Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Αυξημένες προκαταβολές και ενισχύσεις για τους μελισσοκόμους που πλήττονται από την πανδημία του covid-19 και τις επιπτώσεις προωθεί η Κομισιόν


Σύμφωνα με όσα απάντησε ο Επίτροπος στη Μαρία Σπυράκη της ΝΔ.

Αυξημένες προκαταβολές και ενισχύσεις για τους μελισσοκόμους που πλήττονται από την πανδημία του covid-19 και τις επιπτώσεις προωθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα απάντησε ο Επίτροπος στη Μαρία Σπυράκη της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κας Σπυράκη, ο Επίτροπος για την Αγροτική Πολιτική Janusz Wojciecowski, απαντώντας πριν από λίγες μόλις ημέρες σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ -ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, η οποία εστίασε στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Μεσοποταμία Καστοριάς, διευκρίνισε ότι μπορεί να δοθεί άμεση ενίσχυση από την Ελλάδα στους μελισσοκόμους και μάλιστα με αυξημένη ποσοστιαία προκαταβολή.
«Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, τα κράτη μέλη επιτρέπεται να καταβάλλουν αυξημένες τις σχετικές προκαταβολές (από 50 % έως 70 %) από τις 16 Οκτωβρίου 2020 προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές των γεωργών», απαντά μεταξύ άλλων ο Επίτροπος στη σχετική ερώτηση.

Ολόκληρη η ερώτηση της κας Σπυράκη και η απάντηση του Επιτρόπου Janusz Wojciecowski έχουν ως εξής:


Στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας της Καστοριάς επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, ως μέτρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Η μετάβαση των αγροτών και των μελισσοκόμων στα χωράφια τους στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται, ούτε ακόμη με την τήρηση των απαιτούμενων μέσων ατομικής προφύλαξης, με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις να κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, και κατ’ επέκταση στην οικονομία των περιοχών αυτών και στον βιοπορισμό των κατοίκων τους.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
Υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων είτε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε από άλλα διαρθρωτικά ταμεία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Ευρωπαίων αγροτών και μελισσοκόμων;

Απάντηση του κ Wojciecowski, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.6.2020)


Μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, οι γεωργοί και οι αγροτικές επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους δάνεια με χαμηλά επιτόκια, στήριξη του αυτόνομου κεφαλαίου κίνησης, ευνοϊκά χρονοδιαγράμματα πληρωμών στο πλαίσιο χρηματοδοτικών μέσων ή αυξημένες προκαταβολές για τα μέτρα με βάση την έκταση και τα ζώα (85 % αντί για 75 %) προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Επιπλέον, στις 30 Απριλίου 2020, η Επιτροπή πρότεινε να καταβληθούν κατ’ αποκοπή πληρωμές που δεν υπερβαίνουν τα 5.000 EUR ανά γεωργό και τα 50.000 EUR ανά μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ) του αγροδιατροφικού τομέα για την παροχή στήριξης της ρευστότητας.
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και σε έκτακτα μέτρα στήριξης
Όσον αφορά στις άμεσες ενισχύσεις, τα κράτη-μέλη επιτρέπεται να καταβάλλουν αυξημένες τις σχετικές προκαταβολές (από 50 % έως 70 %) από τις 16 Οκτωβρίου 2020 προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές των γεωργών.
Επιπλέον, για τους δικαιούχους ισχύουν ειδικές παρεκκλίσεις και δυνατότητες ευελιξίας σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων.
Λόγω της πανδημίας COVID-19, ο τομέας της μελισσοκομίας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκτελέσει όλα τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το μελισσοκομικό έτος 2020. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ενέκρινε παρεκκλίσεις, επιτρέποντας την αναβολή της εφαρμογής των εν λόγω μέτρων, ώστε οι μελισσοκόμοι να μπορούν να λάβουν στήριξη έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.
Χρηματοδοτική στήριξη μπορεί επίσης να κινητοποιηθεί στο πλαίσιο των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ μέσω της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού (CRII) και της Πρωτοβουλίας RECA-EU, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.
Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΠΗΓΗ
https://www.agrotypos.gr/


Σχόλιο Melissocosmos

Πριν αρχίσουμε τις χαρές πρέπει να πω δυο λόγια.
Η κομισιόν δεν είπε ότι θα δώσει αυτή τα χρήματα, αλλά ότι θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να δώσει de minimis ενίσχυση στους Έλληνες μελισσοκόμους.
Εκτός κι αν εννοεί ότι θα επιτραπεί η εκταμίευση των κονδυλίων που ήδη δικαιούται η μελισσοκομία παρότι δεν θα έχουν προλάβει να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα ώστε να δούμε τι περισσεύει να πάρουν οι μελισσοκόμοι.
Από μόνο του αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.
Η Βουλγαρία πάντως ανακοίνωσε ήδη 5 λέβα ενίσχυση για κάθε κυψέλη, περίπου 2.5 ευρώ δηλαδή.
Εμείς δυστυχώς από μόνοι μας δεν φιλοτιμηθήκαμε να σκεφτούμε την μέλισσα, έρχεται η Κομισιόν να μας πει ότι πρέπει να στηριχθεί και η μελισσοκομία.
Αυτό περιεχέι ορισμένους κίνδυνους όμως τους οποίους πρέπει να επισημάνω.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στήριξη των κτηνοτρόφων με 4 ευρώ ανά ζώο ΜΟΝΟ όμως για όσους πούλησαν γάλα στους εμπόρους.
Των υπολοίπων τα ζώα δεν πεινάνε;
Οι όροι αυτοί δεν είναι κοινοτικοί, είναι εγχώριοι και στόχο έχουν την πίεση των κτηνοτρόφων ώστε να δίνουν το γάλα στους εμπόρους.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΑΛΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ.
Στην Ελληνική Μελισσοκομία τέτοιοι απαράδεκτοι όροι υπάρχουν ήδη, πχ αν στην φορολογική σου δήλωση δεν έχεις 5 χιλιάδες ευρώ εισόδημα από πωλήσεις προϊόντος σε εμπόρους τότε δεν δικαιούσαι επιδότηση για τα μελίσσια.
Καλό θα είναι να μην βάλουν άλλες τρικλοποδιές στους φουκαράδες μελισσοκόμους που φέτος κοντεύουν να κάνουν χαρακίρι.
Ότι δοθεί ως de minimis και αν δοθεί, θα πρέπει να είναι για όλους τους μελισσοκόμους και όχι μόνο για τους φίλους των εμπόρων.


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...