Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Νέα από τις νομές 21/4/20


Βρισκόμαστε στην καρδιά την ανοίξεως, στο σημείο που τα μελίσσια έχουν την μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη, και που συλλέγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες μελιού ημερησίως.
Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να γίνεται.
Η άνοιξη του 2020 εξελίσσεται σε μια εφιαλτική υπόθεση.
Ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη μέχρι αρχές Απριλίου αλλά μετά ο καιρός γύρισε τούμπα με κρύα και χιόνια ακόμα και στην κεντρική Ελλάδα.
Το φαινόμενο αυτό πήγε πολύ πίσω τα μελίσσια.

Από εκεί που έχτιζαν κηρήθρες, έφτασαν να πεινάνε, πολλά δεν μπόρεσαν να καλύψουν τους γόνους όταν έβαλε κρύα και έβγαλαν γυψόγονο.
Η δε φύση όταν στρεσαριστεί από άσχημα καιρικά φαινόμενα, μετά για να συνέλθει ξανά χρειάζεται ένα ισχυρό θετικό σοκ, όπως πολύ καλή βροχή και νότιους ανέμους.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβει όμως και αν και ο καιρός καλυτέρεψε δεν έχουμε ικανοποιητική νεκταροέκκριση.
Κάπως έτσι χάθηκε το ρείκι, από το οποίο η όποια συγκομιδή στα πολύ καλά μέρη της Ηπείρου θα είναι πολύ φτωχή.
Η πορτοκαλιά δεν λέει τίποτα προς το παρόν πουθενά και κατά πως δείχνει ο καιρός ούτε και πρόκειται να πει.
Το να βλέπουμε ανόδους 200 ή 700γρ στην πορτοκαλιά ισοδυναμεί με πανωλεθρία.
Την εποχή αυτή που τα μελίσσια διατηρούν πολλούς γόνους οι οποίοι καταναλώνουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μελιού, αν δεν δεις ανόδους τουλάχιστον 3 κιλών την ημέρα τότε πολύ δύσκολα υπολογίζεις σε τρύγο.
Τα δε άνθη της πορτοκαλιάς αδύναμα και ταλαιπωρημένα δεν αναμένεται να έχουν μεγάλη διάρκεια, και η έλλειψη καλής βροχής και νοτίων ανεμών κάνει τα φυτά να είναι στεγνά από χυμούς και να μην δίνουν νέκταρ.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα οι περισσότεροι μελισσοκόμοι με ενημερώνουν ότι στα μελίσσια τους άρχισε να εμφανίζεται βαρρόα.
Κάτι που επιβεβαιώνω αφού είδα κι εγώ σε ένα κοπάδι ειδικά στα δυνατά.
Αυτό συμβαίνει λόγω διαφόρων παραγόντων.
Ο πρώτος και κυριότερος είναι ότι αν έχεις ένα πολύ δυνατό μελίσσι τον χειμώνα και ένα αδύναμο κάνοντας ισοδύναμη θεραπεία, πχ ομιχλοποιητή θα ξεκάνει την βαρρόα στο μικρο μελίσσι, ενώ θα μείνει αρκετή στο μεγάλο μελίσσι.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την κακή άνοιξη.
Η ανάπτυξη της βαρρόα είναι η ίδια και αν έχουμε καλή άνοιξη με πολλούς γόνους και πολύ πληθυσμό, αλλά και αν έχουμε λίγους γόνους με λίγο πληθυσμό.
Στην περίπτωση μας φέτος έχουμε μια άσχημη άνοιξη με μέτρια μελίσσια, αλλά ο πληθυσμός της βαρρόα έχει κάνει κανονικά τον κύκλο του και έχει φτάσει στο απόγειο.
Σκεφτείτε ότι σε κάθε κυψέλη έχουμε 100 βαρρόα.
Αν οι κυψέλες έχουν 10 χιλιάδες μέλισσες τότε αυτή η βαρρόα σχεδόν δεν εντοπίζεται.
Αν οι κυψέλες όμως έχουν 2 χιλιάδες μέλισσες τότε οι 100 βαρρόα φαίνονται αρκετά απειλητικές.

Την περίοδο που διανύουμε όμως γνώμη μου είναι όση κι αν είναι η βαρρόα που βλέπετε στα μελίσσια να ξεχάσετε την χημική θεραπεία.
Ασφαλώς και πρέπει να την καταπολεμήσετε αλλά με βιολογικές ουσίες γιατί όπως και να έχει βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προ των τρύγων ακόμα και αν αυτοί μπορεί να γίνουν τον Ιούνιο.
Δεν είναι Δεκέμβρης τώρα ώστε να δράσεις όπως σου αρέσει, χρειάζεται κάποιο μέτρο και πολύς σεβασμός στον καταναλωτή και πελάτη σου, που πληρώνει από το υστέρημα του, και προτιμά το ποιο ακριβό Ελληνικό μέλι για να είναι καλύτερης ποιότητας.
Αυτή την ποιότητα λοιπόν οφείλουμε να του την εξασφαλίσουμε και να μην το παίξουμε πονηροί κάνοντας χρήση χημικών ουσιών.

Εύκολα μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει δραστική χημική ουσία που αποδομείται στις 28 ημέρες στο μέλι.
Θα του έλεγα ότι όντως υπάρχει, αλλά την έβαλες Δεκέμβρη μήνα σε ξεγονιασμένα μελίσσια και δεν σε κάλυψε, οπότε τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι θα σε καλύψει τώρα που τα μελίσσια έχουν από 5 μέχρι 15 πλαίσια γόνο και η βαρροα είναι κρυμμένη εκεί μέσα;
Σεβασμός στον καταναλωτή λοιπόν και επιτελούς να πράξουμε το σωστό για να έχουμε όλοι το κεφάλι μας ήσυχο.

Τελος σε ότι αφορά τον Έλατο είναι η πρώτη φορά που κάνω πρόβλεψη και που πιστεύω ότι φέτος θα βαρέσει καραμούτσα.
Ασφαλώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όμως το γεγονός ότι όλο τον χειμώνα τα βουνά ήταν χωρίς χιόνι, και τα άσπρισε Απρίλη μήνα με κάνει να πιστεύω ότι αυτή είναι μια άρρωστη κατάσταση, και όπου η κατάσταση είναι άρρωστη μέλι δεν βγαίνει.

Αντιθέτως είμαι ποιο αισιόδοξος για την βελανιδιά και τα υπόλοιπα μελιτώματα.

Σε δυο ημέρες θα ενεργοποιήσω το δίκτυο ζυγαριών τόσο στις πορτοκαλιές όσο και σε άλλες νομές.