Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Νέα απο τα έλατα 13-5-16


Ξέρω ότι όλοι οι μελισσοκόμοι αγωνιούν για τα έλατα.
Ξέρω επίσης καλά ότι κάποιοι μη αντέχοντας την συνεχόμενη πτώση του κάμπου σήκωσαν τα μελίσσια και τα πήγαν στα βουνά.
Ξέρω ακόμα ότι ακούγονται διάφορες φήμες.
Εγώ θα σας πω τι λένε οι ζυγαριές στα έλατα όμως, γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

1η ζυγαριά Ορεινή Ναυπακτία Αρτοτινα, πτώση 360 γραμμάρια.
2η ζυγαριά Ευρυτανία Δομνίστα πτώση 230 γραμμάρια.
3η ζυγαριά Άρτα πτώση 550 γραμμάρια.
4η ζυγαριά Ελικώνας άνοδος 150 γραμμάρια.

Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθούν και άλλες ζυγαριές σε περισσότερες περιοχές και θα σας έχω νέα.

Σε ότι αφορά τον κάμπο.
Χτες είχε συννεφιά και υγρασία και τα μελίσσια δούλεψαν πολύ καλά με άνοδο 1.100 γραμμάρια.
Σήμερα είχε ήλιο μεν μα και αρκετό αέρα και το στέγνωνε και είχαμε πτώση 400 γραμμάρια.
Οι άλλες 2 ζυγαριές έδωσαν πτώση 50 γραμμάρια, και η Λευκάδα πτώση 75 γραμμάρια.

Προς το παρόν αυτά τα δεδομένα έχω, και έτσι έχουμε απλώσει τις ζυγαριές κάποιοι τρελοί μελισσοκόμοι.
Πουθενά ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει μέλι, με μόνη μικρή εξαίρεση τον Ελικώνα.
Σήμερα μόνο υπήρξαν κάποιες αναφορές ότι άρχισαν οι μέλισσες να ψάχνουν στα έλατα.
Αυτά προς το παρόν.

MELISSOCOSMOS


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣ ΠΩΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΕΛΑΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΙ ΜΕΣΑ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΦΛΕΣ ΦΕΤΟΣ

Melissocosmos είπε...

11.12 δεν εχεις αδικο σε αυτο.
Θα παμε μονο τα καλα στα ελατα, τα υπολοιπα δεν αξιζει τον κοπο να τα πας καν.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρα ειναι τα μελισσια και ολα καλα θα πανε.εν αναμονη ειμαστε για τα ελατα.υπαρχουν περιοχες στα πεδινα που δουλευουν πολυ καλα εδω και μερες.αισιοδοξια λοιπον για καλους τρυγους.

Ανώνυμος είπε...

Αδερφέ καλά τα λες κι εσύ και οι ζυγαριές. Κατά κοινή ομολογία όμως, εμείς οι μελισσοκόμοι είμαστε περίεργοι άνθρωποι. Για παράδειγμα, ανεβάζει η κυρία φωτογραφίες από έλατα με φουλ μικρόβιο και όταν οι συνάδελφοι ρωτούν περιοχή κάνει την κορόιδα λέγοντας μια ξερή λέξη. Τι μας το δείχνεις τότε μαντάμ....για να δούμε το νύχι σου ή μήπως πάνω τα έλατα γράφουν μόνο το δικό σου όνομα (δεν είναι η μόνη βέβαια απλά επειδή τελευταία δίνει πολύ πόνο).....Τέλος πάντων, επειδή όπως λες κι εσύ και ο σοφός λαός τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, για όποιον ενδιαφέρεται τα μελίσσια στον Ταϋγετο δουλεύουν και δουλεύουν καλά. Περιοχές, Δυρράχι, Ρεγκίτσα, και στην ευρύτερη περιοχή της Φαλαισίας. Για τον Πάρνωνα οι απόψεις διϋστανται....άλλοι τα πάνε άλλοι τα παίρνουν...προσωπική εικόνα δεν έχω όμως. Το Μαίναλο δε δείχνει ακόμα αξιόλογα σημάδια αλλά πάντα έρχεται πιο πίσω από τις άλλες περιοχές...για όποιον βέβαια θέλει γύρη, κοπιάστε παιδιά, η γύρη μπαίνει με το φτυάρι μέσα. Αυτά τα ολίγα, συγγνώμη αν παραφέρθηκα, να πάνε όλα καλά για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Μεγαλη πειρα δεν εχω αλλα τα βλεπω δυσκολα τα πραγματα φετος πανελλαδικα.

Ανώνυμος είπε...

ΗΠΑ: Το 44% των αποικιών μελισσών χάθηκε μέσα σε ένα χρόνο..
Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό απώλειας είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 45% που παρατηρήθηκε το 2012 και το 2013, παραμένει απογοητευτικό αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο ρυθμός απώλειας των αποικιών κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών είχε «πέσει» στο 34%.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς ευθύνεται για την άνοδο του ρυθμού απώλειας, αλλά η μελέτη του υπουργείου υποδεικνύει ότι ο καθοριστικός παράγοντας μπορεί να είναι κάποια ακάρεα που είναι θανάσιμα για τις μέλισσες.

Η απώλεια κάποιων αποικιών είναι αναμενόμενη κάθε χρόνο, ιδιαίτερα το χειμώνα, αλλά αυτό που συνήθως θεωρείται αποδεκτό ποσοστό είναι περίπου 17%, ενώ πέρυσι ήταν 28,1%.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι συνεχίζονται οι απώλειες το καλοκαίρι με τον ίδιο ρυθμό, παρά τη βελτίωση του καιρού.

Κανονικά, οι μέλισσες ευνοούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά οι θερμοκρασίες ρεκόρ λόγω της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία αρκετά χρόνια συνδέονται από αρκετούς επιστήμονες με τους αυξημένους θανάτους.
Πολλά διαδεδομένα υποείδη μέλισσας αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις υψηλές θερμοκρασίες, και σε ορισμένες περιοχές έχουν ακόμη εξαφανιστεί.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα συμπεριλαμβάνουν τη χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, την απώλεια ενδιαιτημάτων, καθώς και την απώλεια της χαρακτηριστικής μυρωδιάς κάποιων φυτών λόγω κλιματικής αλλαγής.
ZOUGLA.GR

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν στο Μετόχι Εύβοιας ετοιμάζονται για τρύγο στο βουνο. Έτσι μου είπε ένας ντόπιος. Εγώ έχω ανεβάσει αρκετά σε παραπλήσιο μέρος. Καλά πάνε αλλά όχι τρελά πραγματα. Τουλάχιστον δεν πεινάνε και από γόνους κάτι γίνεται. Βρήκα νέο κοριο σε πολλά έλατα και έτρεχε κυριολεκτικά το μελιτωμα αλλά μέλισσες δεν το βαρουσαν. Από χορτονομη το λεμονοθυμαρο είναι σε πλήρη άνθηση και το κρατάνε πολυ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες,άλλα μη τα θέλουμε και όλα δικά μας.Όταν θες να πας στα έλατα πρέπει να τρέξεις και μόνος σου.Έτσι κάνουν οι σωστοί μελισσοκόμοι.Μη θέλουμε μασημένη τροφή.Τα βουνά είναι εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως και έχεις δίκιο, συμφωνούμε απόλυτα. Μίλησα για συγκεκριμένες περιοχές στον Ταϋγετο γιατί εκεί έχω τα περισσότερα μελίσσια μου όπως και κάθε χρόνο. Κανένας δε μου είπε, κανένας δε με πήγε.....το αντίθετο βασικά συμβαίνει αλλά έτσι πιστεύω πως πρέπει να λειτουργεί κανείς στα πλαίσια πάντα της συναδελφικής αλληλεγγύης. Το να δώσεις το έναυσμα σε κάποιον να ψαχτεί δε βλάπτει πιστεύω. Και για να επανέλθω στο μείζον θέμα, αύριο τα μελίσσια κλείνουν μια εβδομάδα στο βουνό. Έχουν κάνει μια καλή δουλειά αλλά όχι για τρύγο. Σήμερα μέχρι το μεσημέρι που πήγα να τους βάλω νερό επικρατούσε μια μουντάδα και μια σχετική ψύχρα οπότε δε γινόταν κάτι το σπουδαίο από άποψη δουλειάς. Τα σημάδια πάνω στα έλατα είναι καλά και ελπίζω ο καιρός να βοηθήσει και να διατηρηθούν αν όχι να πολλαπλασιαστούν. Αύριο θα πάω Μαίναλο....περισσότερα λοιπόν για εκεί οσονούπω