Τρίτη 24 Μαΐου 2016
Χαλάει ο κόσμος με την ανάρτηση για τις φτηνές κηρήθρες: Αυτές είναι οι κηρήθρες από την Αλβανία photos
Δεν έχει προηγούμενο αυτό που γίνεται μετά την ανάρτηση του MELISSOCOSMOU ότι κηρήθρες 80gr στην Αλβανία πωλούνται 35 λεπτά το φύλλο, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα των μνημονίων, της φτώχειας και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που κρατάνε για 3η χρονιά τους Έλληνες μελισσοκόμους χωρίς παραγωγή, πληρώνουν τις ίδιες κηρήθρες προς 1 ευρώ το φύλλο και ακόμα παραπάνω.
Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το παραμύθι των εμπόρων περί αύξησης της τιμής του κεριού που συμπαρασύρει τις τιμές προς τα πάνω.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά όμως.
Πριν λίγες ημέρες ένας φίλος μελισσοκόμος με ενημέρωσε ότι η τιμή των κηρηθρών στην Αλβανία είναι 35 λεπτά το φύλλο.
Ο MELISSOCOSMOS κάλεσε μελισσοκόμους από την Αλβανία να τον πληροφορήσουν σχετικά, όπως και έγινε.
Μελισσοκόμοι από την Αλβανία με ενημέρωσαν ότι:
Στην Αλβανία υπάρχουν διάφορες κηρήθρες, και η τιμή παίζει ανάλογα με το βάρος.
Η κηρήθρα των 80 γραμμαρίων έχει 40 Λεκ, δηλαδή 29 λεπτά του Ευρώ.
Ενώ υπάρχουν και κηρήθρες των 70gr με τιμή κάτω από 25 λεπτά του Ευρώ το κάθε φύλλο.
Με ενημέρωσαν ωστόσο ότι οι κηρήθρες αυτές εισάγονται στην Αλβανία από την Αργεντινή με τιμή περίπου 12 Ευρώ το κουτί των 100 φύλλων.
Και κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα...
Προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν οι κηρήθρες στην Ελλάδα είχαν την τιμή που έχουν αν κατασκευάζονταν από Ελληνικό κερί.
Από την στιγμή όμως που το 95% των κηρηθρών κατασκευάζονται με εισαγόμενο κερί από την Κίνα, και με παραφίνη τότε υπάρχει μείζον θέμα.
Ερωτήματα προκύπτουν λοιπόν και μάλιστα πολλά.
Για ποιο λόγο δεν εισάγουμε κι εμείς οικονομικές κηρήθρες απευθείας από την Αργεντινή, παρα εισάγουμε κερί από την Κίνα το πατάμε στην Ελλάδα και το πουλάμε στην εξωφρενική τιμή που έχουν σήμερα οι κηρήθρες;
Για πιο λόγο οι κηρήθρες διπλασίασαν την τιμή τους μέσα σε 5 χρόνια την στιγμή που το ελληνικό μέλι βγαίνει όλο και πιο λίγο, και η τιμή του παραμένει σταθερή;
Γιατί μας λένε συνέχεια ότι η τιμή του κεριού αυξήθηκε όταν η τιμή εισαγόμενου κεριού από την Κίνα είναι κάτω από 1 ευρώ το κιλό;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προκύπτουν.
Φίλες και φίλοι, ο MELISSOCOSMOS ήταν πάντα και θα είναι και για πάντα κατά των εισαγωγών.
Όμως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για Αλβανικές κηρήθρες από Αργεντινή, και για Ελληνικές κηρηθρες με κερί από την Κίνα.
Επαναλαμβάνω για να το εμπεδώσετε ότι το Ελληνικό κερί στην αγορά, αυτό που προέρχεται από απολεπίσματα, δεν ξεπερνάει το 1% του κεριού της αγοράς.
Το κερί που προέρχεται από μαύρες λιωμένες κηρηθρες φυσικά είναι και αυτό κινέζικο, αφού τα φύλλα κηρήθρας που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως βάση της κηρήθρας ήταν από κηρηθρες του εμπορίου.
Έτσι λοιπόν δεν έχω καμία αναστολή.
Εφόσον βρεθεί τρόπος να αγοράζουν νόμιμα από Αλβανία οι Έλληνες μελισσοκόμοι κηρήθρες από την Αλβανία σε αυτή την τιμή, τότε εγώ θα διαφημίζω εσαεί τις κηθήθρες αυτές, και θα κατεβάσω αυθημερόν τις ελληνικές εταιρείες από το blog που πουλάνε το κινεζικό κερί προς 1 ευρώ το φύλλο.
Και το εννοώ αυτό που λέω.
Θα δώσω ακόμα μερικά χρήσιμα στοιχεία.
Φέτος το 2016 οι πωλήσεις κηρηθρών στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση κατά 40% περίπου.
Οι Έλληνες μελισσοκόμοι δηλαδή αδυνατούσαν να αγοράσουν κηρήθρες, και ξέρω συναδέλφους που έβαζαν συρματωμένα κενά πλαίσια στα μελίσσια για να τα χτίσουν οι μέλισσες.
Γιατί όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ του να ταΐσεις τα παιδιά σου, ή να αγοράσεις κηρήθρες τότε το πρώτο θα επιλέξεις, χωρίς αμφιβολία.
Οι έμποροι κηρηθρών λοιπόν, απάντησαν στην πτώση των πωλήσεων με άνοδο των τιμών πάλι φέτος.
Αντι να πέσουν δηλαδή οι τιμές για να μπορέσει να τις αγοράσει ο κόσμος, έγινε το ανεπανάληπτο να ανέβουν πάλι οι τιμές.
Τα γεγονότα τρέχουν λοιπόν, και όλο και περισσότερα νέα φτάνουν στο blog.
Αναζητούμε νόμιμη οδό εισαγωγής κηρηθρών από την Αλβανία.
Γιατί είναι και απείρως καλύτερες από τις κινέζικες της Ελλάδας...
MELISSOCOSMOS