Ο κύκλος ζωής των μελισσών
Η ανάπτυξη της μέλισσας από την γέννηση της ως αβγό μέχρι την εκκόλαψη της κυμαίνεται, ανάλογα αν αυτή είναι βασίλισσα, εργάτρια ή κηφήνας.
Οι βασίλισσες εκκολάπτονται σε 16 ημέρες, οι εργάτριες σε 21 ημέρες και οι κηφήνες σε 24 ημέρες.
Οι νέες παρθένες βασίλισσες αναπτύσσονται σε διευρυμένα κελιά που τροφοδοτούνται με άφθονο βασιλικό πολτό.
Όταν η υπάρχουσα βασίλισσα πεθαίνει ή γίνεται πολύ μεγάλη η αποικία, τότε μια νέα βασίλισσα ετοιμάζεται από τις εργάτριες μέλισσες. Η παρθένα βασίλισσα πετάει σε ένα ή περισσότερα γαμήλια ταξίδια και αφού γονιμοποιηθεί αρχίζει να γεννάει τα αυγά στις κηρήθρες.
Μια γόνιμη βασίλισσα είναι σε θέση να γεννήσει γονιμοποιημένα ή μη γονιμοποιημένα αυγά.
Κάθε γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό 50% των γονιδίων της βασίλισσας και αλλά τόσα γονίδια από τον κηφήνα. Τα γονιμοποιημένα αυγά θα εξελιχθούν σε εργάτριες ή παρθένες βασίλισσες.
Η μέση διάρκεια ζωής μιας βασίλισσας είναι τρία με τέσσερα χρόνια.
Οι Κηφήνες μετά το ζευγάρωμα συνήθως πεθαίνουν ή αποβάλλονται από την κυψέλη πριν από το χειμώνα, και οι εργάτριες μπορούν να ζήσουν για λίγες εβδομάδες το καλοκαίρι και αρκετούς μήνες σε περιοχές με παρατεταμένο χειμώνα.
Στην αιχμή της περιόδου αναπαραγωγής στα τέλη της άνοιξης ως το καλοκαίρι, μια βασίλισσα μπορεί να είναι σε θέση να γεννήσει 3.000 αυγά σε μια ημέρα.
Αυτό είναι σπάνιο, ωστόσο μια παραγωγική βασίλισσα μπορεί να φθάσει εύκολα τα 2.000 αυγά την ημέρα, αλλά κατά μέσο όρο η βασίλισσα συνήθως γεννάει μόνο 1.500 αυγά.
Η βασίλισσα τροφοδοτείται με βασιλικό πολτό από τις εργάτριες, με αποτέλεσμα μια ριζικά διαφορετική ανάπτυξη και μεταμόρφωση της σε σχέση με τις απλές εργάτριες.
Η βασίλισσα επηρεάζει την αποικία μέσα από την παραγωγή και τη διάδοση της ποικιλίας των φερομονών.
Μία από αυτές τις χημικές ουσίες καταστέλλει την ανάπτυξη των ωοθηκών σε όλα τα άλλα θηλυκά της κυψέλης που είναι οι εργάτριες και τις αποτρέπει από τη γέννηση των αυγών.
Η βασίλισσα βγαίνει από το κελί της μετά από 16 ημέρες της ανάπτυξης και παραμένει στην κυψέλη για 3 έως 7 ημέρες πριν από την αναχώρηση για μια πτήση ζευγαρώματος.
Η πρώτη πτήση προσανατολισμού της μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικά δευτερόλεπτα, που είναι αρκετά για να σημαδέψει την θέση της κυψέλης.
Οι επόμενες πτήσεις για ζευγάρωμα μπορεί να διαρκέσουν μεταξύ 5 και 30 λεπτά κατά μέσο όρο, και μπορεί να ζευγαρώσει με αρκετούς κηφήνες σε κάθε πτήση.
Για αρκετά ζευγαρώματα, ενδεχομένως, έως μια δωδεκάδα ή και περισσότερο, η βασίλισσα λαμβάνει και αποθηκεύει αρκετό σπέρμα που είναι ικανό να μονιμοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες αυγά. Αν δεν βγει από την κυψέλη για να ζευγαρώσει, λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή αν παγιδευτεί σε ένα μέρος της κυψέλης θα παραμείνει ανίκανη και θα παράγει αγονιμοποίητα αυγά.
Το ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα σε κάποια απόσταση από την κυψέλη και συχνά σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα ψηλά στον ουρανό.
Πιστεύεται ότι αυτή διαχωρίζει τους ισχυρότερους από τους πιο αδύναμους κηφήνες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα προκύψουν από αυτή την ένωση δυνατότερα και καλύτερα γονίδια για τους απογόνους της.
Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου