Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Βασιλοτροφία: Πως την κάνουμε

Βασιλοτροφία: Πως την κάνουμε

Βασιλοτροφία: Πως την κάνουμε είτε με υγρό είτε με ξηρό εμβολιασμό...

Συνάδελφοι σήμερα θα μιλήσουμε για την βασιλοτροφία, και ειδικότερα για την παραγωγή βασιλικού πολτού.
Γενικότερα πιστεύω φέτος θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε κάποιες χρήσιμες αναρτήσεις, αφού αποφασίσαμε με την Φρόσω κι εμείς να μπούμε στην παραγωγή βασιλικού πολτού, ώστε να έχουμε ένα έξτρα εισόδημα και να μην εξαρτυόμαστε αποκλειστικά με το μέλι, μιας που ο καιρός έχει τρελαθεί και η παραγωγή του δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο.

Έτσι κάποια βήματα, τακτικές και συμπεράσματα θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε σε διάφορες αναρτήσεις που θα γίνουν.
Θα είναι απλή βασιλοτροφία ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε αντλίες κτλ, θα πάμε παραδοσιακά και όταν δυναμώσουμε θα τα αποκτήσουμε όλα.

Βασιλικός πολτός λοιπόν.

Όπως ξέρουμε με βασιλικό πολτό που οι μέλισσες παράγουν από τους φαρυγγικούς τους αδένες ταΐζουν την βασίλισσα τους, όλες τις προνύμφες μελισσών μέχρι την ηλικία των τριών ημερών και όλες τις προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες μέχρι την σφράγιση των κελιών τους.

Ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να πάρει ούτε τον πολτό που προορίζεται για την βασίλισσα, ούτε τον πολτό που ταΐζουν όλες τις προνύμφες γόνου έως τριών ημερών γιατί οι ποσότητες είναι ελάχιστες.

Μπορεί όμως να εκμεταλλευτεί και να μαζέψει τον πολτό από τα βασιλικά κελιά που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες.
Γιατί εκεί οι μέλισσες τοποθετούν σχετικά μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού ώστε η προνύμφη να τραφεί με αυτήν και να γίνει μια τέλεια βασίλισσα.
Πολλές φορές μάλιστα κυρίως την άνοιξη που οι μέλισσες παράγουν πολύ βασιλικό πολτό το παρακάνουν.
Βάζουν δηλαδή πολύ περισσότερο βασιλικό πολτό στα κελιά απ ότι χρειάζεται.
Τότε όταν η βασίλισσα εκκολαφθεί και ανοίξουμε εντελώς το βασιλικό κελί θα δούμε ότι μεγάλη ποσότητα πολτού περίσσεψε και ξεράθηκε μέσα σε αυτά.

Βασιλοτροφία: Πως την κάνουμε

Προφανώς τότε είναι η εποχή που μπορούμε να πάρουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες βασιλικού πολτού από τα μελίσσια μας.

Για να βγουν μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού, οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι κυρίως τέσσερις...

Η άφθονη ποσότητα νέκταρος που θα τραφούν οι μέλισσες.
Η άφθονη ποσότητα γύρης που θα τραφούν οι μέλισσες.
Το να έχουμε μέλισσες νέες και μέσης ηλικίας.
Και ο αριθμός των μελισσών που θα παράγουν τον πολτό.

Αν θα τα έχουμε αυτά τα τέσσερα είμαστε οκ, ενώ αν απουσιάζει έστω κι ένας από τους τέσσερις παράγοντες τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο.
Να πω ακόμα ότι τους παράγοντες αυτούς ο μελισσοκόμος έχει την ευχέρεια να τους επηρεάσει ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δηλαδή.
Και να τροφοδοτήσει τα μελίσσια του απαραίτητα προκειμένου αυτά να διεγερθούν και να παράγουν πολτό με σιρόπι και γυρεόπιτες μπορεί, και να δυναμώσει τα μελίσσια αυτά με γόνο που όταν εκκολαφθεί θα βγουν νέες μέλισσες που θα μπορούν να παράγουν πολύ πολτό.

Ως προς την μέθοδο βασιλοτροφίας που θα εφαρμόσει ο κάθε ένας δεν θα  πω τώρα πολλά.
Πιστεύω ότι ο κάθε μελισσοκόμος εφαρμόζει την μέθοδο που τον βολεύει, που του ταιριάζει ή που δύνεται να ακολουθήσει καλύτερα.

Επίσης να πω ότι  πλέον σήμερα υπάρχουν και συστήματα έτοιμα που δεν απαιτούν εμβολιασμό.

Παραδοσιακά πάντως θα έλεγα, ή και γενικά, νομίζω ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ακολουθούν την μέθοδο του εμβολιασμού με το χέρι.
Ο εμβολιασμός με το χέρι γίνεται με μια λαβίδα, (βελονάκι) εμβολιασμού με τον εξής τρόπο.

Βασιλοτροφία: Πως την κάνουμε

Εντοπίζουμε μια κηρήθρα με μικρο σκουλήκι, την οποία πιάνουμε με την λαβίδα και την αποθέτουμε σε ένα τεχνητό βασιλικό κελί.
Περισσότερο μάλλον βολεύουν οι κηρήθρες σκούρου χρώματος για αυτή την δουλειά για να φαίνεται καλύτερα το σκουλήκι.

Τα βασιλοκελιά μας όπως είπα είναι τεχνητά.
Στο εμπόριο πλέον κυκλοφορούν ΒΚ πολλών εταιρειών ελληνικών και ξένων.
Πιστεύω όμως ότι οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν ελληνικά βασιλικά κελιά πλέον με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τα κελιά αυτά καλό είναι να τα προετοιμάσουμε πριν την χρήση τους.
Ο πρώτος τρόπος είναι να λιώσουμε κερί σε ένα κατσαρολάκι και να τα κερώσουμε.
Ο δεύτερος πιο εύκολος τρόπος είναι να τα βάλουμε 1-2 ημέρες μέσα σε μια κυψέλη να πάρουν  το άρωμα της κυψέλης.
Φυσικά δεν εννοώ να μπουν χύμα μέσα στις κυψέλες, μα κανονικά στα πλαίσια σαν να είναι εμβολιασμένα.

Μετά από αυτά είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό.
Επίσης και εκεί υπάρχουν μυστικά.

Υπάρχει ο λεγόμενοςς υγρός, και ξηρός εμβολιασμός
Πχ αν αραιώσουμε λίγο βασιλικό πολτό με νερό σε αναλογία 1/1, τον ανακατέψουμε, και από αυτό το διάλυμα στάξουμε μια δυο σταγόνες μέσα στο βασιλικό κελί και μετά αποθέσουμε το σκουληκάκι, τότε έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και αποδοχής.
Αυτό λέγεται υγρός εμβολιασμός.

Αν πάλι δεν έχουμε βασιλικό πολτό για να τον αραιώσουμε, τότε προχωράμε στον λεγόμενο ξηρό εμβολιασμό και αρκούμαστε στον λίγο πολτό που έχει πάνω του το σκουληκάκι.
Έτσι το αποθέτουμε στο βασιλοκέλι και λέμε ότι κάναμε ξερό εμβολιασμό.

Ασφαλώς οι επόμενοι εμβολιασμοί όμως αφού θα έχουμε πλέον βγάλει έστω και λίγο πολτό, πρέπει να είναι υγροί, για καλύτερα αποτελέσματα.

Καλό αποτέλεσμα στον εμβολιασμό νοείται ότι σε μια βέργα 20 βασιλικών κελιών, οι μέλισσες έχουν αποδεχτεί και γεμίσει με πολτό τουλάχιστον 16 με 18 από αυτά.
Αν έχουμε μικρότερο αποτέλεσμα τότε πρέπει να προσέξουμε τις κινήσεις μας, π.χ μήπως σκοτώνουμε το σκουληκάκι κατά λάθος.
Σε αυτή την κατάσταση είτε δοκιμάζουμε άλλο βελονάκι που μας ταιριάζει καλύτερα, είτε αλλάζουμε εμβολιαστή...

Βασιλοτροφία: Πως την κάνουμε

Τις βέργες με τα εμβολιασμένα βασιλοκελιά τις τοποθετούμε σε πλαίσια και μετά σε μελίσσια.
Όσο ποιο δυνατό είναι ένα μελίσσι τόσο περισσότερα βασιλοκελιά μπορούμε να του δώσουμε.
Πχ την άνοιξη, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο εικοσάρι μελίσσι μπορούμε να του δώσουμε ίσως και πάνω από 200 βασιλοκελιά.
Είναι απαραίτητο να του δοθεί και εφάπαξ 2 κιλά σιρόπι σε τροφοδότη οροφής τουλάχιστον, ενώ αν είναι καλοκαίρι χρειάζεται και γυρεόπιτα.

Τα πλαίσια με τις βέργες δεν μπορούν να μπουν όλα μαζί δίπλα δίπλα, μα πρέπει να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στην κυψέλη.
Αν χρησιμοποιήσουμε μελίσσι με βασίλισσα που ταυτόχρονα ταΐζει και γόνο, τότε φυσικό είναι να μπουν λιγότερα βασιλοκελιά, αφού με τον βασιλικό πολτό οι μέλισσες πρώτα θα φροντίσουν να θρέψουν τον γόνο, και ανάλογα το περίσσευμα θα δώσουν και στα όποια βασιλικά κελιά.

Αντίθετα αν το μελίσσι είναι ορφανό και χωρίς ανοιχτό γόνο, τότε όλη η ποσότητα θα πάει στα βασιλοκελιά και μπορούμε να βάλουμε και πιο πολλά στην κυψέλη.

Η συλλογή του βασιλικού πολτού θα γίνει 3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, οπωσδήποτε πριν σφραγιστούν τα βασιλοκελιά.

Βασιλοτροφία: Πως την κάνουμε

Κλείνοντας να τονίσω ότι αν είναι καλοκαίρι, όπως είπα επιβάλλεται και η τροφοδοσία με γυρεόπιτα για να μπορέσουν οι μέλισσες να παράγουν πολτό.
Αν όμως ταΐσουμε γυρεόπιτα η οποία έχει μέσα εισαγόμενη γύρη, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αν ο πολτός εξετασθεί, το πόρισμα να βγάλει ότι είναι εισαγόμενος, αφού σε αυτόν θα εντοπιστούν πιθανώς γυρεόκοκκοι από φυτά που δεν έχουμε στην Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, αυτό ήταν το δεύτερο βήμα με τις συμβουλές βασιλοτροφίας από τον MELISSOCOSMO.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...