Επιστήμονες του Michigan State University (MSU) στις Η.Π.Α εντόπισαν δύο γονίδια που μπορεί να καταστρέψουν τα ακάρεα βαρρόα που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό των μελισσών και αποτελούν την κύρια αιτία του συνδρόμου κατάρρευσης των μελισσών.
Η Βαρρόα είναι η πιο σοβαρή απειλή για την υγεία των μελισσών σε όλο τον κόσμο. Έχει αναπτύξει αντοχή σε πολλά σκευάσματα και ο έλεγχος της γίνεται όλο και πιο δύσκολα. Τα ακάρεα απομυζούν τις μέλισσες, σπέρνοντας τον θάνατο.
Ο κύκλος ζωής της Varroa αποτελείται από δύο φάσεις σύμφωνα με τους ξένους ερευνητές.
Η πρώτη, όταν είναι επάνω στις ενήλικες μέλισσες και ρουφάνε το αίμα τους, και η δεύτερη όταν βρίσκονται μέσα στο κελί και γεννούν τα αυγά τους στην αναπαραγωγική τους διαδικασία.
Μια ομάδα επιστημόνων που χρησιμοποιούνται παρεμβολή RNA για να αναγνωρίσει τα σημαντικά γονίδια που βρέθηκαν στην Βαρρόα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές εισήγαγαν ακάρεα δίκλωνα RNA (dsRNA).
Χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, οι ερευνητές εντόπισαν δύο γονίδια που προκαλούν υψηλή θνησιμότητα το - Da και Pros26S.
Παρεμπιπτόντως, το Da γονίδιο βρέθηκε ότι καταστρέφει περισσότερο από 96% Βαρρόα.
Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπιστεί τέσσερα γονίδια τα - RpL8, RpL11, RpP0 και RpS13, που ελέγχουν την αναπαραγωγή της βαρρόα.
Οι επιστήμονες τώρα ευελπιστούν ότι με την κατάλληλη διέγερση του γονιδίου - Da θα καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στον πληθυσμό της βαρρόα.
Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι και οικονομικό και αποτελεσματικό όπως αναφέρουν.
Ας το ελπίσουμε λοιπόν.
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...