Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Σχετικά με τις Ιαπωνικές κυψέλες


Βασίλη καλημέρα θέλω να σου γράψω για μια παλαιότερη παρουσίαση σου σχετική με την κυψέλη της Ιαπωνίας (http://www.melissocosmos.com/2014/12/blog-post_61.html) που σχολίασα αλλά δεν ανάλυσα τα προτερήματα που της βρίσκω . Βασικά μου αρέσει επειδή θα τολμήσω να πω ότι συνδυάζει την Ελληνική παράδοση με τα κοφίνια και τις καμινάδες μιας και χτίζουν ελευθέρα όπως θέλουν και ότι θέλουν (κελιά εργατικά ή όχι ) αλλά την ώρα του τρύγου δεν χαλάς την γονοφωλιά . Θα προσπαθήσω να γίνω ποιο αναλυτικός με τις δυνατότητες των συγκεκριμένων κυψελών και θέλω της απόψεις σου σε αυτά που σκέφτομαι ώστε να τις μελετήσω με σκοπό να περάσω σύντομα στην δεύτερη φάση (την κατασκευή τους ) .

1. Κατασκευή κυψελών.

Αφού η κατασκευή τους απαιτεί ελάχιστα εργαλεία και μπορείς να την κατασκευάσεις με ελάχιστη δεξιοτεχνία αλλά και να τις επισκευάσεις δεν εξαρτάσαι από κανέναν κατασκευαστή και ειδικό .

2. Αποθηκευτικό χώρο .

Από την στιγμή που η κατασκευή τους είναι τόσο απλή σε συμφέρει να ξεβιδώνεις τα σανίδια όταν δεν τα χρειάζεσαι στο μελισσοκομείο σου και να τα μεταφέρεις και αποθηκεύεις σαν τάβλες . Όταν θα χρειαστείς κυψέλες – ορόφους σε ένα μελισσοκομείο μεταφέρεις τις τάβλες και τις μοντάρεις επί τόπου. Αν θέλεις υπολόγισε πόσες κυψέλες μπορείς να στοιβάξεις σε ένα τετραγωνικό κυβικό για την περίοδο του χειμώνα ή τις ανάγκες προσθήκης ορόφων σε κάποιο μελισσοκομείο .

3. Πλαίσια .

Από την στιγμή που αφαιρείς ολόκληρους ορόφους και δεν χρησιμοποιείς πλαίσια γλυτώνεις από αγορά πλαισίων και πυροσφράγιση , συρμάτωμα , αγορά κηρηθρών και τοποθέτηση τους , αγορά μαχαιριών και πάγκου για απολεπισμό πλαισίων , αγορά μελιτοεξαγωγέα και χρονοβόρα εξαγωγή μελιού , γλυτώνεις από χρονοβόρες και άσκοπες τις περισσότερες φορές επιθεωρήσεις , ,γίνεται ανανέωση κάθε χρόνο των κεριών , γλυτώνεις από αποθήκευση κερηθρών τον χειμώνα …….. αυτό είναι ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του …… θα αναφέρω επιγραμματικά στον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στο ενδεχόμενο απώλειας κερδών αν προσβληθούν από κερόσκωρο και στον χώρο αποθήκευσης που απαιτείτε .

4. Κλοπές

Πιστεύω ότι ελαχιστοποιείς το ενδεχόμενο κλοπής μιας και ο τύπος κυψέλης δεν είναι συμβατός . Νομίζω ότι θα συμφωνήσεις χωρίς περισσότερη ανάπτυξη σε αυτό .

5. Ανάπτυξη κυψέλης

Έχεις καλύτερη και γρηγορότερη και συνεχιζόμενη ανάπτυξη αφού δεν μεσολαβούν κενά από όροφο σε όροφο και ξύλα (από τα πλαίσια ) και η βασίλισσα κυκλοφορεί άνετα όπου υπάρχει κερήθρα . Ο τρόπος ανάπτυξης είναι στις συνήθειες της αφού εξελίσσεται από πάνω προς τα κάτω κάτι ανάλογο με τις συνθήκες των κοφινιών .

6. Μεγιστοποίηση και ασφαλέστερη μεταφορά κυψελών

Αφού ο κατασκευαστής είσαι εσύ θα κατασκευάσεις τις κυψέλες σου στις διαστάσεις που σε βολεύουν , δηλαδή ούτε να αφήνεις μεγάλα κενά στην καρότσα του αγροτικού ούτε να χωράνε με το ζόρι ή να προεξέχουν . Μπορείς να λάβεις και άλλες παραμέτρους όπως να ταιριάζει στις διαστάσεις των standard αλλά χωρίς πλαίσια για δοκιμή αλλά και συνεργασία των κυψελών .

7. Τρύγος .

Ο τρύγος δεν γίνεται με την χρίση καπνού (αν όχι με ελάχιστη χρήση του) με αποτέλεσμα να μην μεταφέρονται οσμές στο τελικό προϊόν .Επειδή το ύψος του ορόφου είναι μικρό αφαιρούμε τόσο όσο περιέχει σφραγισμένο μέλι .Θα σημειώσω ότι η απόδοση σε σχέση με τον όγκο είναι πολλαπλή αφού εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τον χώρο χτίζοντας παντού . Κατά την διάρκεια του τρύγου δεν απαιτείται η μεταφορά και του ορόφου αφού μπορούμε να κόψουμε τις κερήθρες να τις βάλουμε σε δοχείο μεταφοράς και να επανατοποθετήσουμε τον όροφο στην βάση της κυψέλης κουβαλώντας έτσι μόνο το βάρος που έχει αξία στο μικρότερο όγκο . Αν συνεχίσουμε στην διαδικασία εξαγωγής του μελιού θα διαπιστώσουμε ότι χρειαζόμαστε μόνο μία πρέσα ώστε να διαχωριστεί το μέλι από το κερί (σαν αυτό που υπάρχει για τα απολεπίσματα ) . Έτσι κερδίζουμε σε χρόνο και σε κόπο .

8. Ασθένειες .

Το κέρδος που έχουμε στις ασθένειες είναι τεράστιο , αφού δεν χρησιμοποιούμε μελιτοεξαγωγέα και κυρίως μαχαίρι απολεπίσμου δεν μεταφέρονται ασθένειες από κερήθρα σε κερήθρα αλλά και από την στιγμή που δεν επιστρέφουμε τις κερήθρες για «γλείψιμο» ελαχιστοποιούμε την εξάπλωση των ασθενειών .

Επιπλέων ,με την συνεχομένη αντικατάσταση κεριών, πετυχαίνουμε και ξαλάφρωμα από ιούς και σπόρους ασθενειών και η υγιεινή της κυψέλης βρίσκεται σε καλή κατάσταση .

Ένας άλλος εχθρός που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι είναι το μικρό σκαθάρι . Το μελίσσι αντιστέκεται στην ήπια - αρχική προσβολή κυνηγώντας το σκαθάρι δαγκώνοντας το αλλά αυτό βρίσκει χαραμάδες και κρύβεται στις οποίες γεννάει και τα αυγά του . Τα πλαίσια που χρησιμοποιούμε δίνουν αυτό το πλεονέκτημα στο σκαθάρι με τα κενά που αφήνουν και δεν είναι προσπελάσιμα από τις μέλισσες δυσκολεύοντας το έργο των μελισσών που προσπαθώντας να απομονώσουν το σκαθάρι ίσος κτίζουν, με κερί και πρόπολη , φωλιές «ασφαλούς εκκόλαψης» για τα αυγά τους . Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το παρακάτω : (https://www.youtube.com/watch?v=QNUjkyOoXzY&index=5&list=PLigu_wYDFjk2is6qqqPSlodoyR1kAGy4M) .

Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο μιας και πιστεύω ότι οι ασθένειες (δεν είναι των μελισσών αλλά τις προκαλούν οι μελισσοκόμοι με τις πρωτοβουλίες τους ) είναι για τους αδύναμους και από την στιγμή που γνωρίζω ότι για να είσαι δυνατός χρειάζεσαι μόνο μέλι αλλά και γύρη ….

9. Έλεγχος κυψέλης

Αν αποδεχτούμε ότι ο έλεγχος δεν γίνεται για να ικανοποιήσουμε την περιέργεια μας και ότι η κυψέλη με τις μέλισσες αποτελούν έναν οργανισμό πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε όπως τον κάθε έναν άλλο οργανισμό και θα είναι ευκολότερες οι αποφάσεις μας . Αν για παράδειγμα θέλουμε να δούμε αν η κατσίκα έχει φάει αρκετά ώστε να μυρικάσει αργότερα αρκεί να την παρατηρήσουμε . αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πεινάσει της ρίχνουμε λίγη επιπλέων τροφή . Αν έχουμε ένα μελίσσι και θέλουμε να δούμε αν έχει τροφές πρέπει να το παρατηρήσουμε και για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πεινάσει να αφήνουμε επιπλέων τροφές . Ο έλεγχος δεν γίνεται μόνο για να δούμε τα αποθέματα τροφών αλλά και για την πρόληψη των ασθενειών , αλλά ένα μελίσσι που ασθενεί ενώ του έχουμε δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες μάλλον έχει σοβαρό πρόβλημα και δεν πρέπει να μας τραβάει την προσοχή για να το «σώσουμε» αλλά για να το «τελειώσουμε» (τις κότες που «κάτι είχαν» οι γιαγιά μου τις έσφαζε και έκανε κοτόσουπα δεν τις γιάτρευε). Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το stress που γλυτώνουν τα μελίσσια μας από την έλλειψη ελέγχου .

10. Χειρισμοί.

Τους χειρισμούς τους κάνουμε θέλοντας να πετύχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα . Θα μπορούσαμε να τους διακρίνουμε σε χειρισμούς ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού και σε χειρισμούς υψηλών αποδόσεων .

Στους χειρισμούς ανάπτυξης είναι : προσθήκη – αφαίρεση πλαισίων , περιστροφή πλαισίων , προσθήκη ορόφου με ανέβασμα πλαισίων , κλπ. Από όλα αυτά είμαστε απαλλαγμένοι αφού η ανάπτυξη είναι συνεχιζόμενη μιας και τα πλαίσια είναι προσπελάσιμα από την βασίλισσα και από την στιγμή μου δεν στρεσάρουμε τις μέλισσες με άσκοπες , ίσος και επιζήμιες , επιθεωρήσεις.

Στους χειρισμούς πολλαπλασιασμού έχουμε :εμβολιασμός , προσθήκη – αφαίρεση πλαισίων με γόνο , εισαγωγή – αφαίρεση βασιλικού διαφράγματος , εισαγωγή – αφαίρεση – περιορισμό βασιλισσών κλπ. Αλλά και στους χειρισμούς υψηλών επιδόσεων που ανήκουν οι συνενώσεις με σκοπό μίας υπερπληθής κυψέλης , θα συμφωνήσω ότι υστερούν και για αυτό τον λόγω σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τις κυψέλες οριζόντιας ανάπτυξης . Έχω σκεφτεί κάποιες τεχνικές για τους παραπάνω χειρισμούς αλλά από την στιγμή που δεν μπορώ να εγκαταλείψω οριστικά τα κινητά πλαίσια Standard (επειδή θέλω να ασχοληθώ και με την πώληση παραφυάδων αλλά και αντικειμενικά είναι ποιο απλές πολλές από τις διαδικασίες πολλαπλασιασμού και υψηλών αποδόσεων ).

11. Ποιότητα προϊόντων

Τα προϊόντα που μπορούμε να συλλέξουμε με τις Ιαπωνικές κυψέλες είναι : κερί ,μέλι ,πρόπολη , γύρη , δηλητήριο μελισσών . Ουσιαστικά δεν μπορούμε να παράγουμε βασίλισσες και βασιλικό πολτό . Η μεγιστοποίηση της ποσότητας του κεριού σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα του από τις αναγκαστικές ανανεώσεις μας δίνουν ένα περιζήτητο προϊόν . Το ίδιο ισχύει και για το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα αφού δεν επιβαρύνεται με ουσίες και μυρουδιές από παλιές κερήθρες .

12. Οικονομοτεχνικά .

Δεν θα κάνω μεγάλη οικονομοτεχνική ανάλυση και ο λόγος δεν είναι ότι βαριέμαι αλλά δεν χρειάζεται να σε πείσω στο ότι είναι ποιο οικονομικές στην αγορά- κατασκευή από τις standard αλλά και λιγότερο απαιτητικές στους χειρισμούς . Επίσης δεν θα αναφερθώ στα υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων με τις ανάλογες τιμές αφού ο μελισσοκόμος παίζει τον καθοριστικό ρόλο . Θα προσθέσω όμως έναν παράγοντα που είναι σημαντικός για εμένα και δεν είναι άλλος από την ώθηση να τηρήσεις την ορθή μελισσοκομική τακτική σεβόμενος τις ανάγκες και την φύση της μέλισσας .

Η ιδέα της Ιαπωνικής κυψέλης με τροποποιήσεις μου ήρθε μελετώντας τις «Πελίας» (http://kokkini-melissa.blogspot.gr/2008/03/blog-post_17.html) τις περιοχής μου, την ανάμνηση του πατέρα μου που μεγάλωσε στην Τσαγκαράδα Πηλίου και μου είπε ότι θυμάται τον παππού του (που είχε 2-3 κυψέλες για το σπίτι όπως οι περισσότεροι στα χωριά) ότι οι κυψέλες ήταν περίπου 25Χ25 με ύψος περίπου 1- 1,2 μέτρα , αλλά και τα κοφίνια , τις Κινέζικες (http://www.apimondia.com/congresses/2013/Technology-Quality/Symposia/Research%20On%20The%20Traditional%20Breeding%20Technology%20Of%20Apis%20%E2%80%A6%20In%20Central%20China%20-%20Yan%20Zhili.pdf) και άλλους τύπους κυψελών που δεν είναι της παρούσης και θέλω να κάνω μια παρουσίαση και για αυτές με προτεραιότητα την οριζόντιας ανάπτυξης (με τροποποιήσεις ) που θεωρώ ιδανική στον χειρισμών υψηλών επιδόσεων και μονόδρομο στην νομαδική μελισσοκομεία . Επίσης η ανάγκη απεξάρτησης από τυποποιημένα –εξειδικευμένα – υπερτιμημένα προϊόντα που χωρίς αυτά δεν μπορείς να είσαι μελισσοκόμος .

Φιλικά, Μίμης







MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών