Είναι ανησυχητικό πως από το 1995 έως το 2009, δηλαδή μέσα σε μια «χρυσή» περίοδο, οικονομικά, για τη χώρα μας, ο αριθμός των μελισσοκόμων μειώθηκε κατά 10 χιλιάδες περίπου.
Σάββατο 16 Αυγούστου 2014
10 χιλιάδες μελισσοκόμοι «κούνησαν μαντήλι» μέσα σε 15 χρόνια
Ενδεικτική της γενικευμένης κρίσης είναι η κατάσταση που επικρατεί στη μελισσοκομία της χώρας μας. Ενός κλάδου που θεωρείται πως δίνει «διαβατήριο» σε πολύ κόσμο για ένα καλύτερο εισόδημα.
Είναι ανησυχητικό πως από το 1995 έως το 2009, δηλαδή μέσα σε μια «χρυσή» περίοδο, οικονομικά, για τη χώρα μας, ο αριθμός των μελισσοκόμων μειώθηκε κατά 10 χιλιάδες περίπου.
Είναι ανησυχητικό πως από το 1995 έως το 2009, δηλαδή μέσα σε μια «χρυσή» περίοδο, οικονομικά, για τη χώρα μας, ο αριθμός των μελισσοκόμων μειώθηκε κατά 10 χιλιάδες περίπου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 σχόλια:
Μέσα σε αυτό το ποσοστό οι περισσότεροι είναι αυτοί που είδαν την μελισσοκομία σαν κερδοφόρα επιχείρηση και έπεσαν έξω στον πρώτο χρόνο. Αντε στον δευτερο.
Δεν με χαροποιεί το γεγονός αλλα ούτε και λυπάμε γιατι στην ουσία επιβιώνει ο μελισσοκόμος που ασχολείτε και είναι ερωτευμένος με την μέλισσα. Θα υπάρξουν πολύ ασχημες χρονιές που θα είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις αλλά και πολύ όμορφες για να σε κάνουν να ερωτευτείς.
Στο χωριό μου ξεκίνησαν και έβαλαν μελίσσια πάνω απο 15 άτομα που απλά περίμεναν να πάρουν μέλι το καλοκαίρι. Όλοι άνοιξαν μελισσοκομικό βιβλιάριο. Σε δυο χρόνια κανένας απο τους 15 δεν είχε ούτε ενα μελίσσι.
Το ποσσοστό μεγάλο αλλά οχι άξιο απορρίας.
Δεν μας λένε όμως πόσο αυξηθηκαν οι μελισσοκομοι απο το 2009 εώς σήμερα. Φυσικά λόγω οικονομικής κρίσης και ανεργίας. Εγω είμαι ένας απο αυτούς. Και υπάρχουν χιλιάδες ακόμα.
δυστυχως πολλοι και στο χωρο αυτο οπως και αλλου πεφτουν θυματα απατεωνων που ευκολα τους πειθουν οτι βρηκαν το επαγγελμα του γρηγορου και ευκολου κερδους.πηξαμε στα σεμιναρια-μαγαζια οπου σε ενα τριημερο γινεσαι μελισσοκομος .. που πουλιουνται 15,20 και 25 ευρο το κιλο ,νεοι χωρις πραγματικη γνωση καιενημερωση πετανε κυριολεκτικα τα λιγοστα τους λεφτα ελπιζοντας στο αυριο,μεχρι να μαθουν οτι για να βγαλεις μελι ειναι δυσκολο και κυριως αβεβαιο.
Συμφωνώ με τους συναδέλφους παραπάνω.
Παιδιά είμαι και εγώ ένας ερασιτέχνης θύμα τις κρίσης και της ατυχίας.
Τα παρακρατήσαν διότι τα πράγματα είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα και αβέβαια ως σαν την γεωργία ακριβώς και λίγο παραπάνω.
Όλοι όσοι τολμούν τη λύση ανάγκης γιατί για μένα οι πιο πολλοί το κάνανε από λύση ανάγκης και ξαφνικά αγαπήσανε τη μέλισσα (τρίχες)
γιαυτό και αποτύγχανε δηλαδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες,,,τα λίγα λεφτά που έχουν δέν επαρκούν για εξοπλισμό,τροφές,απάτες από μελισσοκόμους παλιούς και καταστήματα κτλ κτλ.
Συμπέρασμα κατεμέ είναι,, για να μην τα παρατήσουμε εμείς οι σχετικά νέοι πού είμαστε μέσα οι οι ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ 3 ΕΩΣ 5 ΕΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΙΜΑ!!!!ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΗΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΝΑΙ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ και τότε θα δείτε αν ακριβώς αξίζει η όχι,,, εγώ λέω αξίζει άλλα να βάλουμε λίγα λεφτάκια στην αρχή όχι λαιμαργία όπως έκανα και εγώ και εσείς θα δείτε μετά αν μπορείς να κρατηθείς η όχι γιατί με την υπομονή θα κάνεις και τον κύκλο σου για να κάνεις πελατολόγιο για διάθεση γιατί άν μπλοκάρεις και το δίνεις χονδρική πχ λέω τώρα ένα θεματάκι που δεν το είπε ποτέ κανένας ως ερασιτέχνης άστο τότε είσαι μέσα τέλος γιατί όλο λέμε προβλήματα τεχνικές κτλ κτλ καλώς όλα αυτά αλλα παιδιά φρένο μέτρο δουλειά καταγραφή και για αρχή ναι να βάλουμε άλλα λίγα λεφτά οχι λαιμαργία .
bets
tzenaro
τα λιοντάρια που είναι?
έχω κανα δυό να πετάξω !¨)
Ωραία όλα αυτά που λές αλλά 3 - 5 έτη μελισσοκόμος είναι πολύ παιδί (στην μελισσοκομία) για να μπορεί να δώσει συμβουλές. Η μελισσοκομία είναι επιστήμη και δεν την μαθαίνεις ποτέ. Πάντα κάτι καινούργειο θα σιμβεί. Και αυτό γιατι υπάρχει και ο συμαντικός παράγοντας φύση που πρέπει να πορευεσε με αυτή.
Και μην στέλνεις τους παλαιούς στα λιοντάρια επιδή σε κορόιδεψε εσένα κάποιος. Εμένα με βοήθησαν παρα πολύ. Μην ξεχνάς οτι απο αυτούς μάθαμε όλοι και η αρχή για να μάθεις (το λένε και οι επιστήμονες του είδους) είναι να βρείς εναν παλαιο μελισσοκόμο στην περιοχή σου για να σου μάθει σιγά σιγά τα μιστικά...
δεν ειναι ζητημα ηλικιακο αν θα εισαι εντιμος και σωστος .ειναι θεμα παιδειας και συνειδησης.
???//???
Κωσταντινος απο Λαρισα με προσοχη ακουω τις γνωμες ολων των αναγνωστων του μελισσοκοσμου και φυσικα ολα αυτα που προαναφερατε ολα συμβαινουν ομωσ οταν καποιος ξεκιναει να ασχοληθει θα πρεπει νακοιταξει πρωτα αν εχει το σκουλικι μεσα του και φυσικα μετα να ασχοληθε.επαγγελματικα Τωρα τα εμποδια δεν παυουν να υπαρχουν ποτε και πουθενα,ακομα και στις ποιο καλοστημενες επιχειρησεις ,και για να παει καλα ο κλαδος μας χρειαζεται αληλοβοηθεια. Ναστε ολοι καλα .
Δημοσίευση σχολίου