Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Λεμόνι και σκόρδο ενάντια στη βαρρόα?


Σχόλιο MELISSOCOMOU
Η παρούσα ανάρτηση είναι ενημερωτική.
Θέλω να πω ότι μπορείτε να δοκιμάσετε σε 2-3 μελίσσια τις μεθόδους αυτές και να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, αλλά σε καμία περίπτωση ο MELISSOCOSMOS δεν σας συστήνει να αφήσετε τις δοκιμασμένες μεθόδους και να πιάσετε τα σκόρδα!!!

Θα ήθελα να θίξω το θέμα της καταπολέμησης της βαρρόα αρχικά με χυμό λεμονιού σε σιρόπι . Δεν ξέρω αν το έχεις δοκιμάσει αλλά μου φαίνεται τελείως φιλικό προς τον άνθρωπο αλλά και προς την μέλισσα , αφού δεν είναι τίποτα παραπάνω από λεμονάδα ! Σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητά του , θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη καταπολέμηση της βαρρόα . Με προβληματίζει η μηδαμινή αναφορά της θεραπείας με λεμόνι και η επιμονή των προβολών μεθόδων που παροτρύνουν να  χρησιμοποιούμε εμπορικά σκευάσματα  . Δεν γνωρίζω αν η καταπολέμηση οφείλεται στο κιτρικό οξύ ή σε κάποια – κάποιες άλλες ουσίες ή συνδυασμό τους  , αλλά σίγουρα απεξαρτοποιούμαστε από τις εταιρίες . 
Χρησιμοποίησα την «λεμονάδα» στις 12-12-14 σε 5 από τα 7 μελίσσια  και κατά την διάρκεια της χρήσης ήρθε μία μέλισσα στο μπουκαλάκι με τη «λεμονάδα» να κλέψει . Θέλω να πω ότι δεν την απασχόλησε ιδιαίτερα η προσθήκη λεμονιού στο σιρόπι . Θα ήθελα την γνώμη σου λαμβάνοντας υπόψη σου και το ΑΠΘ (http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_barroa.html) .
Ερώτηση : 
«53. Έκανα θεραπεία με φυσικό χυμό λεμονιού  με εντυπωσιακά αποτελέσματα (το βρήκα στο διαδίκτυο από μία δημοσίευση αιγυπτιακού εργαστηρίου). Η εφαρμογή έγινε σε μελίσσια που έκαναν αντικατάσταση βασίλισσας, δηλαδή ξεγονεμένα και με υψηλό βαθμό προσβολής. Έγιναν 6 (ή 5) επεμβάσεις συνολικά (μία κάθε 6 ημέρες) με 5ml στους διαδρόμους πάνω στις μέλισσες (δηλαδή 50ml για 10άρι μελίσσι). Το μίγμα γίνεται με 1 κιλό χυμό λεμονιού σε 1 κιλό σιροπιού 1:1. Ποια είναι η άποψή σας;»
Απάντηση :
«Προφανώς αναφέρεστε στη μελέτη των Αιγύπτιων Abdel-Rahman και Rateb που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Assuit Journal of Agricultural Sciences 39 (2):195– 206. Στην περιγραφή της εν λόγω μελέτης, γίνεται δοκιμή του χυμού λεμονιού διαλυμένο σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε σιρόπι 1:1. Οι συγκεντρώσεις που ελέγχθηκαν είναι 10%, 25%, 50%, 75% και 100%. Η τελευταία είναι και η πιο αποτελεσματική και είναι αυτή που εφαρμόσατε εσείς. Η αποτελεσματικότητα στην πτώση της βαρρόα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, δίνεται στον πίνακα που ακολουθεί :

Συγκέντρωση χυμού λεμονιού
Αποτελεσματικότητα*
10%
1,45%
25%
13,22%
50%
75,0%
75%
77,23%
100%
80,45%
*Διορθωμένη από το αρχικό κείμενο

Η εφαρμογή έγινε τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στην Αίγυπτο με μικρή παρουσία γόνου, σε πέντε επαναλήψεις, κάθε 6 ημέρες. Η ποσότητα ήταν 5ml ανάμεσα από κάθε κηρήθρα που ήταν παρούσες οι μέλισσες όπως περιγράφετε κι εσείς.
Η θνησιμότητα στις μέλισσες (τοξικότητα του σκευάσματος) κυμάνθηκε από 10,24% έως 12,36% (στον μάρτυρα 12,32%).
Από τα παραπάνω φαίνεται ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος στις υψηλές συγκεντρώσεις του χυμού λεμονιού (πάνω από 50%) χωρίς προβλήματα τοξικότητας στις μέλισσες. Για να έχουμε όμως σαφέστερη εικόνα, θα πρέπει να δοκιμαστεί περαιτέρω στον ελλαδικό χώρο  κάτω από τις δικές μας συνθήκες και τις υπάρχουσες μέλισσες.»
Και δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αφού υπάρχει και ο τρόπος καταπολέμησης της βαρρόα με το σκόρδο . Για να είμαι ποιο σαφής μεταφέρω από την ίδια πηγή τον διάλογο που αναφέρεται στην θεραπεία με σκόρδο  http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_astheneies.html
Ερώτηση :
«15. Πως χρησιμοποιείται το σκόρδο εναντίον της βαρρόα και της Νοσεμίασης;»
Απάντηση :
«Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία εναντίον της βαρρόα και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο παγκόσμιο Συνέδριο της Λιουμπλιάνας από τον Αιγύπτιο ερευνητή Hassan Adel. Σε σχετικά πειράματα ο συγκεκριμένος ερευνητής χρησιμοποίησε το σκόρδο με τους εξής δύο τρόπους:
α) Εκχύλισμα σκόρδου στο σιρόπι: Σκελίδες φρέσκου σκόρδου στύβονται και το εκχύλισμα αναμιγνύεται με σιρόπι (1:1) σε αναλογία ένα μέρος σκόρδο και τέσσερα μέρη σιροπιού. Σε κάθε μελίσσι δίνονται 15 γραμμάρια από την παραπάνω ανάμιξη 4 φορές σε διαστήματα 12 ημερών. Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης επέμβασης βρέθηκε στο 93%.
β) Σκόνη σκόρδου με ζάχαρη άχνη: Η σκόνη σκόρδου αναμιγνύεται με ζάχαρη άχνη σε αναλογία ένα μέρος σκόρδο και τέσσερα μέρη ζάχαρης άχνης. Το κάθε μελίσσι σκονίζεται με 15 γραμμάρια από την παραπάνω ανάμιξη 4 φορές σε διαστήματα 12 ημερών. Η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης επέμβασης βρέθηκε στο 100%.
Πειραματικά αποτελέσματα από τη χρησιμοποίηση του σκόρδου εναντίον της Νοσεμίασης δεν υπάρχουν. Ο σχετικός προβληματισμός τέθηκε στο άρθρο του Θανάση Μπίκου «Φτού….σκόρδα» που δημοσιεύτηκε στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση το 1998 (Σεπτ.σελ. 394-396). Στο άρθρο αυτό αναφέρονται εμπειρίες μελισσοκόμων που χρησιμοποίησαν το σκόρδο για να αντιμετωπίσουν τη Νοσεμίαση. Η δοσολογία που αναφέρεται είναι 5 γραμμάρια χυμού σκόρδου σε κάθε κιλό σιρόπι τροφοδότησης. Δεν αναφέρεται η συνολική ποσότητα σιροπιού που θα πρέπει να πάρει το μελίσσι.»
Θέλω να μάθω περισσότερο αν υπάρχουν μελισσοκόμοι που χρησιμοποίησαν κάποια από τις παραπάνω μεθόδους και τι αποτελέσματα είχαν . Έχω ακούσει και  άλλες μεθόδους όπως με ξύδι, με δυνατό κάπνισμα, με διάφορα φυτά  (όπως η τσουκνίδα) αλλά δεν θέλω να επεκταθώ και σε αυτές και στις «συγγένειες» τους με χημικά εμπορικά σκευάσματα  που μας λανσάρουν . Τελικά τα οργανικά οξέα και περισσότερο τα καρβοξυλικά οξέα ή καρβονικά οξέα καταπολεμούν την βαρρόα ; Με ποιο μηχανισμό καταπολεμούν την βαρρόα ; Αξίζει να ασχοληθούμε με μαρτυρίες μελισσοκόμων που χρησιμοποιούν γιατροσόφια που , σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, πετυχαίνουν εδώ και χρόνια ή είναι μονόδρομος να ακολουθήσουμε τους «ειδικούς» ;

Φιλικά , Μίμης 


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών