Το παρόν άρθρο είναι του Αυγούστου που μας πέρασε.
Αυτή την εποχή πάντα με την Φρόσω χωρίζουμε παραφυάδες.
Πρέπει να πω ότι η περιοχή μου ακόμα το επιτρέπει αυτό, καθώς σίγουρα τα μελίσσια εδώ κρατάνε γόνους έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Επιπλέον από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο έχουμε ανθοφορίες, και ακόμα να πω ότι μια παραφυάδα 3-4 πλαισίων εδώ ξεχειμωνιάζει πολύ άνετα και αναπτύσσεται γρήγορα την άνοιξη.
Τα γράφω αυτά μη τυχόν και αρχίσετε και κόβετε τώρα παραφυάδες στον Έβρο πχ, γιατί εκεί έχει περάσει ο καιρός που κόβουν παραφυάδες είναι διαφορετική η κατάσταση.
Έχουμε λοιπόν κόψει ήδη τις πρώτες με βασίλισσες δικές μας, σήμερα θα κόψουμε την δεύτερη φουρνιά με βασίλισσες του Στέργιου Στεργάτου και θα ακολουθήσει σε 2-3 ημέρες η τρίτη φουρνιά με βασιλοκελιά αυτή την φορά, παραγωγής μας.
Πρώτα ο Θεός θα κάνουμε μια καλή αύξηση με κάτι παραπάνω από 50 παραφυάδες.
Όμως επειδή το ταμείο μας τραβάει ζόρια, προς το παρόν δεν υπάρχουν τα χρήματα για αγορά τόσων κυψελών.
Έτσι προχωράμε σε άλλες λύσεις...
Πολλές παραφυάδες θα μπουν προσωρινά σε κυψελίδια από φελιζόλ, τα οποία έχουμε κάνει να έχουν αεριζόμενο πάτο, για καλύτερη υγεία των μελισσών, και τον χειμώνα κάποια στιγμή θα αγοραστούν κυψέλες και θα τ ους γίνει μετάγγιση.
Αρκετές θα μπουν σε πλαστικές κυψέλες της Anel, θα κάνουμε δηλαδή έναν μικρο στόλο κυψελών της Anel πλέον στο μελισσοκομείο μας.
Και ως τρίτη λύση...
Επειδή έχουμε αρκετά πατώματα στην αποθήκη και ξύλινα και πλαστικά, αγοράσαμε κινητούς πάτους και καθώς έχουμε και 10 έξυπνα καπάκια ήδη στην κατοχή μας,είναι έτοιμες οι κυψέλες...
Δείτε τώρα τι κάναμε...
Συνδυάσαμε.
Ξύλινο αεριζόμενο κινητό πάτο.
Επειδή δεν μας αρέσουν τα πορτάκια των ξύλινων κινητών πάτων ταιριάξαμε με δυο βίδες πλαστικό πορτάκι τεχνοσετ.
Ως κύριο σώμα χρησιμοποιήσαμε πλαστικό πάτωμα της Anel.
Και ένα έξυπνο καπάκι της BeeΝectar.
Και κάναμε μια σούπερ κυψέλη, καλαίσθητη, πρακτική και εύχρηστη.
Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν για πιο λόγο χρησιμοποιούμε ξύλινο κινητό πάτο κι όχι έναν πλαστικό πχ.
Η απάντηση είναι λόγω ύψους.
Οι πλαστικοί κινητοί πάτοι είναι αρκετά ψηλότεροι, κι όταν φορτώνω δυο δίπλες κυψέλες την μια πάνω στην άλλη στο αμάξι, μου βγαίνουν αρκετά ψηλότερα από τα κάγκελα και δεν το θέλω αυτό.
Έτσι πήγαμε σε αυτή την λύση.
Οι παραφυάδες μας θα αναπτυχθούν τέλειαστην πλαστική κυψέλη, θα αερίζονται πολύ καλά με τον αεριζόμενο πάτο, θα παρακολουθούνται πολύ εύκολα τον χειμώνα χωρίς να ανοίγουμε το καπάκι, χάρις στο έξυπνο καπάκι, και οι μέλισσες θα απολαμβάνουν την ασφάλεια της εισόδους τους με το πλαστικό πορτάκι.
Με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια δηλαδή, λίγη φαντασία χρειάζεται...
Και επειδή είμαι σίγουρος ότι όλοι λίγο πολύ στις αποθήκες μας έχουμε κάποια κομμάτια, είτε πατώματα, είτε καπάκια, είτε κινητούς πάτους, είπα να μοιραστώ μαζί σας την κατασκευή μου ώστε κι εσείς να ταιριάξετε ορισμένα και να πάρετε ιδέες.
Αυτά λοιπόν, και προχωράμε!!!
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
3 σχόλια:
Καλησπέρα,τον ξύλινο πάτο με τι κλειδιά θα τον κουμπώσεις στο πάτωμα? Απο το πλάι?
Με συρματινους συνδετηρες μπρος πισω
ευχαριστω για τον χρονο σου
Δημοσίευση σχολίου