Το φορολογικό σύστημα που διέπει την μελισσοκομία είναι από αυτά τα θέματα που δεν μου αρέσει να πιάνω.
Γιατί άλλα ίσχυαν χτες, άλλα ισχύουν σήμερα και άλλα θα ισχύσουν αύριο.
Και αν ένας χρήστης διαβάσει αυτό το άρθρο μετά από μερικά χρόνια που θα ισχύουν άλλα μπορεί να το βρει αφερέγγυο, και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλω.
Όμως αφού με ρωτούν οι αναγνώστες μου είμαι υποχρεωμένος να πάω κόντρα στα δικά μου θέλω και να γράψω.
Ακούστε λοιπόν.
Η μελισσοκομία θεωρείται αγροτικός κλάδος.
Ως εκ τούτου ότι ισχύει για τους αγρότες ισχύει και για τους μελισσοκόμους, τους επαγγελματίες ή τους ετεροεπαγγελματίες.
Εδώ και μερικά χρόνια φορολογούμαστε με το σύστημα έσοδα μείον έξοδα = φόρος.
Δηλαδή.
Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, είτε βρίσκονται στο κανονικό είτε στο ειδικό καθεστώς, πηγαίνουν τα τιμολόγια και τα ειδικά στοιχεία στον λογιστή τους για να διαπιστωθεί πόσα έσοδα είχαν.
Τιμολόγιο πώλησης λαμβάνει ο μελισσοκόμος εκείνος που βρίσκεται στο ειδικό καθεστώς από τον έμπορο που πουλάει το μέλι του.
Το τιμολόγιο αυτό το καταθέτει στην εφορία και κάνει χαρτιά επιστροφής ΦΠΑ.
Όταν κάνει τα χαρτιά αυτά μετά από 3 μήνες λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ 6% της αξίας του τιμολογίου.
Αν το τιμολόγιο ήταν πχ 10.000 ευρώ ο μελισσοκόμος θα πάρει επιστροφή 600 ευρώ τα οποία είναι δικά του.
Ο μελισσοκόμος όμως που βρίσκεται στο κανονικό καθεστώς δηλαδή στα βιβλία εσόδων εξόδων, κόβει αυτός τιμολόγιο στον έμπορο που πουλάει το μέλι, και καταβάλει στην εφορία και το ΦΠΑ το οποίο όμως του το πληρώνει ο έμπορος.
Σας μπέρδεψα λίγο;
Για να μην μπερδεύεστε είναι λίγο διαφορετική η τιμή προϊόντος σε αυτόν που είναι στα βιβλία εσόδων εξόδων, είναι η τιμή του μελιού + το ΦΠΑ που όμως αυτό πρέπει ο μελισσοκόμος να το καταβάλει στην εφορία.
Αυτός ο μελισσοκόμος δεν δικαιούται επιστροφής ΦΠΑ όπως ο προηγούμενος.
Αυτά ως προς τις χονδρικές πωλήσεις όμως.
Όταν οι μελισσοκόμοι πωλούν μέλι στην λιανική τότε υποχρεούνται να κόβουν ειδικό στοιχείο.
Και αυτά τα ειδικά στοιχεία θα πάνε στον λογιστή και θα καταμετρηθούν στο εισόδημα.
Από την άλλη στον λογιστή θα πάνε και τα έξοδα.
Αν έχουμε δηλώσει μελισσοκομικό αυτοκίνητο είτε πετρέλαιο είτε βενζίνη οι αποδείξεις από τα καύσιμα όλου του έτους με σφραγίδα πίσω από κάθε απόδειξη θα πάνε στον λογιστή για να προσμετρηθούν στα έξοδα.
Τα τιμολόγια αγοράς, μελισσοτροφών, κυψελών, κηρηθρών, βάζων, και οτιδήποτε άλλο θα πάνε και αυτά στον λογιστή και θα προσμετρηθούν στα έξοδα.
Επίσης στα έξοδα προσμετρώνται και οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ προς το παρόν.
Στο τέλος θα γίνει μια σούμα.
Ας πούμε ότι έχουμε έσοδα 10.000 ευρώ, και έξοδα 5.000 ευρώ τότε προκύπτει ότι έχουμε καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ και με βάση αυτό θα φορολογηθούμε.
Με 5.000 ευρώ όμως, ο φόρος είναι 0 καθώς υπάρχει αφορολόγητο 5.500 ευρώ προς το παρόν, κάτι που διεκδίκησαν και πέτυχαν οι αγρότες αν δεν με απατάει η μνήμη μου το 2013.
Το αφορολόγητο όριο όμως μειώνεται σταδιακά, αφού ξεκινήσαμε με αφορολόγητο όριο 8.000 ευρώ και έχουμε φτάσει στα 5.500 ευρώ και κάθε χρόνο το βλέπουμε να μειώνεται.
Επίσης ακούγεται ότι κάποια στιγμή οι εισφορές του ΕΦΚΑ δεν θα προσμετρούνται στα έσοδα.
- Το αφορολόγητο του κάθε φολορογουμένου εξαρτάται από την οικογενειακή του κατάσταση, είναι άλλο για τον άγαμο, άλλο για τον έγγαμο και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
Αυτά όμως θα τα διαπραγματευτούν ξανά οι αγρότες στην ώρα τους πιστεύω με την επόμενη κυβέρνηση.
Συνεχίζω.
Αν τα έσοδα μας περάσουν το αφορολόγητο όριο τότε φορολογούμαστε για το ποσό αυτό που ξεπερνάει το αφορολόγητο με συντελεστή για το 2018 που είναι 22%.
Αν ας πούμε τα καθαρά μας έσοδα ήταν 6.500 ευρώ φορολογούμαστε για 1000 ευρώ που είναι αυτά που ξεπερνούν το αφορολόγητο.
Ο φόρος που θα πληρώσουμε είναι 220 ευρώ +220 ευρώ προκαταβολή φόρου =440 ευρώ τελικός φόρος.
Είναι κάπως βάρβαρο νούμερο φόρου μόλις για χίλια ευρώ φορολογία οφείλω να πω.
Αν τα καθαρά μας έσοδα είναι 10.000 ευρώ τότε φορολογούμαστε για τα 4.500 ευρώ που ξεπερνάνε το αφορολόγητο οπότε έχουμε φόρο 990 ευρώ +990 ευρώ προκαταβολή φόρου =1.980 ευρώ τελικός φόρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με συντελεστή 22% φορολογούνται αγρότες-μελισσοκόμοι με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής ανεβαίνει όσο ανεβαίνουν τα έσοδα, και παει στο 29% όταν έχουμε 30.000, ανεβαίνει στο 37% όταν έχουμε 40.000 και εκτοξεύεται στο 45% όταν ξεπεράσουμε τα 40.000 ευρώ έσοδα.
Δείτε τον παρακάτω πίνακα.
Προσοχή λοιπόν στον τομέα των εσόδων για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, αφού καμιά φορά δεν αξίζει τον κόπο να παράγουμε πολύ επειδή η σφαλιάρα της εφορίας είναι ικανή να μας φέρει ζάλη.
Και επιπλέον να πω ότι για να κατοχυρώσεις αφορολόγητο όριο πλέον πρέπει να κάνεις έναν αριθμό εξόδων για τα οποία θα πληρώσεις με πλαστικό χρήμα δηλαδή με κάρτα.
Δες τον παρακάτω πίνακα.
Πάμε παρακάτω.
Εταιροεπαγγελματίες.
Είναι αυτοί που έχουν μια δουλειά και συμπληρώνουν το εισόδημα τους έχοντας στην κατοχή τους μερικά μελίσσια ή μερικό αγροτικό εισόδημα από άλλες δραστηριότητες.
Σε αυτή την περίπτωση το αγροτικό-μελισσοκομικό εισόδημα τους δεν έχει αφορολόγητο οριο αλλά φορολογείται από το πρώτο ευρώ.
Το ίδιο ισχύει για έναν άνεργο ή ανένταχτο σε εργασιακό καθεστώς.
Αυτός ο άνθρωπος ο οποίος παρουσιάζει κάποιο εισόδημα από αγροτική-μελισσοκομική δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένος στον πρώην ΟΓΑ και νυν ΕΦΚΑ των αγροτών, δεν δικαιούται αφορολόγητο όριο και το όποιο καθαρό έσοδο έχει φορολογείται από το πρώτο ευρώ.
Οι συντελεστές που ανέφερα αφορούν το φορολογικό έτος του 2019 και ενδεχομένως να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια.
Καλά ξεμπερδέματα...
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου