Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Φταστήκατε ποτέ πως ειναι να ζείτε μέσα σε μια κυψέλη;


Την παρούσα ανάρτηση έστειλε ο Μίμης προς δημοσίευση!!!

Το σύστημα κατοικιών που παρουσιάζεται έχει βασικά χαρακτηριστικά την τυποποίηση της μορφής και την προκατασκευή.

Φοιτητές: Στάθη Ιωάννα - Συλάιδος Δημήτρης
Επιβλέπων καθηγητής: Πάνος Δραγώνας
Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 24 Μαρτίου 2010



Α. Αρχικά παρουσιάζεται ένα σύστημα κατοίκησης που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε οικόπεδο, επιτρέποντας στους κατοίκους να επιλέξουν οι ίδιοι τα "δομικά στοιχεία" από τα οποία αποτελείται το κτίριο, καθορίζοντας έτσι την μορφή και το μέγεθός του.

Β. Στην συνέχεια παρουσιάζεται μια εφαρμογή του συστήματος σε συγκεκριμένο οικόπεδο στην περιοχή του Κεραμεικού στην Αθήνα.


Το σύστημα κατοικιών που παρουσιάζεται έχει βασικά χαρακτηριστικά την τυποποίηση της μορφής και την προκατασκευή. Η μορφή που χρησιμοποιείται είναι το εξάγωνο, στοιχείο που αναφέρεται στις κυψέλες των μελισσών. Η βασική ιδιότητα του εξαγώνου είναι η δυνατότητα τέλειας εφαρμογής με άλλα 6 ίδια σχήματα που "κουμπώνουν" γύρω του.



Η κάθε κυψέλη αποτελεί έναν από τους χώρους της κατοικίας. Η κεντρική κυψέλη θεωρείται ο πυρήνας της κάθε κατοικίας όπου γύρω του μπορούν να προσκολληθούν οι υπόλοιπες κυψέλες-δωμάτια της κατοικίας. Οι αναλογίες του κανονικού εξαγώνου αλλάζουν για να επιτευχθεί καλύτερη κλίση στους πλάγιους τοίχους όπου τοποθετούνται οι σκάλες για την κατακόρυφη κυκλοφορία.



Για την δημιουργία διαφορετικών τυπολογιών και για την μείωση των συνολικών τετραγωνικών της κατοικίας χρησιμοποιούνται κάθε φορά 3 κυψέλες. Η επιλογή της θέσης των εξαγώνων που χρησιμοποιούνται κάθε φορά δημιουργεί τους τρεις τύπους κατοικιών και τις τρεις παραλλαγές τους.





Το κτίριο δημιουργείται με την τοποθέτηση της μιας κατοικίας πάνω από την άλλη έχοντας πάντα τον ένα πυρήνα ακριβώς πάνω από τον άλλον. Κάποιες κυψέλες μετατοπίζονται προς τα πίσω κατά το ένα τρίτο του μήκους τους. Στην συνέχεια οι σκάλες τοποθετούνται στο πίσω μέρος του κτιρίου και κουμπώνουν με τις μετατοπισμένες κυψέλες. Στο κάτω μέρος τοποθετείται η βάση του κτιρίου με αποτέλεσμα να διατηρείται απόσταση μεταξύ της χαμηλότερης κατοικίας και του εδάφους. Από την βάση γίνεται και η είσοδος στο κτίριο.



Η προκατασκευή αφορά τον σκελετό της κυψέλης ο οποίος είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Για την δημιουργία των κατοικιών χρησιμοποιούνται δύο είδη κυψελών:

η βασική (πυρήνας) που χρησιμοποιείται για την είσοδο σε κάθε κατοικία, περιέχει την κουζίνα, το καθιστικό και την εσωτερική κυκλοφορία
οι δευτερεύουσες υπνοδωμάτια και χώρους εργασίας



Το εσωτερικό της κυψέλης αποτελείται από καμπύλη επένδυση, κατακόρυφους τοίχους που ορίζουν το wc και την κουζίνα και υπερυψωμένο δάπεδο, στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν υλικά και χρώματα. Ακολουθούν υαλοστάσια και περσίδες για ηλιοπροστασία.





Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

ΠΗΓΗ
http://www.greekarchitects.gr/

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο μιμης όσο πάει και χειροτερεύει η κατάσταση του.....όχι στον ήλιο Μιμή δεν σε βλέπω καλά.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 26 Αυγούστου 2015 - 3:35 μ.μ. αυτό είναι χαλαρό θέμα και σχεδόν αποδεκτό. Άλλα είναι τα δύσκολα…. όπως να βρω μέλι να αγοράσω, γιατί είναι γνωστό ότι δηλώνω μελισσοκόμος και ακόμα και μετά από 1,5 χρόνο που έχω δικά μου μελίσσια αγοράζω μέλι για προσωπική χρήση!
Μίμης

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όπως πας σε βλέπω καμία τριετία ακόμα να αγοράζεις μέλι.

Ανώνυμος είπε...

Ο αρχικός μου στόχος ήταν την πρώτη πενταετία να παρατηρώ και να πειραματιστώ με σκοπό την απόκτηση εμπειριών και αν είναι δυνατόν καλύψω τις ανάγκες μου για μέλι. Στο πρώτο σκέλος τα πηγαίνω αρκετά καλά αλλά ακόμα δεν γεύτηκα το μέλι μου. Ελπίζω την νέα μελισσοκομική περίοδο να καταφέρω να δοκιμάσω μέλι από τις κυψέλες μου αν και δεν είναι ο βασικός μου στόχος. Έτσι όντος ο χρόνος που θέτεις ότι θα αγοράζω μέλι είναι σωστός!
Μίμης