Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Τα μεταλλικά πορτάκια και τα πλεονεκτήματα τους


Σήμερα σκέφτηκα να σας μιλήσω για τα μεταλλικά πορτάκια και την χρησιμότητα τους.
Συνάδελφοι, πρέπει να ξέρετε ότι, μας συμφέρει πολύ να αλλάξουμε τα παλιά ξύλινα πορτάκια του μελισσοκομείου μας, με σύγχρονα μεταλλικά.
Κάθε νέα μέθοδος, γίνεται για να βοηθάει τη δουλειά μας, και τα μελίσσια μας.
Ακούστε λοιπόν τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν σε σχέση με τα ξύλινα.
Κατ αρχήν τα μεταλλικά πορτάκια εξασφαλίζουν στον μελισσοκόμο ότι δεν θα εισχωρήσουν στις κυψέλες του, ούτε Αχερόντειες, ούτε Σερσένια.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Να σκεφτείτε ότι παλιότερα οι μελισσοκόμοι όταν πήγαιναν σε μια περιοχή που είχε σερσένια ή αχερόντειες, αναγκάζονταν να σηκώσουν το μελισσοκομείο τους και να πάνε αλλού.
Τώρα με τα μεταλλικά πορτάκια δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα.


Στη φωτογραφία φαίνεται καθαρά, ότι αν βγάλουμε το πορτάκι, το γυρίσουμε ανάποδα και το βάλουμε στους οδηγούς, είναι έτοιμο να κλείσει γρήγορα και με ασφάλεια για να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή τα μελισσάκια μας.


Επιπλέον τα μεταλλικά πορτάκια, μας εξασφαλίζουν μπόλικο αερισμό το καλοκαίρι συνδυάζοντας με το ζητούμενο που είναι ο περιορισμός της εισόδου ώστε μέσα να μπορούν να μπουν μόνο οι μέλισσες.
Όμως έχουμε περιορισμό, αλλά μένει και αρκετός χώρος για να μπορούν οι μέλισσες να κάνουν εύκολα τη δουλειά τους, είσοδος, έξοδος δηλαδή.
Παλιότερα στις κυψέλες έμπαιναν μέχρι ποντίκια όταν είχαμε ξύλινα πορτάκια, στα μεταλλικά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ακόμα, τα μεταλλικά πορτάκια λειτουργούν κατασταλτικά στις λεηλασίες.

Αυτό γίνεται γιατί μπορούν να περνάνε λίγες λίγες μέλισσες μέσα στις κυψέλες από τις θύρες, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν οι φρουροί έστω κι ενός μικρού μελισσιού να υπερασπιστούν εύκολα την κυψέλη τους σε περίπτωση λεηλασίας.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι το γρήγορο και ασφαλές κλείσιμο για όταν τα μεταφέρουμε.

Ενώ τέλος τα μεταλλικά πορτάκια μπορούν να αποδειχτούν αποτρεπτικός παράγοντας για τους κλέφτες, για τον εξής απλό λόγο.


Για να μπει ένα μεταλλικό πορτάκι, πρέπει στα πλαϊνά της κυψέλης να βιδώσουμε δυο οδηγούς.
Όταν βιδώσουμε τους οδηγούς μετά δεν χωράει να μπει ξύλινο πορτάκι στην κυψέλη αυτή γιατί η είσοδος μικραίνει και δεν χωράει.
Αν λοιπόν μεταφέρουμε το μελισσοκομείο μας πχ στο πεύκο, και βγάλουμε τα πορτάκια εντελώς και τα πάρουμε μαζί μας, τότε αν πάει κάποιος κλέφτης να τα κλέψει θα βρεθεί σε αδιέξοδο.

Ο λόγος;

Γιατί δεν θα έχει πορτάκια για να κλείσει τα μελίσσια να τα κλέψει.

Όταν κλέβονται μελίσσια ο κλέφτης τις παίρνει τις περισσότερες φορές κλείνοντας τες με τα δικά μας πορτάκια που έχουμε αφήσει εκεί δίπλα στην κυψέλη.
Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν έχουμε μεταλλικά πορτάκια, και τα πάρουμε εντελώς από το μελισσοκομείο μας, ακόμα κι αν ο κλέφτης έρθει φέρνοντας μαζί του ξύλινα πορτάκια, τότε δεν θα μπορέσει να κλέψει τα μελίσσια μας, εκτός κι αν φέρει μαζί του μεταλλικά πορτάκια, πράγμα κάπως δύσκολο.

Εγώ όσα χρόνια έχω τα μελίσσια μου εφαρμόζω όλα αυτά που σας είπα, και ούτε πρόβλημα είχα ποτέ με σερσένια ή αχερόντειες, ούτε μου έκλεψαν ποτέ κανένα μελίσσι, αφού φροντίζω όταν πηγαίνω τα μελίσσια στο βουνό που είναι επικίνδυνα για κλοπή, να παίρνω μαζί μου τα πορτάκια.

Τελειώνοντας να σας πω ότι και κατά την μεταφορά τα μεταλλικά πορτάκια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αφήνουν μπόλικο αέρα να μπαίνει στις κυψέλες, κι έτσι περιορίζονται οι πιθανότητες να πάθουν ασφυξία τα μελίσσια.

Το κόστος τους είναι περίπου 1.20 ευρώ για το κάθε ένα.

Κι ένα μυστικό μπορείτε να τα βάφετε στο ίδιο χρώμα που βάφετε τις κυψέλες για να μην καίνε το καλοκαίρι από τον Ήλιο.

ΥΓ
Να πω και κάτι τελευταίο.
Τελευταία παρατηρώ ότι οι κατασκευαστές βγάζουν τα μεταλλικά πορτάκια όλο και με λιγότερες θήρες,
Είπαμε όμως, ότι καλός είναι ο περιορισμός της εισόδου για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά αν το παρακάνουμε τότε πάμε στο άλλο άκρο και οι μέλισσες θα συνωστίζονται την άνοιξη μέχρι να μπορέσουν να μπουν στην κυψέλη.
Αυτό το ενδεχόμενο μεταφράζεται σε λιγότερο μέλι, αφού θα έχουμε λιγότερες πτήσεις και σε τάση σμηνουργίας αν ο συνωστισμός παραγίνει.
Γι αυτό να προσέχετε και να αγοράζετε πορτάκια που να έχουν τουλάχιστον 22 με 24 θήρες, κι όχι λιγότερες.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη καλη χρονια κατ αρχην

οντως τα μεταλλικα πορτακια είναι πολύ χρήσιμα, όμως εχω μια απορια. σε περιπτωση κινητου πατου πως μπορούμε να τα εφαρμόσουμε? Μαρκος Κ.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, τώρα πλέον ξέρουν οι κλέφτες ότι προτού πάνε να κλεψουν πρέπει να έχουν μαζί τους και μερικά μεταλλικά πορτάκια...

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΓΥΡΕΟΠΑΓΙΔΕΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ Η΄ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?

Melissocosmos είπε...

Μαρκο για τον κινητο πατο υπαρχει μεταλλικα πορτακια μικροτερων διαστασεων, βαζουμε 2 μπροστα, ή διαφορευικα χρησιμοποιουμε πλαστικα πορτακια

Melissocosmos είπε...

Σπυρο οχι δεν ενοχλουν καθολου

Ανώνυμος είπε...

ΣΠΥΡΟ ΠΟΙΟΝ ΕΙΧΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟ

Ανώνυμος είπε...

Έχουν πρόβλημα με την χρήση γιατί λυγίζουν κ όταν πας για μεταφορά σου φαινετε μια χαρά κ μετά βγαίνουν απτην κοιλιά που κάνουν στο κέντρο το έχω δει με τα μάτια μου κ αναγκαστικά έμεινε το μελισση εκεί

Melissocosmos είπε...

9.45 εμενα δεν το εχουν κανει ποτε αυτο που περιγραφεις.
Μαλιστα εχω πατησει με το αμαξι το πορτακι μια φορα και φοβηθηκα οτι χαλασε, αλλα με λιγο λυγισμα επανηλθε εντελως.
Δεν ξερω φυσικα αν απο ολες τις εταιρειες ειναι τοσο καλα τα μεταλικα πορτακια, ουτε και ποια εταιρεια εχει βγαλει αυτα που εχω δεν ξερω.

Ανώνυμος είπε...

Ναι και το καλοκαίρι δεν μένει φτερό για φτερό στης μέλισσες απο την θερμοκρασία!νικος

Ανώνυμος είπε...

Μόνο μεταλλικά πορτάκια χρησιμοποιώ. Μας σωσανε.

Ανώνυμος είπε...

Nikos0 βρε αν δν ειναι ξυλο να χωνεται μεσα τι λετε?δν υπαρχει καλυτερο

Ανώνυμος είπε...

Τα μεταλλικα πορτακια θέλουν βαψιμο ωστε να μη καιγονται τα φτερα των μελλισων.Ασταρι για γαλβανιζε και μετα βαψιμο με λευκο ντουκοχρωμα.Επισης αν κανει κοιλια στη μεση παιζει να ειναι ειναι τοποθετημενες οι βασεις πιο κοντα η μια με την αλλη απ οτι πρεπει.Εγω τα θεωρω πολυ χρησιμα και βολικα.