Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Αγόρασα ανοξείδωτο βαρέλι μελιού και μου σκούριασε photos


Στο 8ο φεστιβάλ μελιού γνώρισα τον Νίκο.
Με πλησίασε για να μου πει τον πόνο του.

-Βασίλη, αγόρασα ελληνικό ανοξείδωτο βαρέλι μελιού και μου σκούριασε, το ήξερες ότι σκουριάζουν;
- Όχι δεν το ήξερα δηλαδή πως σου σκούριασε;
-Σκούριασε σε διάφορα σημεία στα καλά καθούμενα.
- Καλά τι σόι ανοξείδωτο ήταν αφού σκουριάζει, από ποιον τον πήρες;
-Από τον .....
-Γιατί δεν του το λες να σου το αλλάξει;
-Του το είπα, μα μου απάντησε ότι είναι δική μου η ευθύνη που σκούριασε και δεν το αλλάζει.
-Γιατί;
-Γιατί λέει θεωρεί ότι τα βαρέλια του δεν σκουριάζουν, εκτός κι αν πέσει επάνω τους υγρό μπαταρίας, οπότε για να σκουριάσει θεωρεί ότι μου έπεσε υγρό μπαταρίας πάνω του.
-Στείλε μου φωτογραφίες να τις δημοσιεύσω γιατί θα τρελαθούμε τελείως μου φαίνεται...



Φίλες και φίλοι αυτόν τον διάλογο είχα με τον συνάδελφο μας.

Ο Νίκος σχολίασε ακομα τα εξής...

Το βαρέλι αγοράστηκε, πλύθηκε με καθαρό ζεστό νερό χωρίς φάρμακα, χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο τρύγο και στον επόμενο τρύγο που πλύθηκε για να το ξανά χρησιμοποιήσουμε, και εντοπίστηκε αυτό το πρόβλημα. Είχαμε και άλλα ανοξείδωτα βαρέλια που πλενόντουσαν με τον ίδιο τρόπο αλλά ποτέ δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες που αποδεικνύουν το πρόβλημα του βαρελιού. Σκοπός αυτής της δημοσίευσης είναι να ενημερωθούν και άλλοι συνάδελφοι για να ειναι πιο προσεχτικοί απο ποιους αγοράζουν. 
Και το πιο άσχημο από όλα είναι ο κατασκευαστής του βαρελιού, δεν δέχθηκε καν να το αντικαταστήσει, λέγοντας βλακείες όπως ότι έπεσε πορτοκαλάδα πάνω στο βαρέλι.

Είναι μια περίπτωση που ακούω πρώτη φορά αλλά μου γεννιούνται κάποια ερωτήματα.
Όταν πληρώνουμε ένα βαρέλι ως ανοξείδωτο, αυτό δεν είναι;
Από ότι αντιλαμβάνομαι το περιτύλιγμα είναι ανοξείδωτο ενώ το υπόλοιπο μέταλλο είναι απλός τσίγκος;
Γιατί αν είναι έτσι, τότε στην πραγματικότητα τα βαρέλια είναι γαλβανισμένα κι όχι ανοξείδωτα.

Και κάτι ακόμα.
Αυτή η εταιρεία με τα βαρέλια, γιατί αρνήθηκε να το αντικαταστήσει;
Θα έπεφτε έξω ο ισολογισμός της με ένα βαρέλι, ή τελικά είναι τόσα πολλά αυτά που σκουριάζουν κάθε τόσο και δεν είναι συμφέρουσα η αντικατάσταση τους;

Λέει η εταιρεία ότι τα βαρέλια της δεν σκουριάζουν εκτός αν πέσουν επάνω υγρά μπαταρίας.
Αντιλαμβάνομαι ότι τα υγρά φθείρουν την ανοξείδωτη επίστρωση και από μέσα βγαίνει το μη ανοξείδωτο μέταλλο και σκουριάζει;
Σωστά τα λέω;
Με λίγα λόγια κι αν χτυπηθεί λίγο το βαρέλι στο πλύσιμο κτλ, υπάρχει περίπτωση να σκουριάσει;

Ο συνάδελφος μου είπε ότι δεν του έπεσαν υγρά μπαταρίας πάνω στο βαρέλι.
Εγώ λέω άντε και να του έπεσαν.
Μας έχετε πει ότι είναι επιρρεπείς στις σκουριές αν πέσουν πάνω τους υγρά μπαταρίας ή άλλα διαβρωτικά ίσως υγρά;
Εγώ όσα ανοξείδωτα βαρέλια αγόρασα ποτέ δεν μου ειπώθηκε το παραμικρό, ούτε μου δόθηκε εγχειρίδιο οδηγιών που να λέει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να σκουριάσει.
Γιατί μιλάμε για πολλή σκουριά.


Η εταιρεία που αγοράστηκε το βαρέλι είναι πασίγνωστη στον χώρο και νομίζω ότι δραστηριοποιείται μόνο με ανοξείδωτα βαρέλια.

Να πω ακόμα ότι...
Αν πουλήσω ένα κιλό μέλι σε έναν πελάτη μου, κι αυτός δεν μείνει ευχαριστημένος, ή πολύ περισσότερο αν το μέλι του ξινίσει, θα του το αντικαταστήσω άμεσα.
Γιατί 1 κιλό μέλι για εμένα είναι ασήμαντη ποσότητα μέσα σε τόννους.
Υποθέτω ότι ένα βαρέλι είναι το ίδιο ασήμαντη ποσότητα και για την εταιρεία ανάμεσα στα χιλιάδες που ενδεχομένως πουλάει.
Οπότε θεωρώ μάλλον μικροπρέπεια την μη αντικατάσταση του βαρελιού, ακόμα κι αν η ευθύνη της σκουριάς βαραίνει τον πελάτη δηλαδή τον μελισσοκόμο.
Γιατί όταν πουλάμε μέλι πρέπει να είναι μέλι, και όταν πουλάμε ανοξείδωτο πρέπει να είναι και ανοξείδωτο.

Διαβάζω στο Wikipedia οτι...

Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου (Fe), άνθρακα (C) και χρωμίου (Cr) όπου το χρώμιο έχει ελάχιστη περιεκτικότητα 10,5% κατά βάρος (κ.β.). Οι διαφορετικές αναλογίες των 3 αυτών συστατικών, μαζί και με άλλες προσμείξεις που μπορούν να προστεθούν (π.χ. νικέλιο (Ni), μαγγάνιο (Mn) κ.α.) δημιουργούν τους διάφορους τύπους ανοξείδωτου ατσαλιού που έχουν διαφορετικές ιδιότητες μεταξύ τους.

Τα πιο συνηθισμένα κράματα ανοξείδωτου ατσαλιού είναι το 18/8 και το 18/10 που και τα δύο αναφέρονται ως Stainless Steel 304. Το 18/10 είναι ακόμα περισσότερο ανθεκτικό σε διαβρωτικά περιβάλλοντα (αλάτι, οξέα κ.λπ) από το 18/8 γιατί περιέχει 2% περισσότερο νικέλιο.

Επίσης αν "κόψουμε" ένα κομμάτι από το τάδε προϊόν που είναι φτιαγμένο από τέτοιο, τότε πάλι δεν θα σκουριάσει, γιατί τα άτομα του νικελίου "προστατεύουν" αυτά του σιδήρου από το οξυγόνο.
Επίσης διαβάζω ότι τα υγρά μπαταρίας είναι διάλυμα θεϊκού οξέως, όμως όπως είδαμε πιο πάνω, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικό στα διαβρωτικά οξέα.

Σε ότι αφορα την διάβρωση του ανωξειδωτου χαλυβα αν το ψαξει κανεις θα ββρει οτι...

Ακόμα και οι ανοξείδωτοι χάλυβες παθαίνουν διάβρωση.
Μόνον που στην περίπτωση των ανοξείδωτων χαλύβων, η διάβρωση δεν δημιουργεί την εμφανή σκουριά που παρατηρείται στην επιφάνεια των κοινών χαλύβων. Οπότε τα αποτελέσματα της διάβρωσης των ανοξείδωτων χαλύβων μπορεί να είναι ξαφνικά και με καταστρεπτικές συνέπειες.

Οπότε δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.
Ή η χημεία κάνει λάθος, ή τα βαρέλια που αγοράζουμε στην ουσία δεν είναι ανοξείδωτα.
Διαλέγετε και παίρνετε όποια απάντηση θέλετε.

Αυτά τα λίγα είχα να πω.




MELISSOCOSMOS