτσάκι;
-Να πιάσουμε το σμήνος.
-Ποιο σμήνος;
- Αυτό εδώ...
- Αυτό δεν μοιάζει για σμήνος, λόγω ζέστης πρέπει να κάθεται έξω από την κυψέλη.
-Αν ήταν λόγω ζέστης θα πρέπει να κάθεται στην πρόσοψη της κυψέλης, ετούτο όμως κάθεται στο πίσω μέρος για να μην το ενοχλούν οι μέλισσες φρουροί του μπροστινού μέρους της κυψέλης.
-Και από πιο μελίσσι έφυγε;
-Δεν το ξέρω αυτό.
-Τότε γιατί κάθισε στην κυψέλη αφού δίπλα είναι ένα σωρό ελιές για να κάτσει;
-Άκου τι θα κάνουμε.

Θα βάλουμε το μελίσσι στο φελιζολάκι, και θα του δώσουμε και γόνο για να μην φύγει.
Αύριο θα παραγγείλω μια βασίλισσα.
Θα έρθουμε μεθαύριο, αν δεν βρούμε βασίλισσα θα του την δώσουμε, ενώ αν βρούμε θα κόψουμε μια νέα παραφυάδα και θα την δώσουμε εκεί την βασίλισσα.
Έτσι κι έγινε λοιπόν, και στις 20 Ιουνίου το απόγευμα φτάσαμε με μια βασίλισσα σε κλουβάκι, βγάλαμε το πρώτο πλαίσιο τίποτα, βγάζουμε το δεύτερο πλαίσιο και βλέπουμε την κυρία, να τρέχει πανικόβλητη αφού ήταν και παρθένα.
Δώσαμε ζυμάρι και κλείσαμε το κυψελίδιο γρήγορα και το αφήσαμε στην ησυχία του.
Κόψαμε μια νέα παραφυάδα από άλλο δυνατό μελίσσι και δώσαμε την βασίλισσα που φέραμε μαζί μας.

Τι έγινε όμως και είχαμε σμηνουργία αυτή την εποχή και γιατί πήγε και κάθισε σε κυψέλη κι όχι σε δέντρο;
Ακούστε λοιπόν.
Η Αριά στην περιοχή έδινε σταθερά 500 έως 700 γραμμάρια την ημέρα για πάνω από 20 ημέρες.
Επίσης η περιοχή είχε και άφθονη γύρη.
Αυτό το σκηνικό λειτούργησε τρομερά διεγερτικά και τα μελίσσια έκαναν πολλούς γόνους και έβαλαν και μέλι.
Κάποιο μελίσσι πήγε να κάνει αντικατάσταση, βγήκαν 2 νέες βασίλισσες μαζί και η μια την έκανε με ένα μέρος του πληθυσμού.
Επειδή η εποχή της σμηνουργίας έχει περάσει και η τάση έχει εκτονωθεί βλέπουμε μικρό σμήνος, και όχι μεγάλο παρότι τα μελίσσια είναι δυνατά.
Επίσης η ζέστη στον κάμπο ίσως έκανε το σμήνος να προσπαθήσει να βρει άμεσα νέα κατοικία να μπει, γι αυτό πήγε στην κυψέλη.
Οι φρουροί όμως ήταν αποτρεπτικός παράγοντας στο να τολμήσει να εισέλθει στην κυψέλη γι αυτό άραξε στο πίσω μέρος της κυψέλης και περίμενε να δει τι θα κάνει.

Πολλές φορές έχουμε βρει σε μελίσσια πλήθος μέλισσες νεκρές έξω από την σανίδα πτήσεως και αναρωτιόμαστε γιατί συνέβη αυτό.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι αδέσποτα σμήνη που έφυγαν σε περιόδους άκαιρες και προσπαθούν να μπουν σε κυψέλη παρότι αυτή έχει πληθυσμό, αυτό να το γνωρίζετε από εμένα.

Ασφαλώς αν δεν πήγαινα προς τα εκεί να το δω το σμήνος ή θα επιχειρούσε να εισέλθει τελικά στην κυψέλη και θα το έκοβαν οι φρουροί, ή θα έφευγε την άλλη μέρα.

Και τέλος, οι ήπιες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις βροχές, και την καθημερινή διέγερση από την Αριά έκανε το σμήνος να τολμήσει το ακατανόητο και να σμηνουργήσει Ιούνιο μήνα στον Κάμπο.
Και τονίζω τον κάμπο καθώς στα έλατα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές ακόμα είναι πολύ συχνό φαινόμενο η σμηνουργία όλο τον Ιούνιο.

Αυτό έγινε λοιπόν, και πιάσαμε ένα σμήνος Ιούνιο μήνα.
Δεν φωτογραφίσαμε την βασίλισσας όμως για να μην την τρομάξουμε περισσότερο, αλλά θα το κάνουμε όταν γονιμοποιηθεί και αρχίσει να γεννάει.

Melissocosmos

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...