Αφεσμός ή σμηνουργία μελισσών
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΥ
Η άνοιξη βρίσκεται προ των πυλών και οι αποικίες των μελισσοσμηνών δειλά – δειλά ετοιμάζονται για αδιάκοπη εργασία.
Από την άλλη πλευρά αρχίζει ο πονοκέφαλος των μελισσοκόμων για τη νέα μελισσοκομική χρονιά που ξεκίνησε.
Ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ενασχολούμενος με την μελισσοκομία είναι οι αφεσμοί.
Αφεσμός ή σμηνουργία είναι ο φυσικός πολλαπλασιασμός των μελισσών.
Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι να αποκλειστεί η σμηνουργία, αλλά καλό είναι ο μελισσοκόμος να έχει τεταμένη την προσοχή του διότι στην μελισσοκομία συμβαίνει πολλές φορές το απρόβλεπτο.
Αφεσμός σε δένδρο λεϊλαντ όπου βάλαμε αλοιφή
Η πρόληψη στη μελισσοκομία είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων και όχι μόνο. Στα πλαίσια λοιπόν της προληπτικής λογικής καλό θα είναι να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο του αφεσμού ή για τους περισσότερους της σμηνουργίας των μελισσών.
Η σμηνουργία συνήθως γίνεται κατά τις πρωινές ηλιόλουστες μέρες μεταξύ 10 πμ και 12,30μ. από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου. Πολλές φορές ο μελισσοκόμος απουσιάζει και έτσι χάνει το μελίσσι του αφεσμού, το οποίο πέφτει σε άλλα χέρια ή βρίσκει καταφύγιο στη φύση.
Αφεσμός σε κλαδί συκιάς που βάλαμε την αλοιφή
Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πως μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα και γρήγορα μια αλοιφή η οποία θα σας βοηθήσει να μη χάσετε ούτε έναν αφεσμό.
ΑΛΟΙΦΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΦΕΣΜΩΝ ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΥ
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΟΙΦΗΣ
1- 500 γραμμάρια ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο.
2- 100 γραμμάρια κερί μέλισσας.
3- 20 με 30ml αιθέριο έλαιο μελισσόχορτου.
ΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣ
1- 2 μικρές κατσαρόλες εκ των οποίων η διάμετρος της μίας θα είναι μεγαλύτερη από την άλλη για μπενμαρί
2- 1 πλαστική σπάτουλα για ανάδευση.
3- Θερμόμετρο κουζίνας.
Μπενμαρί, στο σκεύος 1 βρίσκεται το νερό, στο 2 τα υλικά
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣ
ΒΗΜΑ 1ο
Στην κατσαρόλα με την μεγαλύτερη διάμετρο βάζουμε νερό μέχρι τη μέση. Αμέσως μετά τοποθετούμε την κατσαρόλα με την μικρότερη διάμετρο μέσα στη μεγάλη με το νερό, προσέχοντας μην ξεχειλίσει το νερό. Τοποθετούμε τα σκεύη σε μια εστία θέρμανσης. Αφού ζεσταθεί το νερό στο κάτω σκεύος ρίχνουμε το κερί και αναδεύουμε μέχρι να λιώσει. Καλό είναι η θερμοκρασία του μπεν μαρί να μην υπερβεί τους 75 °C.
ΒΗΜΑ 2ο
Αφού έχει λιώσει το κερί, ρίχνουμε την ποσότητα του λαδιού και αναδεύουμε καλά, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Ταυτόχρονα κατεβάζουμε από την εστία θέρμανσης τα σκεύη και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη την ανάδευση.
ΒΗΜΑ 3ο
Συνεχίζουμε να αναδεύουμε το μίγμα ελαφρά και ταυτόχρονα μετράμε την θερμοκρασία του. Μόλις η θερμοκρασία του μίγματος πέσει στους 40 °C ρίχνουμε αργά – αργά την ποσότητα του αιθέριου ελαίου μελισσόχορτου και αναδεύουμε επί 5 λεπτά πιο γρήγορα το μίγμα.
Η αλοιφή έτοιμη για αποθήκευση
ΒΗΜΑ 4ο
Πριν κρυώσει το μίγμα το τοποθετούμε σε βάζα και το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Η αλοιφή είναι έτοιμη προς χρήση και διατηρείτε άριστα για τρία χρόνια, αρκεί να μην έχει επαφή με τον αέρα.
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣ
Μπορείτε να σπείρετε σε δύο γλάστρες σπόρους μελισσόχορτου τον μήνα Μάρτιο. Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε από κατάστημα βοτάνων αποξηραμένα φυτά μελισσόχορτου.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣ
ΒΗΜΑ 1ο
Σε 500 γραμμάρια ελαιόλαδο βάζουμε 400 γραμμάρια νωπά ή αποξηραμένα φυτά μελισσόχορτου και τά τοποθετούμε σε μια εστία θέρμανσης. Στους 85°Cκατεβάζουμε από την θέρμανση το λάδι με το μελισσόχορτο. Περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία του μίγματος στους 65°C και το σουρώνουμε ώστε να μείνει καθαρό το λάδι.
ΒΗΜΑ 2ο
Σε μπενμαρί λιώνουμε 100 γραμμάρια κερί μέλισσας.
ΒΗΜΑ 3ο
Αφού λιώσει το κερί ρίχνουμε το λάδι που έχουμε σουρώσει και έχει θερμοκρασία 65°C στο κερί και αναδεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα ενώ συγχρόνως διακόπτουμε τη θέρμανση.
ΒΗΜΑ 4ο
Πριν κρυώσει το μίγμα το τοποθετούμε σε βάζα και το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Η αλοιφή είναι έτοιμη προς χρήση και διατηρείτε άριστα για τρία χρόνια, αρκεί να μην έχει επαφή με τον αέρα.
ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΟΙΦΗΣ
Παίρνουμε λίγη ποσότητα της αλοιφής από το βάζο και αλείφουμε σχετικά χαμηλά κλαδιά δέντρων. Επίσης έχουμε έτοιμες άδειες κυψέλες παγίδες που τις τοποθετούμε περιμετρικά του μελισσοκομείου,
αφού έχουμε αλείψει εσωτερικά την κυψέλη και τα τελάρα με την αλοιφή μας. Θα παρατηρήσετε ότι η αλοιφή έλκει τους αφεσμούς σα μελισσομαγνήτης.
Της Φωτεινής Κασσαβέτη
Πηγή
http://melitimo.blogspot.gr/2013_03_01_archive.html
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...