Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Κώστας Παναγιωτίδης: Η θερμομόνωση των μελισσιών μας και της τροφής τους video


Γράφει ο Κώστας Παναγιωτίδης

Φίλοι μου έφτιαξα το βίντεο που ζητήσατε για την θερμομόνωση της μέλισσας και της τροφής της. Όταν ήρθε το αυστραλέζικο καπάκι έλυσε αρκετά προβλήματα, όμως για το ξεχειμώνιασμα εμείς οι βόρειοι είχαμε μεγάλες απώλειες μελισσιών.
Εκείνη την εποχή που μελετούσα τον θαυμάσιο καθηγητή Α.Π.Θ. Υφαντίδη, ο οποίος ερευνούσε το ξεχειμώνιασμα των μελισσών.
Έτσι επινόησα τη δική μου μέθοδο, πρώτα το νάιλον που αγκαλιάζει το μελίσσι και το φενιζόλ που βλέπετε, το οποίο δεν έρχεται σε επαφή με τα πλαίσια, ακουμπά μόνο στο νάιλον πλάγια και οριζόντια και δεν επιτρέπει όλη τη θερμοκρασία που συγκεντρώνεται στο άνω μέρος της κυψέλης να φύγει από τις θυρίδες, ούτε τα χιόνια που κάθονται πάνω στο καπάκι να επηρεάζουν τη θερμομόνωση της τροφής που μπορεί να είναι ένα ζαχαροζύμαρο, μια γυρεόπιτα ή μια νάιλον σακούλα με σιρόπι.
Υπόψιν η τοποθέτηση των φενιζόλ έξω από τη κυψέλη δεν ωφελεί.
Το τρυπημένο λάστιχο αυτοκινήτου κάτω από τη κυψέλη βοηθά.
Τα φενιζόλ αφαιρούνται όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από της εσωτερικές ή όταν αρχίζουν οι τακτικές επεμβάσεις μέσα στο μελίσσι, γύρω στους 5-6 γόνους περίπου.
Ίσως υπάρχουν περιοχές που τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν με ‘κοντομάνικο’ ή με ‘ζακέτα’ εδώ μιλάμε για 15 ώς 20 μείον άρα για ‘παλτό’.

Η σταθερή θερμοκρασία σε κατάσταση χαλαρής μελισσόσφαιρας δίνει μακροζωϊα στο μελίσσι διότι καταναλώνει την λιγότερη τροφή.
Δε γεμίζει το έντερο της μέλισσας, δε χρειάζεται να βγει με το κριο να αδειάσει το έντερο της και να μην επιστρέψει, γι’αυτό χρειάζεται καλή τροφή τον χειμώνα.

Επικοινωνία: http://www.melissokomiakozanis.com/

Δείτε το βίντεο




MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών