Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Αϊνστάιν : «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής».

Αυτό το ανέφερε ο μεγάλος επιστήμονας γιατί οι μέλισσες είναι πολύ ευαίσθητες ζώντας σε ένα ευάλωτο οικοσύστημα και γιατί είναι στην αρχή της διατροφικής αλυσίδας έχοντας την «ευθύνη» της επικονίασης για το 82% των φυτών!

Η Ένωση Μελισσοκόμων ανακοίνωσε ότι πέρυσι χάθηκε το 33,8% των αποικιών εξαιτίας του πλέον υγρού καλοκαιριού των τελευταίων 100 ετών και του παρατεταμένου χειμώνα που ακολούθησε.

Τη διενέργεια «κατεπείγουσας και λεπτομερούς» έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις αποικίες μελισσών στη Βρετανία διέταξε η κυβέρνηση της χώρας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ένωση Μελισσοκόμων ανακοίνωσε ότι πέρυσι χάθηκε το 33,8% των αποικιών εξαιτίας του πλέον υγρού καλοκαιριού των τελευταίων 100 ετών και του παρατεταμένου χειμώνα που ακολούθησε. Το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο.


εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, απ’ όταν η ένωση άρχισε να καταγράφει αυτά τα δεδομένα. Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου των Φίλων της Γης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων Λόρδος Ρούπερτ ντε Μολέ δεσμεύτηκε ότι η έρευνα θα οδηγήσει στην κατάρτιση «εθνικής στρατηγικής για τους επικονιαστές» με στόχο την ανάκαμψη των εντόμων. Η έρευνα θα εξετάσει μεταξύ άλλων τις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιχειρήσεων προκειμένου να ανακοπεί η σημερινή τάση κατάρρευσης.


Σημειώνεται ότι, εκτός από τις μέλισσες, τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία παρατηρείται συρρίκνωση και άλλων πληθυσμών, κάτι που αποδίδεται στην εκτεταμμένη χρήση παρασιτοκτόνων, την απώλεια βιοτόπων και την εντατικοποίηση της γεωργίας, προκαλώντας ανησυχία για πιθανές συνέπειες στα αποθέματα τροφίμων και όχι μόνο. «Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που ενδέχεται να βλάπτουν τα έντομα αυτά και τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν η κυβέρνηση, οι οργανώσεις και τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να βοηθήσουν», σημείωσε ο Λόρδος ντε Μολέ.


Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η άρνηση της Βρετανίας να στηρίξει την ευρωπαϊκή απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, τα οποία συνδέονται με τη μείωση των πληθυσμών, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι «είναι σημαντικό να ελέγχουμε αποτελεσματικά τα παρασιτοκτόνα και να αποφεύγουμε τη χρήση τους όποτε αυτό είναι περιττό». Εκτίμησε ωστόσο ότι οι μέλισσες παραμένουν ευάλωτες είτε γίνεται χρήση νεονικοτινοειδών είτε όχι. πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


ΠΗΓΗ
http://agroepidotiseis.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: