Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα μελίσσια μας και να τους δώσουμε κατευθείαν γύρη


Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα μελίσσια μας και να τους δώσουμε κατευθείαν γύρη 

Το αιώνιο πρόβλημα των μελισσοκόμων είναι πως θα έχουν δυνατά μελίσσια ώστε να μαζεύουν περισσότερο μέλι.
Στην Ελλάδα αυτό το πρόβλημα είναι ποιο έντονο, γιατί από την μια η χώρα μας με το ξηροθερμικό της κλίμα το καλοκαίρι δεν έχει πολλή γύρη και από την άλλη το 60% της Ελληνικής παραγωγής είναι μέλι πεύκου που παράγεται το καλοκαίρι.
Και είναι κοινώς αποδεκτό ότι για να έχεις δυνατά μελίσσια αυτά χρειάζονται γύρη και μάλιστα πολλή ώστε να κάνουν γόνους και από αυτούς θα προκύψουν εργάτριες μέλισσες που θα μαζεύουν το μέλι.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι γυρεόπιτες, ειδικά ζυμάρια μελισσοτροφών που περιέχουν γύρη και έτσι αυξάνουν τον γόνο.
Ωστόσο σύντομα οι μελισσοκόμοι, αλλά και οι έμποροι αντιλήφθηκαν ότι η γύρη έχει μεγάλο κόστος και οι τροφές αυτές που θα γίνουν μόνο με γύρη είναι ασύμφορες, οπότε έψαξαν και για υποκατάστατα.
Στη συνέχεια τα υποκατάστατα, δηλαδή συστατικά όπως σόγια, σκόνη γάλακτος κ.α που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την γύρη στα ζυμάρια την πέρασαν σε αναλογία εντός των μελισσοτροφών ή και σε πολλές περιπτώσεις η γύρη δεν μπαίνει καν σε ζυμάρια αλλά μπαίνουν μόνο υποκατάστατα.
Εγώ δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν ένα υποκατάστατο μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο με την γύρη, ωστόσο το ένα με το άλλο δεν έχει καμία σχέση, και επιπλέον τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά της σόγιας κατασκευασμένα έτσι ώστε να τα δαγκώνει το σκουλήκι και να ψοφάει δεν είμαι σίγουρος ότι κάνουν καλό στον οργανισμό των μελισσών.
Ψάχνοντας τι επίδραση έχει στον άνθρωπο η κατανάλωση μεταλλαγμένων φυτών βρήκα αυτό...

Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και μείωση της αποτελεσματικότητας αυτών των φαρμάκων. Παραγωγή νέων τοξινών από μεταλλαγμένα φυτά που βγάζουν τοξικές ουσίες ενάντια σε ζιζάνια και έντομα και οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο

Από την άλλη είμαι σίγουρος ότι στην χώρα μας μπήκαν ανεξέλεγκτες γύρες με τον ιό του νέου τύπου νοζεμίασης Nosema cerana.
Γιατί η νοζεμίαση από την Κίνα και την Ινδία ήρθε μέσω γύρης, και όχι με τα πόδια, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Κανε κλικ εδώ και Διάβασε ακατάλληλη γύρη από Κίνα

Άρα λοιπόν αν τα υποκατάστατα τα φοβάμαι και λόγω μεταλλαγμένων, και λόγω δυσανεξίας στις μέλισσες, και αν την γύρη την φοβάμαι λόγω ασθενειών, εγώ ο μελισσοκόμος τι μπορώ να κάνω για τα μελίσσια μου ώστε να τα βοηθήσω και να παράγω περισσότερο γόνο και άρα μέλι το καλοκαίρι;
Υπάρχει λύση;
Ναι υπάρχει.

Η λύση είναι λίγες γυρεοπαγίδες ώστε να συλλέξουμε δική μας γύρη από δυνατά μελίσσια τους μήνες Απρίλιο-Μάιο ή και Οκτώβριο.
Την γύρη αυτή πρέπει να την μαζέψουμε να την βάζουμε σε μεγάλο ταψί και να την βγάζουμε στον ήλιο μέχρι να ξεραθεί αναδεύοντας την τακτικά.
Είτε να την βάλουμε σε ψυγείο και να την διατηρήσουμε νωπή.

Όταν την χρειαστούμε το καλύτερο είναι να την βάλουμε στο μπλέντερ και να την κάνουμε σκόνη, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και ως έχει.

Η διαδικασία είναι απλή.


Παίρνουμε πλαίσια με μαύρες κηρήθρες κατά προτίμηση, επειδή το καλοκαίρι οι μέλισσες γεννούν και δουλεύουν μόνο σε μαύρα κεριά που είναι ποιο ανθεκτικά από τον φόβο ότι τα λευκά που είναι φρέσκα και μαλακά μπορεί να λιώσουν από την ζέστη.
Ρίχνουμε την γύρη είτε τριμμένη είτε άτριφτη στο πλαίσιο και με την βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας την βοηθάμε να μπει μέσα στα κελιά μέχρι αυτά να γεμίσουν.


Αφού την απλώσουμε καλά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια τότε παίρνουμε ένα μικρο ψεκαστηράκι και την μουσκέυουμε καλά.


Όταν το κάνουμε αυτό θα δούμε ότι η γύρη αρχίζει και παίρνει την όψη αυτή...
Θα γίνει δηλαδή κάπως έτσι...


Δεν μας ενοχλεί που είναι υγρή γιατί όταν μπει στην κυψέλη το πλαίσιο οι μέλισσες θα την φέρουν στα μέτρα τους και σε 24 ώρες θα γίνει έτσι...


Όπως βλέπετε πλέον η γύρη είναι ολόιδια σαν να την συνέλεξαν οι μέλισσες και είναι δική μας.
Το βρέξιμο παίζει τεράστιο ρόλο στην ζύμωση ώστε να δημιουργηθούν ωφέλημα βακτήρια που χρειάζονται για την θρέψη του γόνου.
Τώρα τα κελιά δεν είναι γεμάτα επειδή οι μέλισσες αφαίρεσαν την υγρασία και την πίεσαν με το κεφάλι τους τοποθετώντας την καλά μέσα σε αυτά.

Θα θυμάστε ότι για να κάνουν οι μέλισσες 1 γεμάτο πλαίσιο γόνο με γυρεόπιτα χρειάζονται ένα κιλό ζυμάρι.
Με 1 πλαίσιο γεμάτο γύρη όμως μπορούν να μας κάνουν μέχρι 4 πλαίσια γόνο, αλλά όχι άμεσα γιατί οι μέλισσες δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι θέλουμε άμεση και μεγάλη ανάπτυξη για να χτυπήσουμε το πεύκο.
Στην δική τους κοινωνία βλέπουν ότι είναι καλοκαίρι και πρέπει να κάνουν οικονομία δυνάμεων και αποθεμάτων.
Θα πω για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι δυνατόν να δίνουμε ένα λουκούμι ή και 1 κιλό γυρεόπιτας στα μελίσσια και να περιμένουμε ότι θα γεμίσουν γόνους.
Και να ξέρετε, δώστε όση γυρεόπιτα θέλετε, αν δεν βρουν και λίγο απ έξω δουλειά δεν γίνεται, το έχω τσεκάρει κατ επανάληψη αυτό και ψέμματα δε μπορώ να πω.

Ασφαλώς η γύρη η δική μας που θα μπει στα πλαίσια με τον παραπάνω τρόπο είναι πολύ ανώτερη από οποιοδήποτε υποκατάστατο.
Να είστε γενναιόδωροι με τα μελίσσια σας για να είναι και αυτά γενναιόδωρα μαζί σας, γιατί η μέλισσα είναι καλοπληρωτής και ότι της δώσεις στο επιστρέφει πολλαπλάσιο.

Τέλος να πω ότι αν η γύρη για κάποιο λόγο μουχλιάσει δεν είναι κατάλληλη για τις μέλισσες.
Θα την τρώτε πρώτα εσείς και αν η γεύση της είναι όπως πρέπει μόνο τότε να την δίνετε στα μελίσσια.

Καλή σας επιτυχία

Δείτε την διαδικασία και σε βίντεο


Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...