Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Μπορούν οι μέλισσες να σταματήσουν τη διαδικασία γήρανσης τους;


Γράφει ο Σιδέρης Τσιμίνης

Ο εγκέφαλος των μελισσών μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης!
Όταν οι μεγαλύτερες μέλισσες αναλαμβάνουν να κάνουν εργασίες που συνήθως εκτελούνται από νεότερες μέλισσες, ο εγκέφαλός τους όχι μόνο σταματά να γερνά, αλλά είχε επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να μαθαίνει νέα πράγματα.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι επιστήμονες αφαίρεσαν όλες τις νεότερες μέλισσες από τη φωλιά – αφήνοντας μόνο τη βασίλισσα και τα μωρά.
Όταν οι μεγαλύτερες, τροφοσυλλέκτες μέλισσες επέστρεψαν στη φωλιά, η δραστηριότητα μειώθηκε για αρκετές ημέρες.
Στη συνέχεια, μερικές από τις παλιές μέλισσες επέστρεψαν στην αναζήτηση τροφής, ενώ άλλες φρόντισαν τη φωλιά και τις προνύμφες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά από 10 ημέρες, περίπου το 50 τοις εκατό των ηλικιωμένων μελισσών που φρόντιζαν τη φωλιά και τις προνύμφες είχαν βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά τους να μαθαίνουν νέα πράγματα.

Κατά τη σύγκριση των εγκεφάλων των μελισσών που βελτιώθηκαν σε σχέση με εκείνων που δεν βελτιώθηκαν, δύο πρωτεΐνες άλλαξαν αισθητά.
Βρήκαν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται επίσης στον άνθρωπο και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την άνοια –συμπεριλαμβανομένων ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ!
Επιπλέον, οι εγκέφαλοι αυτών των μεγαλύτερων μελισσών παρήγαγαν πρωτεΐνες που παρατηρούνται μόνο στον εγκέφαλο νεότερων μελισσών.
Τα ανθρώπινα αντίστοιχα αυτών των πρωτεϊνών έχει αποδειχθεί ότι είναι προστατευτικά έναντι των εγκεφαλικών προβλημάτων γύρανσης και των κυτταρικών στρεσογόνων παραγόντων.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου ακόμη και στη μετέπειτα ζωή τους!



Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...