Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Οδηγίες από την Δ.Α.Ο.Κ.Π.Ε Λάρισας: Πότε επιτρέπεται να ψεκάζουν οι αγρότες για να μην σκοτώνουν τις μέλισσες


Διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την ανάγκη προστασίας των μελισσών από αυτά, εξέδωσε με ανακοίνωσή του το τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όπως είναι γνωστό, κατά την ανθοφορία των καρποφόρων δένδρων, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών. Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διότι πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά. Αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων είναι ο θάνατος μελισσών και κατά συνέπεια προκαλείται διπλή ζημιά, αφενός γιατί χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου διότι μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση).

Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι:

1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Δαμασκηνιάς, Ροδακινιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς.

2. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).

3. Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.

4. Στις λοιπές καλλιέργειες της Π.Ε. Λάρισας απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

5. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:

α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

MELISSOCOSMOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: