Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Να τι θα γινόταν αν οι μελισσοκόμοι προσπαθούσαν να εμπλουτίσουν τις περιοχές τους φυτεύοντας δεντρολίβανο


Να τι θα γινόταν αν οι μελισσοκόμοι προσπαθούσαν να εμπλουτίσουν τις περιοχές τους φυτεύοντας δεντρολίβανο 

Αγαπητέ μου φίλε καλημέρα,
Ονομάζομαι Γαβαλάς Χρήστος και είμαι ένας από τους νέους μελισσοκόμους των τελευταίων τριών ετών που εδρεύει στην Πάρο.
 Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το θέμα της δενδροφύτευσης ειδικά στα νησιά τα οποία έχουν πολύ μεγαλο πρόβλημα μιας και όλοι περιμένουν πότε θα ανοίξει το θυμάρι και μόνο αυτό,όσον αφορά τις Κυκλάδες.

Μετά από έρευνα που κράτησε δυο έτη διαπίστωσα ότι στην ίδια οικογένεια με το θυμάρι κατατάσσεται και ο δενδρολίβανος αλλά με πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα μιας και είναι ανθεκτικότερος στον καιρό,ανθίζει όλο τον χειμώνα,δεν θέλει πολλά νερά,σχεδόν καθόλου θα έλεγα,βοηθάει πολύ στην σταθεροποίηση του εδάφους και στην βιοποικιλότητα της περιοχής,προσφέρει άφθονη τροφή στα μελίσσια(που σημαίνει λιγότερες τροφές τον χειμώνα) και ανεβάζει την θνησιμότητα της βαρρόα κατακόρυφα(που σημαίνει λιγότερα φάρμακα).


Σε δέκα λοιπόν στρέμματα έχω φυτέψει μέχρι τώρα 3.500 δενδρύλια τα οποία αυτή την στιγμή Φλεβαρη μήνα είναι γεμάτα ανθούς και τα μελίσσια κρέμονται τσαμπιά πάνω τους!
Το μαγικό όμως είναι ότι δεν έχω δώσει ΜΙΑ για τροφές!!

Για έναν μελισσοκόμο ο οποίος έχει 100 κυψέλες,το ετήσιο κέρδος που θα εξοικονομηθεί από τροφές και φάρμακα είναι της τάξης των 2.000 ευρώ, αλλά και το μέλι που θα κερδίσει θαυμάσιο!
Η υγεία των μελισσών είναι περιττό να αναφέρω ότι είναι άριστη!!

Φωτογραφία από δενδρύλια που φύτευσε ο Χρήστος
Αν μπορούσαν να ευαισθητοποιηθούν οι μελισσοκόμοι των νησιών μας και σε συνεργασία με τους δήμους να έκαναν δενδροφύτευση αυτού του φυτού σε μέρη που είναι αχρησιμοποίητα και ακατάλληλα για τους δήμους αλλά ακόμα και στα ίδια τους τα χωράφια τα οποία απλά κάθονται άπραγα τόσα χρόνια, τότε το αποτέλεσμα καλέ μου φίλε θα ήταν το εξής:

1)το μέλι θα είχε νέα αρώματα,νέο προϊόν στην αγορά και πεντακάθαρο από ζάχαρη
2) θα γινόταν αξιοποίηση της γης και σταθεροποίηση του εδάφους
3)οι μελισσοκόμοι δεν θα αγόραζαν τροφές,και το λέω αυτό εστιάζοντας μόνο στην τσέπη του λαού χωρίς να έχω κάτι με τις εταιρίες που παράγουν τις τροφές
4)τα αιθέρια έλαια του δενδρολιβάνου περιέχουν φυσική καμφορά η όποια προκαλεί στείρωση στα ακάρεα φυσικά και στην βαρρόα,επομένως λιγότερα φάρμακα,περισσότερος χρόνος ζωής στην κάθε μέλισσα,περισσότερα μελίσσια και παει λέγοντας!

Φωτογραφία από δενδρύλια που φύτευσε ο Χρήστος
Καταλαβαίνεις όταν κάψει ο καιρός το θυμάρι τι γίνεται,ας μη μπω σε τέτοιες λεπτομέρειες!
Αντίθετα ο δενδρολίβανος έχει αντοχή που κυμαίνεται από τους -20 έως τους +50..
Να λοιπόν μια πρόταση που μόνο κέρδος έχει και ποιότητα!

ΥΓ
Από σπόρο πάρθηκαν τα φυτά(γιατί αλλιώς θα κόστιζε αρκετά)αλλά μέσα σε θερμοκήπιο στα κλασικά μαύρα ποτηράκια ανα 2 σπόροι,για να βγει ο ένας τουλάχιστον, με το κλασικό μαύρο χώμα της αγοράς 70 lt που κοστίζει 11 ευρώ!
Χρήστος Γαβαλάς


Σχόλιο MELISSOCOSMOS
Χρήστο τα είπες όλα, δεν έχω τίποτα να προσθέσω, η κίνηση σου, το σκεπτικό σου, και οι ανησυχίες σου είναι παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για τα νησιά μα για όλη την Ελλάδα.
Είναι το ζητούμενο που λείπει αυτή την στιγμή από την μελισσοκομία και πρέπει να το βρούμε, και σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο.
Μάθε αν μπορείς αν ο δεντρολίβανος μπορεί να φυτευτεί και με σπόρο σε τέτοιες εκτάσεις και ενημέρωσε μας.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 

 Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...