Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Έρχεται το ΜΗΦΑΕ και στην Μελισσοκομία και θα πέσει γερό κλάμα

Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής Εκτροφών για όλον τον αγροτικό κόσμο και για την μελισσοκομία φυσικά.

Φίλες και φίλοι τα δυσάρεστα τα έμαθα πριν κάτι μήνες, ήξερα τι έρχεται μα δεν γνώριζα ότι θα ισχύσει τόσο γρήγορα.
Ήλπιζα ότι το θέμα θα κολλήσει στην γραφειοκρατία, ότι ίσως να αντιδρούσαν οι αγρότες και να την γλιτώναμε, αλλά δεν έγινε έτσι...
Έχουμε πλήρη και άμεση εφαρμογή του μέτρου και πλέον όποιος θέλει να θεωρήσει μελισσοκομικό βιβλιάριο του ζητείται να βγάλει Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής.

Αλλά ας δούμε τι είναι αυτό και θα καταλάβετε γιατί μίλησα για κλάμα.


Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να τηρούν μητρώο φαρμακευτικής αγωγής για τα μελίσσια τους.
Στο αγροτικό κτηνιατρείο της περιοχής τους πρέπει να πηγαίνουν και να δηλώνουν για την φαρμακευτική αγωγή που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν για την βαρρόα.
Αφού δηλώσουν ποια ουσία σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ο κρατικός κτηνίατρος θα τους εκδίδει φαρμακευτική συνταγή με βάση τον αριθμό μελισσιών που υπάρχουν δηλωμένα στο μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Η συνταγή πρέπει να εκτελεστεί πριν την ημερομηνία λήξης.
Όταν εκτελεστεί η συνταγή ο μελισσοκόμος θα πάρει την απόδειξη αγοράς και θα την προσκομίσει στο κρατικό κτηνιατρείο.
Αν έχεις 100 μελίσσια  και πεις ότι εγώ φέτος θα χρησιμοποιήσω πχ Αμιτράζη τότε ο κτηνίατρος θα σου γράψει συνταγή 300 ταινιών του σκευάσματος Apitraz γιατί αυτό είναι το μόνο νόμιμο εγκεκριμένο σκεύασμα για την μελισσοκομία με αυτή την δραστική ουσία στην Ελλάδα.
Το κόστος ασφαλώς θα είναι 900 ευρώ και άνω μα θα είσαι υποχρεωμένος να τηρήσεις τον νόμο αλλιώς δεν θα έχεις μελισσοκομικό βιβλιάριο.
Αν δηλώσεις ότι θα χρησιμοποιήσεις Φλουβαλινειτ ο κτηνίατρος θα σου χορηγήσει 300 ταινίες Apistan καθώς αυτό είναι το νόμιμο.
Αν δηλώσεις ότι θα χρησιμοποιήσεις Φλουμεθρίνη ο κτηνίατρος θα σου χορηγήσει 300 ταινίες Bayvarol.
Αν δηλώσεις ότι θα χρησιμοποιήσεις κουμαφώς τότε ο κτηνίατρος θα σου χορηγήσεις 300 ταινίες CheckMite επειδή αυτό είναι το μόνο νόμιμο σκεύασμα.
Οι 3 ταινίες ανα μελίσσι είναι το λιγότερο που μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει την ασθένεια νομίζω είναι κατανοητό αυτό.
Κάθε ταινία έχει κόστος από 3 έως 4.5 ευρώ ανάλογα την μάρκα.

Αλλά μην απελπίζεστε ακόμα.

Θα υπάρχει και εναλλακτική.

Οι μελισσοκόμοι θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν ότι κάνουν θεραπεία με οικολογικές ουσίες όπως η θυμόλη ή το οξαλικό οξύ.
Τότε δεν θα χρειάζεται να αγοράσει τίποτα ούτε να προσκομίσει καμία απόδειξη.
Όμως...
Θα του γίνει έλεγχος στο μέλι, και αν βρεθούν υπολείμματα από κάποια ουσία από τις παραπάνω και δεν έχει δηλωθεί στο μητρώο θα τρώει ματσούκι που θα το θυμάται.
Θα διώκεται και για παραβίαση της νομοθεσίας και για επικίνδυνους χειρισμούς για την ανθρώπινη υγεία, θα τρώει πρόστιμο και θα του αφαιρείται ή δεν θα του θεωρείται το μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Τώρα βέβαια γεννάται ένα ερώτημα.
Με όλα αυτά, θέλουμε να προστατέψουμε την δημόσια υγεία από υπολείμματα ουσιών που υπάρχουν στα μέλια;
Ή θέλουμε να προστατέψουμε τις φαρμακοβιομηχανίες;
Αν ισχύει το πρώτο καλώς να γίνει.
Αν ισχύει το δεύτερο τότε δεν πρέπει να γίνει.

Ωστόσο αν ισχύει η πρώτη εκδοχή, αν υπάρχουν υπολείμματα στα μέλια και πρέπει να προστατέψουμε την δημόσια υγεία, αυτό σημαίνει ότι έχουν βρεθεί τέτοια υπολείμματα και έχει χτυπήσει όχι απλώς καμπανάκι αλλά ολόκληρη καμπάνα.
Και φυσικά πρέπει οπωσδήποτε κάποιος αρμόδιος να μας πει τι θα γίνει με τις εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν ενδεχομένως ανεξέλεγκτα αυτές τις ουσίες, και αν αυτά τα μέλια που εισάγονται από τρίτες χώρες θα εξακολουθεί να είναι νόμιμο το χαρμάνιασμα με το Ελληνικό μέλι το οποίο πλέον θα είναι προϊόν ολοκληρωμένης διαχείρισης ελεγχόμενο από υπολείμματα.

Πολύ θα ήθελα να μου εξηγούσε το Υπουργείο πως το σκέφτεται το θέμα.

Ο συνάδελφος Μανώλης Μαυρογιώργης με ενημέρωσε ότι έχει ήδη λάβει το ΜΗΦΑΕ εδώ και μήνες. Δώστε προσοχή τι γράφει...

Διαβάστε τι θα ισχύει για το Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής.


Οι ιδιοκτήτες ή οι υπεύθυνοι παραγωγικών ζώων υποχρεούνται να αποδεικνύουν την αγορά, κατοχή και χορήγηση κτηνιατρικών φαρμάκων για τα εν λόγω ζώα για περίοδο πέντε ετών από τη χορήγησή τους, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων κατά τις οποίες τα ζώα σφάζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.
  • Όλες οι εκτροφές παραγωγικών ζώων πρέπει να τηρούν Μητρώα Φαρμακευτικής Αγωγής (ΜΗΦΑΕ) που περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία :
  1. ημερομηνία,
  2. ονομασία του κτηνιατρικού φαρμάκου,
  3. ποσότητα,
  4. όνομα και διεύθυνση του προμηθευτή του φαρμάκου,
  5. προσδιορισμό των υποβαλλομένων στη θεραπευτική αγωγή ζώων.
  • Τα Μητρώα Φαρμακευτικής Αγωγής Εκτροφών χορηγούνται στις εκτροφές θεωρημένα από την αρμόδια περιφερειακή κτηνιατρική υπηρεσία.
  • Κάθε φαρμακευτική αγωγή καταγράφεται από τον κτηνίατρο που εκδίδει την αντίστοιχη κτηνιατρική συνταγή.
  • Τα Μητρώα Φαρμακευτικής Αγωγής Εκτροφών υπογράφονται από τον επίσημο κτηνίατρο του δημοσίου σε κάθε έλεγχο γιατί μόνον η επίσημη υπογραφή απορελεί τεκμηρίωση.
  • Στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής Εκτροφών καταγράφεται η οποιαδήποτε χορήγηση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων είτε ατομικά για κάποια ζώα ή ομαδικά με την τροφή ή το νερό, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και των αποπαρασιτώσεων.
  • Η τήρηση του ΜΗΦΑΕ από τις εκτροφές και οι επίσημοι έλεγχοι αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη σωστή διάθεση των κτηνιατρικών φαρμάκων, την τήρηση του χρόνου αναμονής αυτών και τη μη ύπαρξη καταλοίπων στα παραγόμενα ζωικά προϊόντα με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...