Οι κουβέντες του παππού...
Από το μελισσοκομικό περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ τεύχος 427 Ιανουάριος 1984.
Μπαίνουμε στον Γενάρη στον πρώτο μήνα του νέου έτους, και στα θερμά κλίματα όπως είναι το δικό μας η θερμοκρασία δείχνει κάποια άνοδο, η Φύση σαν να αρχίζει να ξεμουδιάζει από την νάρκη της και να αρχίζει την πάλη με τον Γερο-χειμώνα για να ξαναζωντανέψει.
Οι μέλισσες με το περίφημο ένστικτο τους αντιλαμβάνονται αυτή την μεταβολή, ότι στην πάλη η φύση θα επικρατήσει και θα ξαναζωντανέψει.
Το πνεύμα λοιπόν της κυψέλης δίνει το σύνθημα της μεταβολής του νοικοκυριού τους, δίνει το σύνθημα για το ξεκίνημα για την προετοιμασία για την υποδοχή της ανοίξεως.
Παραγγέλλει στην βασίλισσα, τώρα που η άνοδος της θερμοκρασίας επιτρέπει να αρχίζει την γέννα της στα κεντρικά πλαίσια που είναι πιο συμπαγής η μελισσόσφαιρα, παραγγέλντοντας συνάμα στις παραμάννες μέλισσες να ετοιμάζουν με το μέλι και την γύρη τον βασιλικό πολτό που απαιτείται για την τροφοδοσία της βασίλισσας για την γέννα της.
Βέβαια στην εποχή αυτή, που η θερμοκρασία είναι ακόμα πολύ χαμηλή, η γέννα της βασίλισσας περιορίζεται μόνο στο κέντρο των κηρηθρών όπου μπορεί η θερμοκρασία να διατηρηθεί γύρω στους 34 βαθμούς για να επεκταθεί η γέννα σιγά σιγά, ανάλογα με το ανέβασμα του βαθμού της εξωτερικής θερμοκρασίας.
Εννοείται ότι με όση εξωτερική θερμοκρασία και αν έχουμε δεν επιτρέπεται το άνοιγμα του καπακιού της κυψέλης γιατί ο γόνος έχει πια δημιουργηθεί, έχει ανάγκη διατήρησης αυτής της θερμοκρασίας που ανέφερα για να κατορθώσει να επιζήσει.
Ίσα ίσα τώρα, που η βασίλισσα αρχίζει την γέννα της το μελίσσι έχει ανάγκη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης θερμοκρασίας γι αυτό το άνοιγμα της κυψέλης θα διοχέτευε μέσα στην κυψέλη ρευματα αέρα που θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στο νοικοκυριό του μελισσιού γιατί θα κατέβει η θερμοκρασία γύρω από τον γόνο, και πρέπει άμεσα μετά να την επαναφέρουν στον προηγούμενο βαθμό.
Αλλά πως;
Με ποιες προσπάθειες και με ποια πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας μελιού;
Άλλωστε και ο χρόνος του ξεκινήματος του μελισσιού, δηλαδή το ξεκίνημα για γέννα σε αυτόν τον μήνα, εξαρτάται από την τοποθεσία της κυψέλης και μπορεί να κυμαίνεται από μια έως και δυο εβδομάδες.
Στο χρόνο λοιπόν του ξεκινήματος του μελισσιού παίζει ρόλο το κλίμα, αλλά και η τοποθεσία του μελισσιού.
Αν και δεν είναι μόνο το ξεκίνημα, η έναρξη της γέννας της βασίλισσας αλλά και η παραπέρα επέκταση του γόνου που εξαρτώνται από τον βαθμό της θερμοκρασίας του μικροκλίματος της κυψέλης.
Εφόσον το εισόδημα, η απόσταση των κυψελών εξαρτάται από το πλήθος των μελισσών της κυψέλης,στο μέρος αυτό η τοποθεσία της κυψέλης παίζει σπουδαίο πολύ σημαντικό ρόλο, είναι από τους κυριότερους παράγοντες για την επίτευξη αυτού του σκοπού, και γι αυτό πρέπει να δοθεί στο ζήτημα αυτό της τοποθεσίας η δέουσα προσοχή και σημασία.
Στο τέλος του χειμώνα ακόμα και από αυτόν τον μήνα ο χρόνος του ξεκινήματος του μελισσιού, επαναλαμβάνω, εξαρτάται από τα μέτρα, που θα έχει πάρει ο μελισσοκόμος για την προστασία των κυψελών από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Η θερμοδυναμική διαφορά έχει επίδραση και στην κατανάλωση μελιού, δηλαδή καύσιμης ύλης στο ξεχειμώνιασμα, αλλά και στο χρόνο του ξεκινήματος του μελισσιού στην πρώτη άνοιξη, με την γέννα της βασίλισσας, όπως και στην επέκταση αυτής της γέννας.
Αυτά λοιπόν τα δεδομένα, αυτές οι αλήθειες πρέπει να μας παραδειγματίσουν και να προσπαθούμε να βρούμε τρόπο ανύψωσης της θερμοδυναμικής ικανότητας της κυψέλης.
Ο τρόπος αυτός είναι η προστασία της κυψέλης από το κρύο, από τα ρεύματα, η καλή τοποθεσία της σε απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος.
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε την θερμοδυναμική ικανότητα της κυψέλης και αποκτούμε διπλό όφελος, δηλαδή και μικρότερη κατανάλωση μελιού, αλλά και γρηγορότερο ξεκίνημα του μελισσιού στο τέλος του χειμώνα πετυχαίνουμε, όπως και την μεγαλύτερη έκταση της γέννας της βασίλισσας και επομένως την έγκαιρη ανάπτυξη του μελισσιού.
Θα με συγχωρήσουν οι αγαπητοί συνάδελφοι αν στο ζήτημα αυτό γίνομαι λίγο υπέρ το δέον φορτικός, βαρετός, αλλά πρόκειται για ένα σπουδαίο, σπουδαιότατο για την πρόοδο του μελισσιού ζήτημα.
Υπάρχουν τόσες και τόσες αποδείξεις για το πόσο ο θερμοδυναμικός βαθμός του μικροκλίματος της κυψέλης εξασκεί επίδραση στην περαιτέρω πορεία του μελισσιού που θα ήταν ασυγχώρητη η μη πραγματοποίηση όλων των μέτρων που απαιτούνται να εφαρμοστούν για την προστασία της κυψέλης.
Τους νεκρούς μήνες που προηγήθηκαν ο μελισσοκόμος πρέπει να ανατρέξει στο μελισσοκομικό του ημερολόγιο και να δει τις συγκρίσεις για να έχει μια εικόνα για το που πάει η χρονιά.
Τέλος ο καλός μελισσοκόμος πρέπει πάντα να επιζητεί ευκαιρία για να αυξήσει τις μελισσοκομικές του γνώσεις και την εμπειρία του, είτε μέσω βιβλίων είτε μέσα από συζητήσεις με άλλους μελισσοκόμους.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου