Φίλες και φίλοι από την στιγμή που ο άνθρωπος επινοείτε την κυψέλη, σε αρχέγονη ή σύγχρονη μορφή, είναι φυσικό να τον προβλημάτισε ο τύπος της πόρτας της κυψέλης του.
Σίγουρα θα ήθελε ένα λειτουργικό πορτάκι που να εξυπηρετεί τις μέλισσες και ταυτόχρονα να εμποδίζει τους διαφόρους εχθρούς να εισέλθουν στην κυψέλη.
Και μιλάμε για πολλούς εχθρούς φυσικά, από ποντίκια και αχερόντειες, μέχρι σφήκες, ή και άλλες λεηλάτριες μέλισσες.
Έτσι είδαμε πολλών ειδών πορτάκια μέχρι σήμερα, σε πήλινες, ξύλινες και πλαστικές κυψέλες.
Προσωπικά έχω δει ξύλινα, μεταλλικά, και πλαστικά πορτάκια, ενώ δεν αποκλείω να υπήρχαν παλιά και πορτάκια από πηλό.
Πέρυσι όπως ήδη έχω γράψει απέκτησα μερικές πλαστικές κυψέλες της ANEL.
Σε αυτές είδα για πρώτη φορά ένα εντελώς διαφορετικό πορτάκι.
Για να πω και του στραβού το δίκαιο η πρώτη άποψη ήταν ότι ίσως δυσκολεύονται οι μέλισσες με αυτά τα πορτάκια.
Ένας φίλος μου μάλιστα που τα είδε μου πρότεινε να τα κόψω στο κάτω μέρος ώστε να περνούν πιο εύκολα οι μέλισσες.
Εγώ όμως επειδή το καλοκαίρι στην περιοχή μου έχω φοβερό πρόβλημα με τις σφήκες αποφάσισα να μην τα πειράξω, να τα αφήσω ως έχουν και να τα κρίνω εκ του αποτελέσματος.
Έτσι και έκανα λοιπόν και δεν το μετάνιωσα καθόλου.
Οι μέλισσες τα αποδέχτηκαν απόλυτα, δεν βρήκα καθόλου θέμα συνωστισμού ούτε την περίοδο που τα σμήνη ήταν στο απόγειο της ανάπτυξης τους, και επιπλέον συμπέρανα, πως αχερόντειες και σερσέγκια δεν υπήρχε περίπτωση να μπουν, ενώ βρήκα ότι λειτουργούν και κατασταλτικά στο θέμα της λεηλασίας μιας που οι μέλισσες φρουροί με αυτά μπορούν και αμύνονται καλύτερα αφού οι λεηλάτριες μπαίνουν μια μια κι όχι κατά εκατοντάδες όπως με τα κοινά ξύλινα κυρίως πορτάκια.
Χτες όμως βρήκα τυχαία κι ένα βίντεο από την Ισπανία, όπου δείχνει να μελίσσι, να έχει προπολάρει την είσοδο του.
Μεσογειακή χώρα και η Ισπανία είναι άλλωστε οπότε είναι φυσικό οι μελισσούλες να έχουν κι εκεί θέμα με σφήκες και εχθρούς.
Ο τρόπος που επέλεξε το συγκεκριμένο μελίσσι να μειώσει με πρόπολη τις εισόδους του ωστόσο μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση.
Τόσο που τελικά θυμήθηκα τα πορτάκια της Anel οπότε θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.
Δείτε λοιπόν ένα φυσικό πορτάκι που έκαναν μόνες τους οι μέλισσες και μετά αναρωτηθείτε κι εσείς όπως κι εγώ μήπως η Anel δεν έκανε τυχαία έτσι τα πορτάκια της...
PRÓPOLIS VERDE
Começo de safra da própolis Verde.
Δημοσιεύτηκε από Apiários Apis Campestre στις Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
2 σχόλια:
Σύμφωνοι,δεν έκανε τα πορτάκια τυχαία έτσι αλλά χρειάζεται μια μικρή βελτίωση.Χρησιμοποιώ αυτούς τους πάτους και γιά μένα είναι οι καλύτεροι,εκτός απ αυτούς που φτιάχνω μόνος μου.Ομως όταν κλείσουμε την πόρτα γιά να μεταφέρουμε ας πούμε το μελίσσι,απο την μέσα πλευρά ακριβώς πίσω από την πόρτα εκεί που η διατομή του διάτρητου πάτου είναι διαφορετική για να πεφτει η γύρη στο καλαθάκι,τα μελίσσια χωράνε να περάσουν και μερικές φορές βγαίνουν έξω από την κυψέλη,αυτό συμβαίνει και όταν βάλουμε τις γυρεοπαγίδες όπου βρίσκουν ευκολότερη την έξοδο από τις τρύπες που προανέφερα παρά από τις τρύπες τις παγίδας,με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στο καλαθάκι της γύρης.Ευτυχώς αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρό ποσοστό αλλά παρ΄αύτα νομίζω ότι χρειάζεται κάποια σχετική τροποποίηση.Επίσης χρειάζεται και κάποιο προστατευτικό γιά την γύρη από την υγρασία και από μιά πιθανή ψιχάλα.Τώρα κουβέντες να χουμε να λέμε,νομίζω το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό το θέμα,μπορούμε να κατα την μεταφορά να κλεισουμε αυτο το σημείο με ταινία αλλα δεν μπορούμε να το κάνουμε κατά την συλλογή γύρης.
Σύμφωνω και επαυξανω κι εγώ ότι είναι πολύ χρήσιμα και έχουν πολλαπλές λειτουργίες τα πορτακια ειδικά το καλοκαίρι . Παντός σε φουλ ανάπτυξη σε δυοροφα μελίσσια υπάρχει ένα μποτιλιαρισμα γι αυτό και εγώ την άνοιξη αφήνω το ένα από τα δύο εντελώς ανοιχτό για να τις διευκολυνω Όσον αφορά τη λειτουργεία με τις γυρεοπαγιδες όταν έχεις διάτρητο πάτο χάνετε αρκετή γύρη . Εκεί χρειαζετε κάποια βελτίωση εγώ παντος για να αντιμετοπισω το πρόβλημα έχω τυφλώσει με ταινία τους πρώτους 10 πόντους του διάτρητο πάτο .
Δημοσίευση σχολίου