Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Όταν ένας νέος παντρεύεται με την παράδοση!!!


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΚΟΦΙΝΙΑ 

Η παράδοση δεν είναι φυσικά το όνομα της κοπέλας του Δημήτρη Παρισίδη από το Πρωτοκλίσσι Σουφλίου, αλλά η μεγάλη του αγάπη για πρακτικές του παρελθόντος...

Πρακτικές που ενώ με το πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να αργοσβήνουν, εν τούτης καταφέρνουν να βρίσκουν κάποιους μερακλήδες του είδους που κρατούν ψηλά τη σημαία της μελισσοκομίας σε κοφίνια στην προκείμενη περίπτωση!  
Ο Δημήτρης είναι 24 ετών και έχει ιδιάζουσα σημασία το γεγονός ότι ένας ακρίτας διατηρεί αναλλοίωτη την τέχνη που κληρονόμησε από μελισσοκόμους της περιοχής του. 

Έμαθε να πλέκει κοφίνια βλέποντας τον τρόπο που το κάνουν ακόμα και τώρα πολλοί ηλικιωμένοι μελισσοκόμοι στην περιοχή του.

Απλός έξυπνος και αφοπλιστικός στον λόγο του ο Δημήτρης απάντησε στις ερωτήσεις μου σχετικά με την κατασκευή των κοφινιών και το μέλλον που μπορεί να έχει στην Ελλάδα η μελισσοκομία σε κοφίνια...


- MELISSOCOSMOS: Δημήτρη πως έμαθες να πλέκεις κοφίνια και πόσο καιρό παίρνει σε κάποιον να φτιάξει ένα κοφίνι;

-Δημήτρης: Μου το μάθαν οι παλιοί, δεν χρειάζεται πολύς καιρός να  φτιάχνεις το κοφίνι, μια εβδομάδα κόπο χρειάζεται για να φτιάξεις 4 περίπου που έκανα εγώ, είναι μέχρι να βρεις την τεχνική στο πλέξιμο όπως βλέπεις στη φωτο ..

- MELISSOCOSMOS: Υπάρχουν μυστικά στην κατασκευή του κοφινιού, για καλύτερη ποιότητα ας πούμε, και τι υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους;

- Δημήτρης: Πρέπει να είναι ο καιρός κατάλληλος για να μπορείς να δουλέψεις τις βέργες, τον Μάρτιο ανεβάζουν νερά οι κρανιές εδώ σε μας, ανάλογα με τη χρονιά.

Οι βέργες είναι από κρανιά σκισμένες στα 3  περίπου.

 Μπορούμε να φτιάξουμε κοφίνια και από καλάμια αλλά δεν είναι ανθεκτικά στον χρόνο.

Όταν τελειώσει το πλέξιμο ακολουθεί το σοβάτισμα των κοφινιών, μια απλή αλλά λίγο βρώμικη διαδικασία, γιατί το υλικό του σοβατίσματος είναι φρέσκια κοπριά αγελάδας ...
Αυτό μπορεί να γίνει και με κόλα πλακιδίων  αλλά εκεί χάνουμε την παράδοση.


- MELISSOCOSMOS: Δημήτρη υπάρχουν μελισσοκόμοι στην περιοχή σου που κρατούν ακόμα την παράδοση όπως εσύ και φτιάχνουν κοφίνια;

 - Δημήτρης: Σχεδόν όλοι οι παππούδες ξέρουν εδώ στα μέρη μας να πλέκουν κοφίνια, γιατί παλιά κάθε οικογένεια είχε μερικά κοφίνια για μέλι αφού υπήρχε φτώχια και δεν είχαν χρήματα για κάσες και δεν ήταν τόσο και της τεχνολογίας.

- MELISSOCOSMOS: Θεωρείς δηλαδή ότι η μελισσοκομία μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει σε κοφίνια και αν ναι με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι μπορεί να σταθεί;


- Δημήτρης: Η μελισσοκομία σε κοφίνια δεν πιστεύω ότι τελειώνει στην Ελλάδα! 
Εγώ πχ θέλω να βάλω 3-4 και να τα έχω μόνο για να μου δίνουν αφεσμούς, 4-5-6 αφεσμούς μπορεί να δώσει το κάθε κοφίνι, αυτό το κάνουν ήδη κάποιοι μελισσοκόμοι εδώ στην περιοχή.

- MELISSOCOSMOS: Δημήτρη πως τα πας με την μελισσοκομία, να υποθέσω ότι το μεράκι που σίγουρα έχεις βγαίνει και στους μελισσοκομικούς σου χειρισμούς;

- Δημήτρης: Φέτος έφτασα τα 22 μελίσσια, έκοψα 11 παραφυάδες με δικές μου βασίλισσες δοκίμασα βασιλοτροφία και γενικά μου αρέσει πολύ αυτή η σχέση μου με την μέλισσα!!!

Φίλες και φίλοι αυτός ήταν ο Δημήτρης Παρισίδης που σχεδόν στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξακολουθεί να φτιάχνει κοφίνια σε πείσμα των καιρών και της τεχνολογίας, και ζωγραφίζει ελληνικές σημαίες πάνω στα μελίσσια του.

Προσωπικά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να σταθούν τα κοφίνια στη νέα εποχή...
Ξέρω όμως ότι όσο η Ελλάδα βγάζει τέτοια παιδιά αυτό το Blog θα είναι υπερήφανο να κάνει αφιερώματα!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών