Η φακελωτή μας είχαν πει ότι είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό που φτάνει σε ύψος τα 80 περίπου εκατοστά και δίνει και νέκταρ και γύρη σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες.
Οι μελισσοκόμοι όπως ξέρετε αντιμετώπιζαν πάντα το πρόβλημα, ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει ικανοποιητική ανθοφορία για τα μελίσσια και έτσι αυτά η θα τρώνε από το έτοιμο ή πρέπει να τα τροφοδοτήσουμε.
Όσοι μελισσοκόμοι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν τα μελίσσια τους, λύνουν κάπως το πρόβλημα αυτό, αφού πηγαίνουν σε περιοχές με θυμάρι, πεύκο, κτλ.
Όσοι όμως δεν έχουν την δυνατότητα αυτή, τι κάνουν;
Αυτό το πρόβλημα λοιπόν ορισμένοι ερευνητές της μελισσοκομίας που ασχολήθηκαν είπαν να μας το λύσουν προτείνοντας μας την φακελωτή.
Την φακελωτή μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, και απ ότι μας είπαν με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδώσει σίγουρα γύρω στα 15 κιλά ανά στρέμμα μέλι, το οποίο έχει ωραίο άρωμα και γεύση ενώ το χρώμα του είναι ξανθό ανοιχτό.
Χρειαζόμαστε ένα ευήλιο χωράφι το οποίο πρώτα το οργώνουμε και στην συνέχεια το φρεζάρουμε, μετά το φρεζάρισμα κάνουμε την σπορά, και μετά κάνουμε μια ακόμα πολύ επιφανειακή φρέζα για να χώσουμε τον σπόρο.
Η αναλογία είναι 1 κιλό σπόρο φακελωτής να το ανακατέψουμε καλά με 4 κιλά ψιλό άμμο και με όλο αυτό το μείγμα να σπείρουμε ένα στρέμμα.
Το κόστος του σπόρου είναι περίπου στα 20 ευρώ το κιλό και μπορείτε να τον βρείτε είτε σε γεωπόνους, (ακριβό) είτε σε διάφορες αγγελίες (φτηνό).
Καλό είναι μέσα στο χωράφι να ρίξουμε και λίγο λίπασμα ώστε να είναι δυνατό το φυτό και να κάνει δυνατή ανθοφορία σύμφωνα πάντα με όσα μας είπαν στο σεμινάριο.
Οι μέλισσες το δουλεύουν με λαιμαργία καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Η σπορά μπορεί να ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου ώστε να έχουμε τα πρώτα άνθη στις αρχές Μαΐου.
Μπορούμε να το σπέρνουμε διαδοχικά από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο για να τελειώσει η ανθοφορία του κάπου τον Νοέμβριο.
Όταν κοντεύει να τελειώσει η ανθοφορία του, μπορούμε να το κόψουμε και να το πουλήσουμε ως ζωοτροφή άριστη.
Ενώ αν θέλουμε μπορούμε να το αφήσουμε να ολοκληρώσει τον κύκλο του, αν το κάνει αυτό, δηλαδή αν ολοκληρώσει τον κύκλο του και ξεραθεί τότε θα πέσει σπόρος στο χώμα και μετά αν μπούμε το φρεζάρουμε και το ποτίσουμε, θα φυτρώσει ξανά και θα έχουμε μια νέα ανθοφορία τους επόμενους μήνες.
Αν το σπείρουμε άνοιξη η φθινόπωρο δεν χρειάζεται πότισμα, γιατί όλο και πιάνει καμιά βροχή, αν όμως το σπείρουμε καλοκαιρινούς μήνες τότε πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά.
Θα θελα όμως να είμαι ειλικρινής μαζί σας και να σας πω πέντε πράγματα ως έμπειρος αγρότης και μελισσοκόμος.
Τα σεμινάρια που σκοπο έχουν την παρουσίαση προϊόντων, τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή έστω ωραιοποιούνται οι καταστάσεις έτσι ώστε να εμφανίζεται πολύ συμφέρουσα η πρόταση του προϊόντος.
Στην περίπτωση της Φακελωτής πχ το 15 κιλά μέλι ανά στρέμμα δεν ισχύει αλλά οι περισσότεροι από όσους έχουν ασχοληθεί κάνουν λόγο για βοήθημα των μελισσών και όχι για μέλι που θα μπει και στο βαρέλι μάλιστα.
Επιπλέον η σπορά της την άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι δώρο άδωρο καθώς οι άφθονες ,δυνατές και αγαπημένες ανθοφορίες των μελισσών θα την επισκιάσουν και εν πολλής οι μέλισσες θα την απαξιώσουν.
Με λίγα λόγια αμφιβάλω αν την άνοιξη η μέλισσα θα αφήσει το παλιούρι, την πορτοκαλιά, το τριφύλλι, την ακακία κτλ για να πιάσει την Φακελωτή, και όσο για το φθινόπωρο οτιδήποτε θα το παράταγε η μέλισσα για χάρη της σουσούρας και της κουμαριάς.
Η όποια χρησιμότητα της Φακελωτής κατά την γνώμη μου θα ήταν από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο οπού υπάρχει κενό ανθοφοριών και η συμβολή της θα ήταν μεγάλη στην προμήθεια γύρης στα μελίσσια ώστε να δυναμώσουν.
Φυσικά την περίοδο αυτή χρειάζεται πότισμα για να ευδοκιμήσει κάτι που σημαίνει ότι το όλο κόστος σπόρου, καλλιέργειας του χωραφιού, λιπασμάτων και ποτισμάτων ίσως κάνει ασύμφορη την όλη προσπάθεια.
Και ακόμα μην ξεχνάμε ότι και αν μπούμε σε αυτά τα έξοδα δεν θα είναι μόνο οι δικές μας μέλισσες που θα ωφεληθούν έτσι δεν είναι;
Καλά τα σεμινάρια λοιπόν, καλοί και οι ερευνητές, όμως η έρευνα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπεράσει την πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ...
Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου