Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Οι Βασίλισσες Μπάκφαστ και τα χαρακτηριστικά τους


Η μέλισσα Μπάκφαστ είναι ένα στέλεχος της μέλισσας. Είναι μια φυλή μέλισσας ανθρώπινης δημιουργίας, διασταύρωση από πολλά στελέχη μελισσών, που αναπτύχθηκε από τον «Αδελφό Αδάμ», (γεννήθηκε στη Γερμανία στις 3 Αυγούστου 1898, ως Karl Kehrle), ο οποίος ήταν επικεφαλής μελισσοκομίας στο Αββαείο του Μπάκφαστ (Buckfast Abbey) στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι μέλισσες εξακολουθούν να εκτρέφονται και σήμερα. Οι περισσότερες εργασίες αναπαραγωγής στην Ευρώπη γίνονται από εκτροφείς, οι οποίοι ανήκουν στην ένωση εκτροφέων «Gemeinschaft der Europäischen Buckfastimker». Αυτή η οργάνωση διατηρεί γενεαλογικό αρχείο (pedigree) της μέλισσας Μπάκφαστ, το οποίο ανάγεται από την εποχή του Αδελφού Αδάμ.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πληθυσμοί των μελισσών είχαν αποδεκατιστεί από την ακάρεα της τραχείας (Acarapis woodi). Αυτή η κατάσταση, που αργότερα ονομάστηκε ασθένεια «acarine», μετά από την acarine parasitic mite που εισέβαλε στους τραχειακούς σωλήνες των μελισσών και συντόμευε την ζωή των, σκοτώνοντας χιλιάδες αποικίες στα Βρετανικά Νησιά

Tο 1916, στο μοναστήρι από τις 46 αποικίες, είχαν επιζήσει μόνο οι 16 αποικίες.
Από τις 16 αποικίες, όλες οι τοπικές φυλές της Μονής, πέθαναν και οι μόνες φυλές που είχαν απομείνει ήταν οι A. m. carnica και ligustica.
Ο Αδελφός Αδάμ, εισήγαγε μερικές Ιταλικές καθαρόαιμες βασίλισσες Λιγουρίας επιπλέον. Από αυτές, άρχισε να αναπτύσσει αυτό που θα γίνει γνωστό ως: η «μέλισσα Μπάκφαστ». Ο Αδελφός Αδάμ εμπνεύστηκε την επιβίωση της Ιταλικής × διασταυρώσεις μαύρης μέλισσας. Για να είναι σε θέση να ελέγχει τα ζευγαρώματα, άρχισε να χρησιμοποιεί την απομονωμένη κοιλάδα του Ντάρτμουρ. 

Χωρίς άλλες μέλισσες στην εμβέλεια, ο Αδελφός Αδάμ μπορούσε να διατηρήσει την γενετική τους ακεραιότητα και να ανάπτυξη επιθυμητά χαρακτηριστικά.Ο Αδελφός Αδάμ διερεύνησε διάφορες φυλές μελισσών και πραγματοποίησε πολλά μακρόχρονα ταξίδια στην Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή, σε αναζήτηση καθαρών φυλών και ενδιαφέρουσες τοπικές ράτσες.

Το βιβλίο του «Σε Αναζήτηση των Καλύτερων Στελεχών της Μέλισσας» («In Search of the Best Strains of Bee»), λέει για τα ταξίδια του στην αναζήτηση των γενετικών δομικών στοιχείων.

Ο αδελφός Αδάμ εισήγαγε περισσότερες μέλισσες, για να τις διασταυρώσει με τη δική του μέλισσα Μπάκφαστ, που ανέπτυσσε.

Κάθε νέο στέλεχος μέλισσας ή φυλής, ήταν το πρώτο που διασταυρωνόταν με την υπάρχουσα μέλισσα Μπάκφαστ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νέες επιθυμητές ιδιότητες περνούσαν στη νέα γενιά και ο νέος συνδυασμός, σταθεροποιείτο εν συνεχεία, με επιπρόσθετη αναπαραγωγική εργασία. Κάθε διασταύρωση με τη νέα φυλή, διαρκούσε περίπου 10 χρόνια έως ότου τα επιθυμητά γονίδια στερέωναν στο στέλεχος. Χρειάστηκαν, πάνω από 70 χρόνια ώσπου ο Αδελφός Αδάμ να καταφέρει να αναπτύξει μια σθεναρή, υγιή και γόνιμη κυψέλη μελισσών, την οποία ονομάτισε: μέλισσα Μπάκφαστ.

Χαρακτηριστικά της Μέλισσες / Βασίλισσες Μπάκφαστ

Από τις πιο ήπιες φυλές μελισσών, ασήμαντη τάση προς λεηλασία, ήρεμη πάνω στα πλαίσια, σφραγίζει το μέλι με άσπρο κερί, αποθηκεύει μέλι στον εμβρυοθάλαμο για καλό ξεχειμώνιασμα, περιορίζει το γόνο σε περιόδους ξηρασίας, αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες, αντοχή στον κρύο χειμώνα.
Διασταυρώνεται με άριστα αποτελέσματα με την Ελληνική φυλή όσο και με την Κάρνικα.

Άλλα χαρακτηριστικά:


  • Καλή παραγωγός μελιού
  • Παραγωγικές βασίλισσες (γεννούν πολλά αυγά)
  • Διαχειμάζει καλά
  • Ολιγαρκής — χαμηλή ποσότητα γόνου κατά το φθινόπωρο (χρησιμοποιεί λιγότερες αποθήκες μελιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα)
  • Αποθηκεύει τις γονοφωλιές με μέλι, για καλή διαχείμαση
  • Περιορίζει την ωοτοκία κατά τη διάρκεια ελλείψεων (dearths)
  • Η εκτροφή γόνου παύει αργά το φθινόπωρο
  • Εξαιρετικά ήπια, με χαμηλό ένστικτο τσιμπήματος
  • Χαμηλό ένστικτο σμηνουργίας
  • Υψηλή ανεκτικότητα στην άκαρι τραχείας 
  • Χαμηλή πρόσπτωση ασβετωμένου γόνου και κεριόσκωρων, λόγω καλών τεχνικών καθαρισμού
  • Πολύ υγιεινή
  • Αναπτύσσεται γρήγορα μόλις ξεκινήσει
  • Παράγει λίγη πρόπολη/κηρήθρα
  • Ευδοκιμεί σε κρύα/υγρή άνοιξη

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...