Σελίδες

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Αιθέρια έλαια για την καταπολέμηση της βαρρόα


Η εμπειρία με  αιθέριο έλαιο λεβάντας και δάφνης

Θα σας περιγράψω ένα πείραμα που έγινε στην Αργεντινή και μου μεταφέρθηκε, σχετικά με την χρήση αιθέριων ελαίων κατά της βαρρόα.
Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν αιθέρια έλαια λεβάντας και δάφνης.
Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα παρακάτω, υπάρχουν ένα σωρό όπλα για τον έλεγχο της βαρρόα, που περιμένουν απλά να τα αξιοποιήσουμε.
Ειδικά στον τομέα της καταπολέμησης της βαρρόα δεν μπορώ να μην πω ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην νεολιθική εποχή ακόμα.
Ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος προχωράει με μεγάλη επιτυχία σε βιολογικές μεθόδους, στην Ελλάδα βομβαρδίζονται τα κινητά των μελισσοκόμων με διαφημιστικά sms που αφορούν ιδιοκατασκευές χημικών και υποτίθεται ότι σκοτώνουν την βαρροα.
Η ανάρτηση αυτή γίνεται μόνο για την μελισσοκομική γνώση και όχι για να εφαρμόσετε στα μελίσσια σας κάτι ανάλογο.
Διαβάστε λοιπόν.

Ένα πείραμα πραγματοποιήθηκε, με τέσσερις θεραπείες με την εφαρμογή αιθέριων ελαίων λεβάντας 30% (Τ1), αιθέριο έλαιο δάφνης 30% (Τ2), ακετόνη 99,5% (Τ3 ) και αποσταγμένο νερό (Τ4).
Κάθε θεραπεία είχε τέσσερις επαναλήψεις (Sokal και Rohlf, 1998? Zar, 1999).


Η περίοδος αξιολόγησης της θεραπείας διήρκεσε για 24 ώρες την εξέταση χρονικά διαστήματα, 1, 3, 5, 8, 14 και 24 ώρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας.
Οι δοκιμές πάντα ξεκίνησαν την ίδια στιγμή (10:00), ενώ οι αξιολογήσεις του αποτελέσματος γίνονταν στις 11:00, 15:00, ώρα 18:00, 0:00 και 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, για να ειναι τα αποτελέσματα συγκρίσιμα.
Αυτά τα διαστήματα θεωρήθηκαν ιδανικά γιατί τα προϊόντα που δρουν με εξάτμιση έχουν μεγαλύτερη επίδραση κατά τις πρώτες ώρες μετά την εφαρμογή, και σταδιακά μειώνεται όσο περνάει ο χρόνος.
Με αυτές τις εκτιμήσεις ελήφθησαν αρχεία για θερμοκρασία και υγρασία, για να επιβεβαιωθεί ότι οι συνθήκες παραμένουν σταθερές και δεν επηρεάζει την κανονική συμπεριφορά των ακάρεων.

Το αποτέλεσμα της εφαρμογής των αιθέριων ελαίων για τα ακάρεα μετρήθηκε με αξιολόγηση του ποσοστού των νεκρών ακάρεων που έπεσαν. Τα ακάρεα βρέθηκαν σε χαρτόνι που αφαιρέθηκε από τον πυθμένα των κυψελών και παρατηρήθηκαν με μεγεθυντικό φακό για μία περίοδο 2 ωρών.

Τα ακάρεα αγγίζονταν στην κοιλιακή χώρα, για να δούμε αν πραγματικά ήταν νεκρά.
Βεβαιωθήκαμε ότι η βαρρόα ήταν νεκρή καθώς δεν έδειξε καμία κίνηση μετά από 2 ώρες παρατήρησης.

Τα αιθέρια έλαια της δάφνης και λεβάντα προκάλεσαν πτώση στο άκαρι που έφτασε στο 100% όταν αυτά διαλύθηκαν σε ακετόνη (ασετόν) και  αποσταγμένο νερό.

Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο της Aguaribay έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα όσον αφορά τον έλεγχο Varroa.



MELISSOCOSMOS

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...