Πιστεύω ότι γνωρίζουμε όλοι την σημασία της σωστής διατροφής για την υγεία και την ευζωία των μελισσών μας.
Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε με στοιχεία αυτό το θέμα και θα προβληματιστούμε πολύ από αυτά που θα μάθουμε.
Apis Mellifera λοιπόν.
Πρόκειται για την μέλισσα που εκτρέφουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ανα τον κόσμο.
Όποιο υποείδος, όποια φυλή αυτού του είδους κι αν πάρουμε ως παράδειγμα στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουμε.
Αν θέλουμε να έχουμε μελίσσια υγιή και δυνατά τότε αυτά πρέπει να τραφούν με γύρη υψηλής ποιότητας.
Πρέπει ο μελισσοκόμος να μάθει κάποτε την αξία της ποιοτικής γύρης στην ζωή των μελισσών.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες γύρης...
Η Εξαιρετική: Απο Ρείκι, Καστανιά, Κρόκο, Ιτιά, Παπαρούνα, Τριφύλλια, Σινάπια, Βρούβες, Ραφανίδες.
Η Καλή: Από Αγριοραδίκι, Φτελιάς.
Η πτωχή: Από Φουντουκιά, Σκλήθρο, Σημύδα.
Οι παραπάνω ποικιλίες γύρης είναι ενδεικτικές, και πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε είδος γύρης ανήκει σε μια από αυτές τις τρεις κατηγορίες.
Ακούστε και αυτό...
Οι μέλισσες που καταναλώνουν γύρη, ζουν περισσότερο (O.E GROOT 1953).
Η ανάπτυξη των ωοθηκών στις μέλισσες είναι συνάρτηση της γύρης που θα καταναλώσουν (KLOPACOVA 1968).
Η γύρη δεν έχει μόνο θρεπτική αξία για τις μέλισσες αλλά είναι επίσης πηγή χημικών ερεθισμάτων για την έναρξη εκτροφής του γόνου (KEITH D 1978).
Μέλισσες που διατράφηκαν με σιτηρέσιο στο οποίο δεν υπήρχε γύρη, στάθηκε αδύνατο να παράγουν δηλητήριο στο κεντρί τους (KLOPACOVA 1968).
Η έναρξη και η διατήρηση της ωοτοκίας εξαρτάται από την διατροφή των μελισσών με επαρκή γύρη (SHEESLY PODUSKA 1969).
Ο σχηματισμός του λιπώδους ιστού των μελισσών εξαρτάται από την κατανάλωση γύρης το φθινόπωρο (VELHUS 1970).
Λιπώδης ιστός είναι ο ιστός για την διατήρηση των προϊόντων θρέψεως του εντόμου.
Οι υποφαρυγγικοί αδένες που εκκρίνουν τον βασιλικό πολτό, δεν αναπτύσσονται σε μέλισσες που έχουν τραφεί μόνο με ζάχαρη (KRATKY 1931).
Και τέλος, η μη σωστή διατροφή των μελισσών σε γύρη τις καθιστά επιρρεπείς σε ασθένειες.
Να πω για αυτό το τελευταίο ότι σε χρονιές που ήταν πτωχές σε ποσότητες γύρης θα δούμε τα μελίσσια να πετούν γυψόγονο και να τα θερίζει η νοζεμίαση.
Αν ταΐσουμε αυτά τα μελίσσια μας με άφθονη γυρεόπιτα θα τα δούμε να θεραπεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Οι παλιοί μελισσοκόμοι συνήθιζαν να λένε ότι στην Θάσο θα χάσω...
Εκεί είχαν καταλήξει αφού είχαν παρατηρήσει πως όταν έμπαιναν στην Θάσο για πεύκο έχαναν πολύ μεγάλο αριθμό μελισσιών τον χειμώνα, δηλαδή στο ξεχειμώνιασμα είχαν τρομερό πρόβλημα και απώλειες, όταν έμπαιναν στην Θάσο για πεύκο καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Φυσικά αυτό συνέβαινε εξαιτίας της έλλειψης γύρης στο νησί.
Οι μέλισσες τρέφονταν μόνο με μέλι, ο λιπώδες ιστός τους ήταν ανύπαρκτος σχεδόν και τα μελίσσια χάνονταν.
Γι αυτό θα δείτε σήμερα έμπειρους μελισσοκόμους με το που κόβει το πεύκο να σηκώνουν τα μελίσσια τους και να τα πηγαίνουν σε περιοχές με γύρη, ενώ μετά από 20 ημέρες που αρχίζει ξανά το πεύκο τα βάζουν ξανά στο νησί.
Θα σας πω ακόμα το εξής.
Ασφαλώς σήμερα υπάρχουν τα μέσα ώστε το θέμα της ελλείψεων γύρης να αντιμετωπιστεί, είτε φτιάχνοντας είτε αγοράζοντας γυρεόπιτα.
Όσοι φτιάχνετε μόνοι σας, θα πρέπει να δώσετε αρκετά κιλά γυρεόπιτα σε κάθε μελίσσι που έχει μπει στα πεύκα αν δεν θέλετε να το χάσετε.
Όπως είδαμε πιο πάνω εξάλλου η γύρη φτιάχνει τον λιπώδη ιστό των μελισσών.
Όσοι αγοράζετε γυρεόπιτα θα σας πω κάτι ακόμα.
Η καλύτερη γυρεόπιτα της αγοράς κοστίζει 8 Ευρώ τα 2.5 κιλά περίπου.
Σκεφτείτε...
Στοιχίζει όσο 1 κιλό μέλι πεύκου που θα πουλήσετε στην λιανική.
Δίνοντας αυτή την ποσότητα γυρεόπιτας σε κάθε μελίσσι, το καλύπτετε για περίπου 1 μήνα που θα είναι στα πεύκα.
Αν θέλετε να το αφήσετε περισσότερο τότε πρέπει να δοθούν επιπλέον 2.5 κιλά.
Με αυτά όμως θα έχετε σχεδόν εξασφαλίσει τους γόνους και την υγεία των μελισσιών σας.
Μίλησα πιο πάνω για την καλύτερη γυρεόπιτα της αγοράς.
Και την ακριβότερη φυσικά.
Δεν το έκανα τυχαία.
Το είπα γιατί εγώ τουλάχιστον θέλω η τροφή που θα μπει στα μελίσσια μου να είναι ελεγμένη πραγματικά για ασθένειες.
Πραγματικά λέω ναι. γιατί θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 2016 Δεσμεύτηκαν 10 τόνοι γύρης στον Πειραιά επειδή το προϊόν δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση.
Όχι να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι.
Όχι να ταΐσουμε γυρεόπιτα δηλαδή για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των μελισσιών μας, και αυτή να είναι φουλ στις ασθένειες, ή τουλάχιστον να μην έχει ελεγχθεί για ασθένειες.
Αυτά τα πράγματα θέλουν προσοχή.
Προσωπικά προτιμώ να πληρώσω παραπάνω και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Εκτός κι αν έχουμε συλλέξει δική μας ποιοτική γύρη, και έχουμε καβάντζα για γυρεόπιτες, τότε αλλάζει το θέμα.
Είδαμε το πόσο σημαντική είναι η διατροφή των μελισσών μας και κυρίως της γύρης για την καλή τους υγεία.
Τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πως να διαχειριστούμε τα μελίσσια μας.
Ήταν ένα άρθρο που έγραψε ο MELISSOCOSMOS και άντλησε στοιχεία και πηγές από το παλαιό περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ τεύχος 370 Απρίλιος 1979.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...