Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σπάσιμο της σφράγισης: Μια πολύ σημαντική χειμερινή εργασία.


Φίλες και φίλοι έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι τον χειμώνα ο μελισσοκόμος ξεκουράζεται.
Η τουλάχιστον έτσι νομίζει.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολύ σημαντικές εργασίες που πρέπει να γίνουν τον χειμώνα είτε στην μελισσοκομική αποθήκη, όπως το συρμάτωμα, είτε στο μελισσοκομείο, όπως καταπολέμηση της βαρρόα ή και σπάσιμο σφράγισης.
Σήμερα θα σας μιλήσω για αυτή την δεύτερη εργασία και το πόσο σοβαρή υπόθεση είναι.

Όλοι ξέρουμε ότι το μελίσσι μαζεύει προμήθειες το καλοκαίρι για να μπορεί να τραφεί με αυτές τον χειμώνα.
Ο καλός και σωστός μελισσοκόμος φροντίζει να αφήνει μέρος του μελιού και στο μελίσσι, ο άγραφος νόμος της μελισσοκομίας λέει ότι τον εμβρυοθάλαμο πχ δεν τον τρυγάμε ποτέ, και τον αφήνουμε στην διάθεση του μελισσιού.

Εκεί μπαίνουν κάποιες ποσότητες μελιού κυρίως στα φρύδια των πλαισίων και οι μέλισσες ως γνωστόν τα σφραγίζουν.

Και ενώ έρχεται ο χειμώνας, και ο μελισσοκόμος κατά την φθινοπωρινή επιθεώρηση έχει δει και έκρινε ότι τα μελίσσια έχουν μέλι, πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, και πολλά μελίσσια πεθαίνουν από πείνα.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ότι ξεραίνεται η σφράγιση του μελιού από το κρύο σε τέτοιο βαθμό που οι μέλισσες αδυνατούν να ξεσφραγίσουν το μέλι για να τραφούν.
Το φαινόμενο αυτό είναι φυσικά πιο έντονο σε περιοχές που η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο αλλά και σε μέλια από μελιτώματα που ούτως ή άλλως έχουν σκληρή σφράγιση.


Ο μελισσοκόμος οφείλει να γνωρίζει αυτή την πιθανότητα και να φροντίζει να διαπιστώνει κάποιες μέρες με ήλιο σε επιθεώρηση κατά πόσο τα μελίσσια του μπορούν να ξεσφραγίσουν το μέλι.
Αν δει πχ δει ένα μελίσσι να έχει μόνο μέλια σφραγισμένα και καθόλου ασφράγιστο τότε είναι φανερό ότι δυσκολεύεται να το ξεσφραγίσει και πρέπει να επέμβει. Αν το αγνοήσει και δεν βοηθήσει την κατάσταση στην καλύτερη περίπτωση θα δει τον πληθυσμό να μειώνεται δραματικά τις επόμενες μέρες...

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πάρει μια πιρούνα και να γρατζουνίσει το κερί ώστε να σπάσει.
Και πάλι όμως δεν μπορεί να το κάνει σε πολλά πλαίσια, γιατί αν αρχίσει και πλημμυρίζει το μέλι και στάζει έξω απ την κυψέλη μπορεί να φουντώσει η λεηλασία.

Από κάνα δυο πλαίσια τη φορά λοιπόν και παρακολούθηση της κατάστασης και της εξέλιξης του σμήνους τις μέρες που έχει ήλιο έστω κι αν είμαστε στην καρδιά του χειμώνα.
Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό τότε προτιμάμε την λύση μιας μαλακιάς μελισσοτροφής ώστε να νιώσει και το μελίσσι ότι διέφυγε τον κίνδυνο και να αποβάλει το στρες που του μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Δεν ξεχνάμε τις ουσιώδης μικροδουλειές λοιπόν ούτε τον χειμώνα, καθώς έχουμε να κάνουμε με ζωντανά και σίγουρα δεν μπορούμε και ούτε πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι και ζεστοί όταν έξω τα κορίτσια μας μπορεί να κρυώνουν και να πεινάνε!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 



Δεν υπάρχουν σχόλια: