Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Μέθοδος του Μοναχού Δουγκα




Μια ακόμα μέθοδο σας παρουσιάζει σήμερα ο MΕLISSOCOSMOS.
Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή σαν η μέθοδος του μοναχού Περ Δουγκα.

Πρέπει εδώ ίσως να τονίσω ότι η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί απο εμένα.
Ο λόγος που παρουσιάζεται είναι γιατί πρώτον μπορεί κάποιος να θέλει να την εφαρμόσει και δεύτερον και σπουδαιότερο γιατί πιστεύω ότι όταν διαβάζετε μελισσοκομικά θέματα γύρω από την συμπεριφορά που έχουν τα μελίσσια σε διάφορες μεθόδους, γίνεται πιο κατανοητή η μελισσοκομική τέχνη προς όλους και κυρίως προς αυτούς που διψούν για μάθηση.

Πάμε να δούμε την μέθοδο Δουγκα λοιπόν.

Μας λέει λοιπόν ότι την άνοιξη ενώνουμε δυο μελίσσια, ας πούμε ένα διώροφο κι ένα τριώροφο για να ταιριάζει και με το σχεδιάγραμμα που έχουμε ετοιμάσει για την περίσταση.

Φυσικά μπορούμε να ενώσουμε και περισσότερα μελίσσια.

Η ένωση θα πρέπει να γίνει με εφημερίδα και κάτω από αυτή να υπάρχει και διάφραγμα βασιλισσών, ενώ πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για το κάθε μελίσσι όμως δείχνουν τα κόκκινα βελάκια στο σχεδιάγραμμα.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε δυο μελίσσια σε ένα, που όμως θα δουλεύει κάθε ένα για λογαριασμό του από την δική του είσοδο αλλά μέσα στην κυψέλη οι εργάτριες θα συνεργάζονται αφού θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του διαφράγματος, ενώ το διάφραγμα δεν θα επιτρέπει στις βασίλισσες να έρθουν σε επαφή και να σκοτώσει η μια την άλλη.

Καθώς η συνεργασία αυτή μετατρέπει το μελίσσι σε μηχανή συλλογής μελιού πρέπει να του προσθέσουμε και τα ανάλογα πατώματα όσο μεγαλώνει η ανάπτυξη του.

Ο Δουγκα μας λέει ότι ο κίνδυνος σμηνουργίας με τον τρόπο αυτόν απομακρύνεται εντελώς.

Δεκαπέντε ημέρες πριν την έναρξη της μεγάλης ανθοφορίας που περιμένουμε πρέπει να πάρουμε και τις δυο βασίλισσες των μελισσιών και να φτιάξουμε δυο μικρές παραφυάδες που θα τις απομακρύνουμε από το σημείο.

Επιπλέον συγκεντρώνουμε όλους τους γόνους των μελισσιών και τους τοποθετούμε εκεί που υπήρχε και πριν η κάθε γονοφωλιά, με την μόνη διαφορά ότι οι σφραγισμένοι γόνοι πρέπει να μπουν πχ εκεί που είναι το κίτρινο αστέρι, ενώ οι ασφράγιστοι γόνοι πρέπει να μπουν πχ εκεί που είναι το μοβ αστέρι.

Μετά το ορφάνεμα του μελιού αφαιρούμε και το διάφραγμα των βασιλισσών που δεν έχει πλέον κανέναν ρόλο, και προσπαθούμε να χαλάμε όλα τα βασιλικά κελιά του μελισσιού δίνοντας έμφαση φυσικά εκεί που είναι κυρίως ο γόνος νεαρής ηλικίας, δηλαδή στο πάτωμα με το μοβ αστέρι, ωστόσο πρέπει να δούμε κι εκεί που έχουμε βάλει τους σφραγισμένους γόνους μήπως έχουν φτιάξει κανένα βασιλοκελί σε κανένα κελί που είχε φρέσκο γόνο.

Αφού το μελίσσι λοιπόν θα είναι πάρα πολύ δυνατό, και δεν θα έχει και γόνο να θρέψει, με το που ξεκινήσει η ανθοφορία θα μαζέψει πολύ μεγάλη ποσότητα μελιού, και θα την αποθηκεύσει όλη αφού δεν έχει γόνους να ταΐσει.

Το μελίσσι κατά την διάρκεια της ανθοφορίας δεν θα αδυνατίσει καθόλου αφού θα προστίθενται σε αυτό οι μέλισσες που θα βγαίνουν από τον γόνο που έχει μείνει στην κυψέλη.
Μετά το πέρας της ανθοφορίας και του τρύγου μπορούμε να κόψουμε το μεγάλο αυτό μελίσσι ξανά σε δυο μέρη και να το ενώσουμε με τις δυο παραφυάδες που είχαμε φτιάξει με τις βασίλισσες του.

Ο συγκεκριμένος τρόπος συνάδελφοι ανήκει στον μοναχό Δουγκα και σας την μεταφέρω όπως ακριβώς υπάρχει στην μελισσοκομική βιβλιογραφία προσπαθώντας ωστόσο να σας την κάνω όσο πιο κατανοητή γίνεται, με δικά μου λόγια και σχεδιάγραμμα που χρησιμοποίησα.

Το μόνο της μειονέκτημα είναι ο λίγος κόπος που έχει για να χαλαστούν όλα τα κελιά του μελισσιού όταν το ορφανέψουμε.


Ελπίζω να σας άρεσε…


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσιών

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: