Ένα μοσχαράκι για όλη του τη ζωή ήταν δεμένο.. Δείτε τι κάνει στον άνδpα με τα κόκκινα μόλις τον άφησε ελεύθερο
Τυχαία βρήκα μια ανάρτηση με τον πιο πάνω τίτλο στο διαδίκτυο με ένα μοσχάρι που ήταν για όλη του την ζωή δεμένο και το απελευθέρωσαν.
Ως πρώην εκτροφέας μοσχαριών θα ήθελα να πω ορισμένα πράγματα.
Έχω κάνει και αυτή την δουλειά και δεν σας κρύβω ότι την αναπολώ ως εμπειρία είναι μοναδική.
Η επαφή με τα ζώα να τα βλέπεις να μεγαλώνουν, να αγωνιάς όταν αρρωσταίνουν, να τους δίνεις γάλα όταν είναι μωρά, αλλά και ο πόνος κατά την σφαγή είναι στιγμές πολύ δυνατές.
Γιατί πολλές φορές ο εκτροφέας δένεται συναισθηματικά με τα ζώα του, και δεν τα βλέπει ως κρέας με λίγα λόγια.
Αν τα δει ως κρέας ειναι αποτυχιμένος απο χέρι.
Εγώ ας πούμε μου ήταν αδύνατον να φάω τα ζώα μου, δεν γινόταν δεν πήγαινε κάτω με τίποτα.
Τι βλέπουμε στο βίντεο λοιπόν;
Βλέπουμε ένα μοσχαράκι 7 μηνών, ράτσας Σβίτς Ρουμανίας.
Την ηλικία του την καταλαβαίνουμε από τα κέρατα σε αυτή την περίπτωση, και την ράτσα από το χρώμα και τον σωματότυπο.
Αυτό το μοσχαράκι είναι δεμένο, η δε φυλή αυτή είναι κρεατοπαραγωγής.
Και είναι δεμένο όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί ο καταναλωτής το θέλει έτσι.
Όταν θες το κρέας του να είναι τρυφερό, τότε ο μόνος τρόπος για να το πετύχει αυτό ο παραγωγός είναι να το έχει σε ακινησία.
Μια χρονιά είχα τα ζώα ελεύθερα σε περιφραγμένο κτήμα, και δεινοπάθησα να τα πουλήσω επειδή το κρέας δεν ήταν πολύ τρυφερό.
Αν είναι και ελεύθερο στο βουνό τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Ο χασάπης πολύ δύσκολα αγοράζει μοσχάρια που είναι ελεύθερα στο βουνό.
Ο χασάπης ζητάει μοσχάρια με λίγο κόκαλο και πολύ κρέας, και οι νοικοκυρές θέλουν το κρέας να λιώνει στην κατσαρόλα.
Έχουμε αντιστρέψει του ρόλους.
Έχουμε στο μυαλό μας ένα ζώο ελεύθερο να τρέχει στα λιβάδια κι όταν το βάλουμε στην κατσαρόλα να είναι τρυφερό και ζουμερό.
Γίνονται αυτά τα πράγματα όμως;
Θες μοσχάρι ελευθέρας βοσκής;
Τότε θα είναι σκληρό.
Θες να είναι τρυφερό;
Τότε θα είναι είτε δεμένο είτε σε κλουβί.
Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Άλλοι ζητάνε να μην έχει λίπος.
Αν είναι δυνατόν...
Για να ανταποκριθούν οι εκτροφείς σε αυτό το θέμα εκτρέφουν μόνο αρσενικά ζώα.
Τα θηλυκά σφάζονται μικρά πριν γίνουν 100 κιλά για να είναι του γάλακτος.
Επειδή από την φύση του το θηλυκό βάζει αρκετό λίπος όταν μεγαλώσει.
Και επιπλέον ταΐζεις τροφές μείγματα που δίνουν μυς κι όχι λίπος όσο αυτό είναι δυνατόν.
Λιγότερο λιπαρούς σπόρους και περισσότερο πρωτεΐνη.
Λιγότερο καλαμπόκι και περισσότερη σόγια π.χ
Το μοσχάρι στο βίντεο που απελευθερώνεται προσπαθεί να παίξει, να ξεμουδιάσει, να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον.
Γιατί πολλές φορές ο εκτροφέας δένεται συναισθηματικά με τα ζώα του, και δεν τα βλέπει ως κρέας με λίγα λόγια.
Αν τα δει ως κρέας ειναι αποτυχιμένος απο χέρι.
Εγώ ας πούμε μου ήταν αδύνατον να φάω τα ζώα μου, δεν γινόταν δεν πήγαινε κάτω με τίποτα.
Βλέπουμε ένα μοσχαράκι 7 μηνών, ράτσας Σβίτς Ρουμανίας.
Την ηλικία του την καταλαβαίνουμε από τα κέρατα σε αυτή την περίπτωση, και την ράτσα από το χρώμα και τον σωματότυπο.
Αυτό το μοσχαράκι είναι δεμένο, η δε φυλή αυτή είναι κρεατοπαραγωγής.
Και είναι δεμένο όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί ο καταναλωτής το θέλει έτσι.
Όταν θες το κρέας του να είναι τρυφερό, τότε ο μόνος τρόπος για να το πετύχει αυτό ο παραγωγός είναι να το έχει σε ακινησία.
Μια χρονιά είχα τα ζώα ελεύθερα σε περιφραγμένο κτήμα, και δεινοπάθησα να τα πουλήσω επειδή το κρέας δεν ήταν πολύ τρυφερό.
Αν είναι και ελεύθερο στο βουνό τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Ο χασάπης πολύ δύσκολα αγοράζει μοσχάρια που είναι ελεύθερα στο βουνό.
Ο χασάπης ζητάει μοσχάρια με λίγο κόκαλο και πολύ κρέας, και οι νοικοκυρές θέλουν το κρέας να λιώνει στην κατσαρόλα.
Έχουμε αντιστρέψει του ρόλους.
Έχουμε στο μυαλό μας ένα ζώο ελεύθερο να τρέχει στα λιβάδια κι όταν το βάλουμε στην κατσαρόλα να είναι τρυφερό και ζουμερό.
Γίνονται αυτά τα πράγματα όμως;
Θες μοσχάρι ελευθέρας βοσκής;
Τότε θα είναι σκληρό.
Θες να είναι τρυφερό;
Τότε θα είναι είτε δεμένο είτε σε κλουβί.
Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Άλλοι ζητάνε να μην έχει λίπος.
Αν είναι δυνατόν...
Για να ανταποκριθούν οι εκτροφείς σε αυτό το θέμα εκτρέφουν μόνο αρσενικά ζώα.
Τα θηλυκά σφάζονται μικρά πριν γίνουν 100 κιλά για να είναι του γάλακτος.
Επειδή από την φύση του το θηλυκό βάζει αρκετό λίπος όταν μεγαλώσει.
Και επιπλέον ταΐζεις τροφές μείγματα που δίνουν μυς κι όχι λίπος όσο αυτό είναι δυνατόν.
Λιγότερο λιπαρούς σπόρους και περισσότερο πρωτεΐνη.
Λιγότερο καλαμπόκι και περισσότερη σόγια π.χ
Το μοσχάρι στο βίντεο που απελευθερώνεται προσπαθεί να παίξει, να ξεμουδιάσει, να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον.