Νέο άρθρο
Πριν λίγες ημέρες ο MELISSOCOSMOS δημοσίευσε ξανά την έκκληση του μεγάλου μας Δασκάλου Αργύρη Κόσκου ο οποίος προτείνει στους Έλληνες μελισσοκόμους να δοκιμάσουν μισά πατώματα για μέλι, πάνω από τους εμβρυοθαλάμους.
Αυτή την θέση του ο Κόσκος την έχει γνωστοποιήσει και μέσω των μελισσοκομικών περιοδικών από χρόνια.
Ίσως έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε αυτή την περίπτωση για τους λόγους που θα αναπτύξω παρακάτω.
Για την ιστορία θα πω όμως ότι ο δάσκαλος Αργύρης Κόσκος ήταν ο πρώτος που δοκίμασε και πρότεινε στους Έλληνες μελισσοκόμους πρώτα την οχτάρα κυψέλη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.
Σύγκριση κυψελών |
Έχουμε δει εδώ μέσα από τα άρθρα του MELISSOCOSMOU την ιστορία των σύγχρονων κυψελών.
Πρώτα ήρθε ο Λάγκστροθ επινόησε την σύγχρονη κυψέλη με πλαίσια Χόφμαν που ήταν σε ίδιο μέγεθος στον εμβρυοθάλαμο και στο πάτωμα.
Η κυψέλη αυτή έχει επικρατήσει στον Ελλαδικό χώρο.
Μετά ήρθε ο Ντάνταντ όπου βελτίωσε την κυψέλη του Λάγκστροθ και έδωσε περισσότερο χώρο στον εμβρυοθάλαμο, με μεγαλύτερα πλαίσια, ενώ τον χώρο που έδωσε στον εμβρυοθάλαμο τον πήρε από το πάτωμα το οποίο το άφησε με μισά πλαίσια σε μέγεθος.
Ο λόγος που το έπραξε αυτό ο Ντάνταντ ήταν ότι ήθελε πολύ περισσότερο χώρο στις κηρήθρες του εμβρυοθαλάμου, ώστε η βασίλισσα να έχει χώρο να γεννάει περισσότερο και να αναπτύσσει καλύτερα το μελίσσι της, ενώ από την άλλη έκανε μικρότερα τα πλαίσια του πατώματος για να γεμίζουν και να σφραγίζονται πολύ πιο εύκολα με μέλι.
Η κυψέλη του Ντάνταντ επικράτησε στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Πλαίσιο πατώματος κυψέλης Ντάνταντ |
Όπως ξέρουμε στο εξωτερικό, βγαίνουν σχετικά περισσότερα μέλια ανα κυψέλη απ ότι στην Ελλάδα που έχει ξηροθερμικό κλίμα.
Έτσι θα περίμενε κανείς ότι για την χώρα θα είχαν επιλεγεί κυψέλες τύπου Ντάνταντ με μισά πατώματα που θα γεμίζουν και πιο εύκολα.
Εξάλλου άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερες παραγωγές μελιού ανα κυψέλη είχαν επιλέξει την κυψέλη Ντάνταντ.
Άβυσσος η ψυχή του νεοέλληνα όμως, και καθώς έχει την τάση να παει ανάποδα σε όλα, επέλεξε την κυψέλη τύπου Λάγκστροθ.
Παρόλα αυτά αρχικά τα πράγματα δεν πήγαιναν και άσχημα, και ίσως γι αυτό η κυψέλη αυτή καθιερώθηκε τελικά.
Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν την δεκαετία του 1980 μαζί με την βαρρόα.
Έκτοτε λόγω της προσβολής οι μελισσοκόμοι δεν μπορούσαν να αναπτύξουν τα μελίσσια τους όπως παλιά, είχαμε μικρότερα μελίσσια και πλαίσια όχι καλογεμισμένα και ασφράγιστα.
Γρήγορα όμως το πρόβλημα αυτό επιλύθηκε, ήρθαν τα θερμαινόμενα βαρέλια, που είχαν την δυνατότητα να αφαιρούν την όποια υγρασία που είχαν τα μέλια λόγω της μη σφράγισης τους από τις μέλισσες.
Αυτό όμως είχε και κάποιο κόστος και για την τσέπη του μελισσοκόμου και οπωσδήποτε για την ποιότητα του μελιού.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 βιώνουμε μια δραματική κλιματική αλλαγή που έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση.
Και αν βάλετε και την εμφάνιση της νέας νοζεμίασης των μελισσιών που εμφανίστηκε τις αρχές τις δεκαετίας του 2000 έκανε την κατάσταση δραματική.
Πλέον έχουμε μικρά μελίσσια και λίγα μέλια, ενώ μετρημένες είναι οι χρονιές με ικανοποιητική παραγωγή.
Κάπου εδώ εμφανίστηκε ο Αργύρης Κόσκος και πρότεινε την οχτάρα κυψέλη.
Ο δάσκαλος Αργύρης Κόσκος επιθεωρεί μια οχτάρα κυψέλη |
Η κίνηση του Κόσκου ήταν πολύ έξυπνη.
Με την οχτάρα κυψέλη είχαμε μικρότερο χώρο στην κυψέλη, άρα γέμιζε και πιο εύκολα με πληθυσμό και ταυτόχρονα είχε και λιγότερα πλαίσια μελιού προς διάθεση οπότε αυτά θα γέμιζαν καλύτερα.
Θυμηθείτε!!!
Καλύτερα να πάρουμε 3 καλά γεμισμένα και σφραγισμένα πλαίσια, παρά 10 που θα έχουν από μισό κιλό μέλι το κάθε ένα και ασφράγιστο.
Ο μελισσοκόμος έτσι θα έχει διπλό όφελος, και ξεκούραση στο να τρυγάει λιγότερα πλαίσια, και καλύτερης ποιότητας μέλι θα πάρει αν αυτό είναι καλοσφραγισμένο.
Αρκετοί ήταν οι μελισσοκόμοι που απέκτησαν οχτάρες κυψέλες και δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Επιπλέον ο Κόσκος προτείνει τα μισά πατώματα.
Ξανά ο λόγος πιστεύω ότι είναι ο ίδιος.
Ο λόγος είναι δηλαδή ότι στον εμβρυοθάλαμο κρατάμε κανονικά πλαίσια για να γεννάει άνετα η βασίλισσα και να αναπτύσσεται το μελίσσι, μα στο πάτωμα χρησιμοποιούμε μισά σε μέγεθος πλαίσια για να γεμίζουν και να σφραγίζουν πιο εύκολα.
Είναι φυσικό τα πράγματα να μην είναι πλέον καθόλου εύκολο να αλλάξουν τώρα οι κυψέλες το υλικό και τα μηχανήματα που έχουμε.
Εταιρίες βγάζουν χρόνια ολόκληρα κυψέλες Λάγκστροθ και έχουν μάθει έτσι.
Εργαλεία τρύγου, μελιτοεξαγωγείς κτλ έχουν πλημμυρίσει την αγορά και είναι σχεδιασμένοι για υλικό Λάγκστροθ.
Κηρήθρες έχουν βγει στην αγορά και πωλούνται σε τιμές Λάγκστροθ κτλ.
Όλα αυτά δεν μπορεί να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη.
Ούτε εγώ που γράφω αυτό το άρθρο μπορώ να ισχυριστώ ότι μπορώ να αλλάξω το υλικό μου και να στραφώ σε άλλου τύπου κυψέλες ή μηχανήματα εύκολα.
Η Ζωή η Μέλισσα και ο Κόσκος όμως αυτό μας λένε.
Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν δίκιο...
Το μέλι πια βγαίνει όλο και πιο δύσκολα λόγω της κλιματικής αλαγής και των ασθενειών.
Τα μεγάλα μελίσσια είναι όλο και πιο σπάνια στα μελισσοκομία για τους ίδιους λόγους.
Η κατεύθυνση προς τα μισά πατώματα που θα γεμίζουν πιο εύκολα με μέλι είναι μονόδρομος.
Είτε μας αρέσει είτε όχι.
Ούτε εμένα μου αρέσει το ομολογώ.
Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια.
Και όσο πιο γρήγορα την δούμε και την αποδεχτούμε τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών