Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ρομποτικές κυψέλες για τη διατήρηση των μελισσών!!!


Γράφει ο Σιδέρης Τσιμίνης

Σε μια κοινότητασ στη Γαλιλαία, μια ισραηλινή νεοσύστατη επιχείρηση κατασκευάζει ρομποτικές κυψέλες που παρακολουθούν τις μέλισσες 24/7 και βοηθούν στη μείωση της θνησιμότητας αυτών των μεγάλων επικονιαστών ώστε να υπάρχει εγγύσηση στη επισιτιστικής ασφάλεια της χώρας.
"Το λογισμικό μας ξέρει τι χρειάζονται οι μέλισσες"
"Υπάρχουν δύο εκατομμύρια μέλισσες εδώ", λέει ο Shlomki Frankin καθώς μπαίνει σε ένα λευκό δοχείο 12 τετραγωνικών ποδιών τοποθετημένο στη μέση των χωραφιών αβοκάντο του Bet Haemek kibboutz στο βόρειο Ισραήλ.
Αυτές οι κυψέλες λειτουργούν σαν κανονικές ξύλινες κυψέλες ενω τις διαχειρίζεται ένα ρομπότ που τοποθετείται μέσα και παρακολουθεί τα έντομα, ελέγχει το περιβάλλον τους και τα φροντίζει, είπε ο κ. Frankin, ο οποίος ήρθε για επίσκεψη επιθεώρησης. Παρατηρεί την ηλεκτρική συσκευή να κινείται στο κέντρο του κουτιού που βουίζει και έρχεται να σχεδιάσει ένα πλαίσιο μελιού όπου συγκεντρώνονται μέλισσες.
«Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που του επιτρέπουν να γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στα πλαίσια», εξηγεί.
«Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, το λογισμικό μας ξέρει τι χρειάζονται οι μέλισσες» το ρομπότ μπορεί αυτόματα να μοιράσει ζάχαρη, νερό, φάρμακα.
 Σε περίπτωση προβλήματος ειδοποιεί τον μελισσοκόμο μέσω εφαρμογής. Ο τελευταίος μπορεί στη συνέχεια να παρέμβει εξ αποστάσεως από τον υπολογιστή του ή να μετακινηθεί αν χρειαστεί.
Το πρώτο μέλι που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικότητα!
Η ηλιακή μέγα κυψέλη μπορεί επίσης να ρυθμίσει τη θερμοκρασία ακόμα και να εξαγάγει μέλι, χάρη σε μια ολοκληρωμένη φυγοκέντρηση, λέει η Netaly Hararari. 
Η startup αυτή εταιρια, θα παράγει μέλι για πρώτη φορά ξεκινώντας τέλη Μαΐου. Το "Πρώτο Μέλι Παγκοσμίως Φτιαγμένο Με Τεχνητή Νοημοσύνη! "", ενθουσιάζεται η κα Χαράρι.
Για τον Shlomki Frankin, "το ρομπότ είναι εργαλείο για τον μελισσοκόμο αλλά δεν είναι αντικατάσταση του. 
Εκατοντάδες από αυτές τις ρομποτικές κυψέλες έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ και περίπου μια ντουζίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Η Beewise eyes θα μπει στην ευρωπαϊκή αγορά σε δύο χρόνια. 
Τον Απρίλιο, η start-up, που έχει περισσότερους από 100 εργαζόμενους, συγκέντρωσε περίπου 76 εκατ. ευρώ σε επένδυση για να επεκτείνει τις εξαγωγές της
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Sharoni Shafir, η οποία διευθύνει το Κέντρο Μελέτης Μελισσών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στο Rehovot, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ολοένα και πιο απειλούμενων μελισσών.
"Μερικές φορές χρειάζεται ένας μελισσοκόμος αρκετούς μήνες για να συνειδητοποιήσει ένα πρόβλημα. " Το ρομπότ μπορεί να φροντίσει άμεσα το πρόβλημα ώστε να μειώθει η θνησιμότητα. "
Τα τελευταία χρόνια πολλοί μελισσικόμοι έχουν σταματησει σε όλο τον κόσμο,καθώς έπεσαν θύματα του «συνδρόμου κατάρρευσης αποικίας» λόγω συνδυασμού αρκετών παραγόντων. 
«Η μείωση των υπό κατασκευή ανθοκομικών χωραφιών έχει μειώσει τις πηγές και η διαφοροποίηση των ζωοτροφών τις μέλισσες», σημειώνει ο ειδικός. 
Εκτός από αυτό είναι η χρήση φυτοφαρμάκων, ασθενειών και παρασίτων όπως ο καταστροφέας Varroa, αναφέρει ο καθηγητής Shafir.
"Στο Ισραήλ, μεταξύ 20 και 30% των κυψελών εξαφανίζονται κάθε χρόνο. «Εξαρτόμαστε από τις μέλισσες», λέει ο εντομολόγος, ο οποίος θυμάται ότι ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης διατροφής είναι αποτέλεσμα επικονίασης, που παρέχεται από έντομα, η οποία επιτρέπει στα φυτά να αναπαράγονται. 
Περισσότερο από το 70% των καλλιεργειών (σχεδόν όλα τα φρούτα, λαχανικά, έλαια και πρωτεΐνες, μπαχαρικά, καφές και κακάο) εξαρτώνται πολύ έντονα από αυτό. 
«Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι απαραίτητοι για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή», συνοψίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO),

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: