Δεν θα είναι εύκολη η αντιγραφή του...
Η παρακολούθηση των παρασίτων, και ασθενειών, καθώς και η δύναμη της αποικίας, είναι ζωτικό στοιχείο στη μελισσοκομία.
Η εκτροφή γόνου και η ανάπτυξη των αποικιών εξαρτώνται (μεταξύ άλλων) από την αναπαραγωγική κατάσταση της βασίλισσας (δηλαδή, ο αριθμός των αυγών που μια βασίλισσα μπορεί να γεννήσει ανά ημέρα) και επειδή οι προνύμφες εκτρέφονται από ενήλικες μέλισσες, μεγάλο ρόλο παίζει και το μέγεθος του ενεργού πληθυσμού.
Η φυλή σίγουρα καθορίζει το μέγεθος του πληθυσμού της αποικίας και, ως εκ τούτου, το μέλλον αναπαραγωγής αναπαραγωγής. Είναι, επίσης, βασικές πληροφορίες για τον μελισσοκόμο το να μπορεί να εκτιμήσει την υγεία της αποικίας.
Υπάρχουν σοβαρές ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν ένα μελίσσι. Αυτά προκαλούνται από βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, τα φυτοφάρμακα ή ιούς.
Για να αξιολογηθεί η υγεία των μελισσών στις κυψέλες, ο μελισσοκόμος πρέπει να ανοίξει την κυψέλη και να επιθεωρήσει την παρουσία των ασθενειών και να δει την ανάπτυξη και τη δύναμη της αποικίας. Ωστόσο, αυτή η εργασία είναι μια πηγή άγχους για την αποικία, αλλά και χρονοβόρα για τον μελισσοκόμο, άσε που μπορεί να σκοτώσουμε ακόμα και την βασίλισσα με μια λάθος κίνηση.
Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την παρακολούθηση της κατάστασης της αποικίας των μελισσών κερδίζει συνεχώς έδαφος. Υπάρχουν συσκευές, όπως οι ηλεκτρονικές ζυγαριές για αυτόν τον σκοπό, αλλά η αύξηση του βάρους της κυψέλης μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της γύρης και του νέκταρος οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάσταση του μελισσιού μόνο από το βάρος του.
Ως εκ τούτου, παρουσιάζει ενδιαφέρον η ανάπτυξη νέων μη επεμβατικών μεθόδων που θα μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην αξιολόγηση της φυσιολογικής κατάστασης των αποικιών.
Κατά συνέπεια, η προσέγγιση που προτείνεται εδώ είναι η χρησιμοποίηση επιταχυνσιόμετρων που θα εισαχθούν στο κέντρο των πλαισίων των κυψελών για τη μέτρηση των δονήσεων των φτερών των μελισσών που θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό των μελισσών, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη.
Έχει αποδειχθεί από επιστήμονες που κάνουν πραγματικές έρευνες ότι μια επεξεργασία κατάλληλη των δονητικών δεδομένων επιτρέπει ξεκάθαρα μηνύματα της δυναμικότητας και της υγείας του μελισσιού.
Συγκεκριμένα:
Τον Μάρτιο του 2014 στην Αβινιόν (Γαλλία), σε κυψέλες τύπου «Langstroth» και «Dadant» έγιναν πειράματα.
40 μελίσσια παρακολουθούνταν συνεχώς για τις δονήσεις που κάνουν με τα φτερά τους μέσα στην κυψέλη, για το βουητό τους δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2014.
Τα δεδομένα από το μελισσοκομείο χρησιμοποιήθηκαν για την διάκριση των αποτελεσμάτων.
Τον Μάρτιο 2015 δύο κυψέλες χρησιμοποιήθηκαν στο Nottingham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παρακολουθούνταν συνεχώς από τους κραδασμούς για 13 μήνες.
Η κατάσταση του πληθυσμού των αποικιών στην Αβινιόν αξιολογήθηκε επτά φορές, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, με τη μέθοδο της ColEval. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει να εκτιμηθεί το ποσοστό του κάθε πλαισίου σε γόνο, μέλι και γύρη, καθώς και τον αριθμό των εργατριών μελισσών στην αποικία. Οι κυψέλες άνοιξαν μία μόνο φορά το μήνα και κάθε πλευρά του κάθε πλαισίου εξετάζονταν.
Αποτελέσματα:
Για να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση της δραστηριότητας των μελισσών την ημέρα που όπως είναι φυσικό οι μέλισσες δουλεύουν, συλλέγουν κτλ, θεωρήθηκε σωστό να γίνονται μετρήσεις μόνο μεταξύ του μεσονυκτίου και μέχρι στις έξι το πρωί.
Περισσότερα από εκατό φάσματα ήταν διαθέσιμα κάθε βράδυ, με αποτέλεσμα μια καλή εκτίμηση να καταγράφεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε ιστόγραμμα κανονικοποιήθηκε στην μέγιστη τιμή του και στη συνέχεια κωδικοποιήθηκε από χρώμα με φάσμα από το μαύρο έως το κόκκινο.
Κατά την εξέταση δηλαδή θα υπάρχει ένα φάσμα χρώματος από μαύρο που θα σημαίνει κακό, έως κόκκινο που θα σημαίνει καλό.
Διάφορα άλλα χρώματα θα μας δείχνουν τον αριθμό του γόνου, την ποσότητα του μελιού, της γύρης, καθώς και την υγεία του σμήνους.
Αν και δεν μας δίνουν πολλά στοιχεία προς το παρόν οι κατασκευαστές, λένε πως π.χ ένα ορφανό μελίσσι βουίζει πολύ περισσότερο από ένα βασιλευόμενο και αυτό μπορεί να το εντοπίσει εύκολα το μηχάνημα τους.
Έτσι έχουν βρει ότι οι μέλισσες κάνουν διαφορετικό βουητό όταν η κυψέλη τους είναι γεμάτη με μέλι, διαφορετικό βουητό όταν έχουν κάποια ασθένεια κτλ.
Στην παρούσα κατάσταση έχουμε κυριολεκτικά την τεχνολογία στην υπηρεσία του μελισσοκόμου.
Και όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο μηχάνημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αντιγραφεί από κάποιον όσο καλά και αν ξέρει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, αφού ο κατασκευαστής θα πρέπει να γνωρίζει και τον κώδικα του βουητού των μελισσών, ώστε να μπορέσει το μηχάνημα να αποδώσει το γράφημα με τα σωστά δεδομένα.
Ιδιοφυές θα έλεγα ότι ακούγεται αυτό.
Ασφαλώς δεν ξέρουμε πόσο μπορεί οι μελισσοκόμοι να εκτιμήσουν ένα τέτοιο μηχάνημα, αφού ξέρουμε όλοι με πόση καχυποψία αντιμετωπίστηκαν οι μελισσοκομικές ζυγαριές που ήταν πολύ πιο απλούστερες κατασκευές και θα έλεγα με απτά αποτελέσματα στην χρησιμότητα τους και στην απλή τους λειτουργία.
Μετρητής που θα δείχνει την δύναμη, την καλή υγεία και την ποσότητα τροφών στις κυψέλες λοιπόν, έρχεται και δεν μένει παρά να δούμε τι σόι φρούτο είναι.
Μέχρι τότε περιμένουμε...
Melissocosmos
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου