Αυτή την εποχή αρχίζει ο μελισσοκόμος και διακρίνει ποια μελίσσια θα αναπτυχθούν ταχύτατα και ποια θα καθυστερήσουν.
Αυτά τα μικρά μελίσσια που βλέπουμε να μένουν πίσω, μπορούμε με μια σειρά από βοηθήματα να τα ενισχύσουμε, ώστε και να φτάσουν τα άλλα σε πληθυσμό και παραγωγικά να γίνουν ενόψει των νομών της ανοίξεως.
Γιατί ο μελισσοκόμος ως στόχο κύριο πρέπει να έχει τις νομές της ανοίξεως, να γεμίσει τα βαρέλια του μέλι, και μετά χωρίς άγχος να δει πως μπορεί να κινηθεί και τι να πετύχει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Το πρώτο μέλημα μας πρέπει να είναι να πάμε τα μελίσσια μας σε περιοχή με άφθονη γύρη και όσο το δυνατόν λιγότερα μελισσοκομεία.
Στο τέλος του χειμώνα με αρχές της ανοίξεως πριν ακόμα τις πολλές ανθοφορίες η γύρη είναι ελάχιστη και μια περιοχή δεν μπορεί να τροφοδοτήσει πολλά μελίσσια.
Αργότερα που οι ανθοφορίες θα ανοίξουν και θα ζεστάνει ο καιρός δεν έχουμε πρόβλημα για γύρη, αλλά στην αρχή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Βασικό λοιπόν μέλημα μας η επιλογή προσήλιου, πρώιμου μέρους με άφθονη γύρη.
Έτσι θα έχουμε πρώιμες γέννες και μεγάλα μελίσσια όπως και να έχει το πράγμα.
Η γύρη πρέπει να έρθει σε πολύ μεγάλες ποσότητες στην κυψέλη.
Η γύρη φέρει 7% λιπίδια στην σύνθεση της, και συμβάλει στο δυνάμωμα του ανοσοποιητικού των μελισσών και στην αύξηση του γόνου φυσικά.
Οι μέλισσες αποκτούν λιπόσωμα, ζουν περισσότερο και ξεπερνούν τις ασθένειες όταν τραφούν με καλής ποιότητας γύρη.
Η βασίλισσα αρχίζει και γεννάει σε σπήρες κυκλικές τις οποίες επεκτείνει όσο μεγαλώνει το μελίσσι και ο πληθυσμός μπορεί να καλύψει τον γόνο.
Ο μελισσοκόμος σήμερα έχει όλα εκείνα τα μέσα που χρειάζεται για να ενισχύσει το μελίσσι και να αυξήσει τις γέννες.
Χρειάζεται όμως και μέτρο, και έξυπνη χρήση.
Πέρα από τα όποια ποιοτικά ζυμάρια προτιμήσετε τα μελισσάκια χρειάζονται και την ντόπα τους, και όσο πιο μικρά είναι τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι αυτή, αλλά όχι σε ποσότητα, μα σε δύναμη.
Εμείς παίρνουμε μικρά φορμάκια μιας χρήσης που χωράνε 130ml.
Πηγαίνω στο ποτάμι και ψιλοκόβω σαμάκι (ψιλό καλάμι) το οποίο ρίξουμε μέσα στα φορμάκια ώστε να μην πνίγονται οι μέλισσες.
Θέλει προσοχή αυτή η λεπτομέρεια γιατί ειδικά αυτή την εποχή δεν πρέπει να χάνεται πληθυσμός, και όταν μιλάμε για ντόπες να ξέρετε ότι οι μέλισσες πέφτουν σαν τρελές και πνίγονται.
Κάνουμε λοιπόν ανα δυο ημέρες, ενισχυμένο σιρόπι 2 ζάχαρη προς 1 νερό.
Αυτή η δόση τέτοια εποχή συνιστάται για να μην βάλουμε μεγάλα ποσά υγρασίας στην κυψέλη.
Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που δεν τοποθετούμε ακόμα μεγάλους τροφοδότες.
Φυσικά στα πρώιμα μέρη και στα νησιά έχουν ξεκινήσει προ πολλού με τροφοδότες, αλλά εγώ μιλάω για περιοχές που ακόμα έχει κρύο, που θέλουμε ενίσχυση χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά.
Κάνουμε λοιπόν ενισχυμένο σιρόπι, κάθε 2 ημέρες και μέσα ρίχνουμε εναλλάξ, βιταμίνη, nozevit, diofarm, αμινοξέα και πρωτεΐνες.
Η δόση είναι ότι γράφει επάνω το κάθε σκεύασμα.
Αν παω να ταΐσω 100 μελίσσια, χρειάζομαι 10 κιλά σιρόπι, με 200γρ βιταμίνη, ή 100ml nozevit ή diofarm, ή 500ml αμινοξέα.
Αυτές οι ντόπες θα πρέπει να δίνονται ανα 2-3 ημέρες στα αδύναμα μελίσσια, παράλληλα με το ζυμάρι.
Στα δυνατά μελίσσια αρκεί μόνο το ζυμάρι.
Μετά από 4 ταίσματα σταματάμε το nozevit και το diofarm και συνεχίζουμε με βιταμίνες, πρωτεΐνες και αμινοξέα.
Το κόστος είναι αμελητέο και θα φτιάξετε μελίσσια βόμβες.
Θα αρχίσετε πολύ γρήγορα να βλέπετε τον γόνο να γίνεται ομοιόμορφος συμπυκνωμένος και να αυξάνει.
Έτσι θα έχετε παραγωγικά διπλά και τριπλά μελίσσια την άνοιξη σχεδόν στο σύνολό τους.
Στα 100 μελίσσια ο μελισσοκόμος πρέπει να κόψει τον λαιμό του να φτιάξει τα 90 20άρια μελίσσια έως το τέλος της άνοιξης προκειμένου να χτυπήσει τις νομές.
Μπορεί να ακούγεται κάπως αυτό που λέω, αλλά τα μέσα πλέον υπάρχουν και δεν είναι σωστό να τα περιμένουμε όλα από τον Θεό και την τύχη, πρέπει πρωτίστως εμείς να κινηθούμε, να κάνουμε αυτό που πρέπει και μετά να απολαύσουμε το αποτέλεσμα των κόπων μας, έχοντας δυνατά μελίσσια και βαρέλια γεμάτα με μέλι.
Melissocosmos
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...